Prvá „nezhoda“ prezidenta Pellegriniho s vládou: Vetuje novelu zákona, má byť v rozpore s ústavou

  • Zákon z dielne vlády prezident vetuje
  • Jedna z častí môže podľa neho byť v rozpore s Ústavou SR
Peter Pellegrini na summite NATO
Ilustračná foto - Peter Pellegrini na summite NATO TASR/AP/Matt Rourke
  • Zákon z dielne vlády prezident vetuje
  • Jedna z častí môže podľa neho byť v rozpore s Ústavou SR

Novela vodného zákona narazila na odpor hlavy štátu. Ide tak o prvý „rozpor“ prezidenta Petra Pellegriniho so súčasnou vládou Roberta Fica (Smer-SD).

Pellegrini totiž novelu zákona o vodách vetuje. Dôvodom jeho nesúhlasu je jedno konkrétne ustanovenie, ktoré bolo do pôvodného vládneho návrhu včlenené počas parlamentného procesu. Vyjadril vážne obavy ohľadom ústavnoprávnej kompatibility tohto bodu. Podľa jeho vyjadrenia existuje značné riziko, že dané ustanovenie je v rozpore s ústavou krajiny.

Hlavný kameň úrazu

Novela zákona mala priniesť významné zmeny v oblasti energetiky a správy infraštruktúry. Jedným z jej cieľov bolo podporiť využívanie ekologických zdrojov energie oslobodením tepelných čerpadiel typu voda-voda od poplatkov za využívanie energetického potenciálu vôd. Envirorezort týmto krokom sledoval odstránenie legislatívnych prekážok pri zavádzaní týchto systémov.

Hlavným kameňom úrazu sa však stalo ustanovenie týkajúce sa vlastníckych práv k cestám. Toto sporné ustanovenie, ktoré bolo do vládneho návrhu včlenené prostredníctvom pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu, sa zaoberalo presunom vlastníctva ciest druhej a tretej triedy prechádzajúcich cez vodné stavby.

Podľa prechodného ustanovenia mali tieto cesty, ktoré sú k 30. septembru tohto roka majetkom samosprávneho kraja a prechádzajú cez vodné stavby realizované na základe medzinárodnej zmluvy, prejsť do vlastníctva štátu.

Prezident Pellegrini identifikoval v tomto bode potenciálny ústavný problém, čo ho viedlo k rozhodnutiu novelu nepodpísať. 

Poslanec Michal Sabo z Progresívneho Slovenska (PS) reagoval na rozhodnutie prezidenta Petra Pellegriniho vetovať zákon o vodách. Uviedol, že situácia je výsledkom krivenia legislatívneho procesu. Ako Sabo uviedol, PS novelu v prvom čítaní podporilo, no v druhom Rudolf Huliak (SNS) zaviedol zmeny v nesúlade s pôvodným znením.

„Zo zákona na podporu využívania tepelných čerpadiel sa stal zákon na vyvlastňovanie pozemkov pod vodnými stavbami. Proti tejto zmene sme hlasovali,“ dodal Sabo. Prekladatelia podľa Saba tvrdili, že zmeny riešia dlhodobé problémy.

„Ak to tak je, odporúčam im, aby zozbierali všetky tieto problémy a spísali ich do novely vodného zákona, ktorá by prešla riadnym medzirezortným pripomienkovacím konaním,“ uzavrel Sabo.

Nealkoholické nápoje budú drahšie

Napriek tomu, že Pellegrini vetoval novelu zákona o vodách, v piatok (20.9.) svojím podpisom zároveň odobril sériu zákonov, ktoré prinesú významné zmeny v rôznych oblastiach. Nová legislatíva v oblasti kryptoaktív zavádza pravidlá pre ich verejnú ponuku a súvisiace služby.

Poskytovatelia služieb spojených s kryptoaktívami budú musieť získať licenciu, čo predstavuje zásadnú zmenu oproti doterajšiemu stavu. Doposiaľ totiž neboli tieto aktivity v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované.

Okrem toho prezident schválil aj zákon o zdanení sladených nealkoholických nápojov. Tento krok má za cieľ podporiť zdravší životný štýl Slovákov. Nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami budú zdanené sumou 15 centov za liter, zatiaľ čo energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu budú podliehať dani 30 centov za liter. Pre koncentráty, ako sú sirupy či šumivé tablety, sa zavádza osobitný spôsob výpočtu dane.

Pellegrini svojím podpisom odobril aj ďalšie zákony. Tie sa týkajú rôznych oblastí, od príspevkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka, cez spotrebnú daň z tabakových výrobkov a reguláciu omamných látok, až po e-Government a obchodovanie s emisnými kvótami.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá