Izraelská armáda tvrdí, že zabila Ákila. USA naňho vypísali odmenu 7 miliónov dolárov

  • Severom Izraela otriasol raketový útok
  • Izraelská armáda tvrdí, že veliteľ operácií H**balláhu je mŕtvy
Vojna v Izraeli
Ilustračná fotografia TASR/AP, Leo Correa
  • Severom Izraela otriasol raketový útok
  • Izraelská armáda tvrdí, že veliteľ operácií H**balláhu je mŕtvy

Na sever Izraela dopadlo 150 rakiet, píše portál The Times of Israel. Ozbrojené sily štátu Izrael (IDF) opätovne vyzývali obyvateľov, aby zostali v blízkosti prístreškov.

Ako uvádza The Guardian, je viacero protichodných správ o presnom počte rakiet vypálených z Libanonu. Agentúra Associated Press (AP) uviedla, že išlo o 140 rakiet s odvolaním sa na izraelskú armádu. Militantná skupina H**balláh a verejnoprávny vysielateľ Kan však v piatok uviedli, že z Libanonu bolo cez hranice vypálených asi 150 rakiet.

Izraelská záchranná služba uviedla, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne správy o obetiach.

Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku v Bejrúte zahynul veliteľ H**balláhu Ákil

Podľa hovorcu izraelskej armády Daniela Hagariho zahynul pri útoku v Bejrúte vysokopostavený veliteľ a jeden zo zakladajúcich členov proiránskeho militantného hnutia H**balláh Ibráhím Ákil. Ákil, dlhodobo hľadaná osoba, bol v centre pozornosti medzinárodného spoločenstva. Spojené štáty ponúkali za jeho dolapenie odmenu sedem miliónov dolárov. Dôvodom bola jeho údajná účasť na bombovom útoku na kasárne americkej námornej pechoty v Bejrúte v roku 1983 a únosy amerických a nemeckých rukojemníkov v Libanone v 80. rokoch.

Presne zacielený útok izraelského letectva sa odohral v obytnej oblasti Dahíja. Podľa Hagariho sa tu zhromaždili členovia H**balláhu, údajne koordinujúc teroristické aktivity proti izraelským civilistom. Hovorca zdôraznil, že miestni obyvatelia boli zneužití ako živé štíty.

„Cieľom akcie bola ochrana izraelských občanov,“ uviedol Hagari, pričom zdôraznil, že Izrael sa nesnaží o eskaláciu v regióne. Okrem Ákila, veliteľa jednotky Radwán, mali byť pri útoku zlikvidovaní aj ďalší vysokopostavení členovia operačnej siete a velenia tejto jednotky.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva hlási tragickú bilanciu: najmenej osem mŕtvych a 59 zranených. H**balláh bezprostredne nepotvrdil Ákilovu smrť, ktorá prichádza krátko po jeho prepustení z nemocnice. Tam sa liečil zo zranení utrpených pri predchádzajúcom útoku na komunikačné zariadenia hnutia.

Eskalácia napätia medzi Izraelom a H**balláhom

Medzinárodná komunita so znepokojením sleduje vyhrocujúcu sa situáciu na izraelsko-libanonskej hranici. Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval na okamžité prímerie, zatiaľ čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril nádej v diplomatické riešenie konfliktu.

Napätie v regióne sa vystupňovalo po nedávnych explóziách komunikačných zariadení v Libanone, ktoré si vyžiadali desiatky obetí a tisíce zranených. Tieto udalosti vyvolali obavy z možnej pozemnej ofenzívy Izraela na juh Libanonu, keďže židovský štát prejavil záujem o vytlačenie H**balláhu z pohraničných oblastí.

V reakcii na tieto udalosti podnikli izraelské vzdušné sily vo štvrtok (19.9.) rozsiahly útok na pozície H**balláhu v Libanone. Podľa vyjadrenia izraelskej armády boli v priebehu popoludnia zneškodnené stovky odpaľovacích zariadení, údajne používaných na ostreľovanie izraelského územia.

Izraelské ozbrojené sily deklarovali svoj zámer pokračovať v operáciách proti H**balláhu. Cieľom týchto akcií je oslabiť infraštruktúru a bojové schopnosti tejto organizácie, čím sa má zabezpečiť účinná ochrana severných hraníc Izraela.

Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút

Obyvatelia libanonského hlavného mesta v piatok popoludní zažili šok, keď silná explózia otriasla predmestím Dáhíja. Nad miestom útoku sa vzápätí začal vznášať hustý dym, svedčiaci o rozsahu poškodenia.

Izraelská armáda potvrdila, že išlo o „cielený“ letecký útok. Hoci ďalšie podrobnosti prisľúbili zverejniť neskôr, agentúra Reuters s odvolaním sa na dva bezpečnostné zdroje uvádza, že terčom mal byť vysoko postavený člen H**balláhu.

Dáhíja, známa ako bašta proiránskeho šiitského hnutia H**balláh, sa stala cieľom izraelských síl už po tretíkrát od začiatku konfliktu v Pásme Gazy v októbri minulého roka. Predchádzajúce nálety v júni a januári si vyžiadali životy významných predstaviteľov H**balláhu a H*masu.

Zdroje: The Times of Israel, The Guardian, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá