DJ EKG: Hral som na lanovke aj na hrade. Táto akcia ľudí baví najviac. Čím sa líši od iných DJ-ov na Slovensku (ROZHOVOR)

  • DJ Miroslav Ecker šokuje fanúšikov tým, kde všade dokáže hrať
  • Lanovka alebo hrad, jeho párty Sunset Boulevard sú vždy zážitkom
  • Čo je tajomstvom jeho úspechu?
dj ekg
Instagram/DJ EKG
  • DJ Miroslav Ecker šokuje fanúšikov tým, kde všade dokáže hrať
  • Lanovka alebo hrad, jeho párty Sunset Boulevard sú vždy zážitkom
  • Čo je tajomstvom jeho úspechu?

Miroslav Ecker je slovenský DJ, ktorý sa svojej práci venuje už od roku 2003. Okrem dobrej hudby ho možno poznáš aj pre jeho nápady. Hranie v lanovke a na slovenských hradoch či zámkoch preňho nie je netypické.

Eventy Sunset Boulevard opísal ako životný štýl, tento rok sa mu podarilo dokonca vypredať Bratislavský aj Spišský hrad. Kde ho uvidíš najbližšie?

„Sunset Boulevard je spojenie hudobnej slobody, skvelých a moderných ľudí, ktorí milujú kultúru elektronickej hudby. Ale taktiež je to cestovanie, podpora lokálneho gastra, jednoducho životný štýl, ktorý prepojil pamiatky, turizmus a zážitkové či netradičné miesta,“ vysvetľuje.

  • Kde Miroslava Eckera najviac baví hrať
  • Koľko zarobí ako DJ EKG za rok
  • Na aký moment nikdy nezabudne
  • Čo je jeho rituál pred hraním

O chvíľu ukončuješ letnú sezónu Sunset Boulevard, kde všade ťa toto leto ľudia mohli vidieť? 

Tento rok sa podarilo niečo neuveriteľné – podarilo sa vypredať hrad v Bratislave, Spišský hrad a hrad Špilberk v Brne. Mojím cieľom je teda priniesť viac eventov na hradoch po Slovensku a, samozrejme, Česku. Ostáva ešte jeden hrad, a to v Nitre – vidíme sa tam 27. septembra.

GALÉRIA: DJ EKG a eventy Sunset Boulevard

Hral si už na viacerých festivaloch. Čo ťa bavilo viac – hrať na festivale alebo v klube? 

Ja som zistil, že mám rád aj festivaly, ale bavia ma najviac intímne priestory, napríklad pre maximálne 300 až 500 ľudí. Tam, kde sa naozaj stretne presná cieľová skupina, ktorá príde kvôli hudbe a lifestylu. Mám rád krásne oblečených ľudí s chuťou sa baviť, ktorí cestujú kvôli hudobnému zážitku.

Vtedy môžem ako DJ viac hudobne experimentovať a previesť ich hudobnou cestou. A to napríklad tak, že zahrám neznáme tracky a hrám sa s ľudskými emóciami. Na to je určite dôležitý priestor, zvuk a aj gastroorganizácia. 

Čo vo svojej kariére považuješ za moment, keď si si povedal – dokázal som to?

Bolo to tento rok na Bratislavskom hrade. Bola to myšlienka, s ktorou som sa pohrával od roku 2017, ale stále tam bol nejaký vnútorný hlas, že ešte nie je čas. Potrebovalo to vo mne celé vyzrieť a na takýto priestor musí aj človek hudobne a mentálne dorásť. Mať svoj event na takejto pamiatke si vyžaduje skúsenosti, dobrý tím a hlavne spraviť to v momente života, keď si si každým krokom istý.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Motel Kamenec (@motel_kamenec_official)

Ja som svoje hranie v Bratislave robil tak, aby som si budoval komunitu ľudí, ktorí by takúto hudbu vnímali poriadne. Vedel som, že za podobnými eventami ľudia po svete cestujú a ja som sa celé tie roky snažil, aby mi ľudia dôverovali.

Ak by to bolo skôr, asi by nebolo toľko ľudí a day eventy neboli v takej obľube. Avšak urobil som taký medzník, že sa podarilo rok predtým vypredať Nitriansky hrad a to už bol signál, že o rok sa to môže podariť aj v Bratislave.

Medzitým som aj ako človek vyzrel, všetko som si v hlave vizualizoval, a potom prišiel ten moment, keď som bol pripravený a mohol som si povedať – dokázal som to. 

Čo myslíš, že ťa odlišuje od ostatných DJ-ov na slovenskej scéne?

Som veľmi multižánrový a mainstreamový človek, nemám presne vyhradený štýl elektronickej hudby. Veľkou inšpiráciou sú pre mňa hudobníci, ktorí jeden deň napríklad hrajú jazzový festival a na ďalší víkend hrajú pre popovú kapelu na nejakej tour.

Mám rovnaký mindset. Hudba je pre mňa obrovský oceán možností a nechce sa mi sústrediť sa na jeden štýl, pretože mám rád výzvy. Bavia ma rovnako festivaly, ako aj intímne kluby. Skôr sa zaoberám tým, ako ľudí zabaviť, aby som v nich vyvolal hudobný zážitok a pritom som sa hudobne aj ja vyvíjal.

A posledná vec je empatia alebo taká energia, ktorú neviem vysvetliť. Ja sa postavím za pult a do pár sekúnd mám zmapované publikum. Viem sa proste veľmi rýchlo dostať do ich hláv a dokážem v nich rýchlo vyvolať emócie. Naozaj to neviem pragmaticky opísať, ale túto vlastnosť mám v sebe celý život.

Koľko si vieš zarobiť ako DJ?

Spoločnosť EKG Production je v zisku vyše 26-tisíc eur za rok 2023, všetko robím poctivo už pár rokov, ak by niekto moje príjmy chcel vidieť, nech si pozrie FinStat EKG Production. Všetko ale záleží od ročného obdobia alebo či organizujem event ako promotér. 

Zažil si počas vystúpenia moment, na ktorý nikdy nezabudneš?

Pár rokov dozadu som mal autonehodu a lekári mi povedali, že na nohy sa postavím až po pár mesiacoch. Ja som bol ale tak nastavený, že som to dokázal asi za mesiac a pol. Ohlásil som svoj návrat a po 4 mesiacoch som sa postavil za DJ pult. 

Bola to párty v Ministry of Fun a nikdy na to nezabudnem. Zažil som najväčšiu podporu od ľudí, vypredaný klub, a keď som sa na konci setu postavil na nohy, bol to moment, na ktorý nikdy nezabudnem. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa djekg (@djekg)

Ako vieš, kedy zmeniť náladu alebo tempo setu, keď hráš? 

Všetko vycítim podľa ľudí, no tiež tam sú externé vplyvy, ako napríklad zvuk, svetlá alebo umiestnenie DJ pultu. Ale vždy to viem už podľa prvej pesničky, ktorú zahrám.

Myslíš si, že umelá inteligencia môže v budúcnosti nahradiť DJ-ov? 

Podľa mňa určite nie, nedokáže nahradiť emócie a pocity. 

Akú radu by si dal začínajúcim DJ-om, ktorí sa snažia preraziť?

Najdôležitejšia vec je trpezlivosť, to hovorím stále. Ľudia chcú za krátku dobu veľké výsledky, ale tak to nefunguje. Za reálnymi výsledkami je priamo úmerne aj čas. Preto je dobré mať trpezlivosť a naberať skúsenosti.

Ktorá pesnička vie všetkých postaviť na nohy? 

Aktuálne asi Gotye – Somebody That I Used To Know (Sidepiece Threat). 

Máš nejaký rituál pred vystúpením? 

Poprechádzam sa po evente, pokecám s ľuďmi a sledujem, aká je nálada na danom mieste. Podľa toho vyhodnocujem celý event. Nepijem alkohol počas hraní a vždy sa mentálne nastavím tak, aby som dostal z ľudí emočné maximum.

archiv/ DJ EKG
zdroj: archiv/ DJ EKG

Hudobné trendy sa rýchlo menia, ako to ovplyvňuje teba?

Cca každé štyri roky sa menia generácie a je pre DJ-a najdôležitejšie, aby mladých podchytil. Preto sa aj ja snažím byť relevantný a snažím sa aj ja vychytať dané trendy, napríklad tie marketingové. Nechcem byť tip ufrflaného DJ-a, že za mojej éry boli ľudia lepší a podobne. Každá doba je pre mňa unikát a žijem pre prítomný moment.

Preto sa veľa bavím s mladými ľuďmi, počúvam ich hudobné trendy a snažím sa nastaviť aj svoju myseľ na to, aby som stále niečo vymyslel tak, aby to ľudí bavilo.

Si celkom výrazný aj tým, že hráš na netypických miestach, napríklad na lanovke, teraz na hradoch. Máš nejaké miesto, kde si nehral, ale chcel by si?

Je ich veľa, ale od tohto roka by som chcel viac cestovať s projektom Sunset Boulevard a točiť videosety po svete na príjemných miestach. Verím, že raz to niekto v správny moment uvidí a pozve si ma na zaujímavý event. 

archiv/ DJ EKG
zdroj: archiv/ DJ EKG

Ako reaguješ na kritiku, ak nejakú dostaneš? 

Je kritika a kritika. Ak mi niekto povie konštruktívny kritický názor, veľmi rád sa nad tým zamyslím. Dokonca s tým človekom o tom rád pokecám. Ale keď mi niekto nevkusne vynadá, vždy mu napíšem: „Oki, príď mi to povedať do očí.“ Zatiaľ sa nikto taký nenašiel, čo by naozaj aj prišiel, takže tieto veci automaticky vypúšťam. 

Aké sú tvoje plány do budúcnosti? 

Robiť viac vlastnej hudby. Na toto sa na seba kúsok hnevám, že som sa tomu nevenoval skôr, ale viem aj toto napraviť. Takže to sú moje plány, robiť určite viac vlastnej produkcie. 

Aká veľká udalosť ťa najbližšie čaká? 

Po zlom počasí som musel presunúť event na Nitrianskom hrade. Takže je to 27. septembra po novom a najviac sa teším, že si dáme ešte poslednú open air akciu v lete. Takže kto má chuť a čas na Sunset Boulevard v Nitre, si vítaný. Podporovaním DJ-ov a hlavne eventov sa vytvára lepšia elektronická komunita. 

Najnovšie videá

Trendové videá