EÚ pošle Slovensku po záplavách štedrý balík peňazí. Fico ho chce použiť aj na iné aktivity

  • Slovensko dostane od EÚ obrovskú finančnú pomoc
  • Fico chce peniaze použiť aj na iné aktivity
Fico, povodne, záplavy, pomoc Slovensku
Ilustračná fotografia TASR/Jakub Kotian, TASR/Milan Drozd
  • Slovensko dostane od EÚ obrovskú finančnú pomoc
  • Fico chce peniaze použiť aj na iné aktivity

V pondelok bolo mimoriadne rokovanie vlády, na ktorom vládni predstavitelia hodnotili škody a možné následné kroky, pokiaľ by sa počasie zhoršilo. Premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii v piatok (20.9.) uviedol, že škody po povodniach ešte nie sú definitívne vyčíslené.

„Sú udržateľné, hoci na nich nemáme dostatok finančných zdrojov a musíme ich hľadať v zahraničí,“ dodal Fico.

Fico chce od EÚ viac peňazí

Na druhej vláde, ktorá sa zaoberala povodňami, bolo konštatované, že bude kulminácia riek Dunaj a Váh, nakoniec však nedošlo k zhoršeniu situácie. Slovensko podľa Fica v porovnaní s inými krajinami nemá žiadne ľudské obete.

„Škody, ktoré sú napáchané povodňami, nie sú v až takej obrovskej výške, ako to vidíme napríklad v ČR, Poľsku, Rakúsku alebo Rumunsku,“ informoval Fico s tým, že telefonoval s poľským premiérom Donaldom Tuskom. Ten chcel iniciovať stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie.

„Vyslovil som dve vety: Musíme sa stretnúť, lebo musíme ukázať občanom EÚ, že sa o nich stará, nielen o občanov Ukrajiny. (…) Keď sa má zvýšiť fond solidarity o niekoľko sto eur, tak to je problém,“ vyhlásil Fico.

Krajiny, ktoré sú dotknuté povodňami, sa podľa Fica musia stretnúť. Je podľa neho potrebné urobiť analýzu Fondu solidarity, ktorý však podľa premiéra nemá veľký objem peňazí. Musí sa preto nájsť iné riešenie.

„Predsedníčka EK navrhuje, aby sa v rámci kohézie rozdelilo 10 miliárd eur medzi zainteresované krajiny s tým, že sme sa včera dohodli, že nebudeme ešte tie sumy hovoriť, no ja to dnes môžem povedať veľmi presne,“ uviedol Fico.

Slovensko dostane miliardu eur

Premiér priblížil, že z celkového 10-miliardového balíka dostane Slovensko miliardu eur. Poľsko dostane z kohézneho fondu 5 miliárd, Česko 2 miliardy, Rumunsko 1,5 miliardy a Rakúsko 500 miliónov.

Okamžite začnú dialóg s EK a chcú poznať rozsah projektov, ktoré spadajú do tohto rámca. „Ak zaberieme a bude taká flexibilná EK, ako bola včera, veríme, že tieto zdroje v objeme jednej miliardy, čo je pre Slovensko veľký objem peňazí, budeme môcť použiť nie iba na opravu ciest, ale že budeme môcť urobiť aj viaceré preventívne opatrenia,“ povedal Fico.

Problémy nerobia podľa premiéra zvýšené hladiny riek, pretože krajina je na takúto situáciu pripravená. Nedá sa však podľa neho zabrániť tomu, aby veľká masa vody prišla aj pri malých riekach a mestách, kde by mohlo dôjsť k ich úplnému potopeniu. Ďalšie stretnutie s EK má byť podľa Fica budúci týždeň.

Záplavy budú podľa Fica bežnou súčasťou života aj pre klimatické zmeny. „O to viac sa teším, že miliarda z kohéznych fondov by nás mohla ešte lepšie pripraviť na budúci rok,“ dodal Fico.

Zdroj: TK Roberta Fica

Najnovšie videá

Trendové videá