Povodne zničili obľúbenú pláž Bratislavy a spôsobili škody za 385-tisíc. Majitelia spúšťajú zbierku

  • Fungovanie obľúbenej pláže v hlavnom meste je v ohrození
  • V čase písania článku sa vyzbieralo vyše 1 548 eur
tyršák pod vodou, zbierka
Obľúbená pláž na brehu Dunaja Tyršák sa po povodniach ocitla kompletne pod vodou. Donio.sk
  • Fungovanie obľúbenej pláže v hlavnom meste je v ohrození
  • V čase písania článku sa vyzbieralo vyše 1 548 eur

Obľúbená pláž na brehu Dunaja Tyršák sa po povodniach ocitla kompletne pod vodou. Aktuálne odhaduje škody na 385-tisíc eur a výšku bude priebežne aktualizovať. Keďže leží v záplavovej zóne, čo znemožňuje poistenie proti prírodným pohromám, spustil zbierku na portáli Donio.sk.

V čase písania článku je výška získanej pomoci na úrovni 1 548 eur, pričom zbierku podporilo doposiaľ 108 darcov. „Tyršák je projekt, ktorý si na seba zarába sám. Nemáme žiadne granty ani inú podporu a sme úplne závislí od návštevnosti ľudí, ktorí majú tento priestor radi. Výška našich investícií do Tyršáku za posledných 5 rokov je viac ako milión eur,“ uvádza sa v zbierke.

Na čo použije financie

V zbierke signatári uvádzajú, že financie z nej použijú na obnovu všetkej infraštruktúry na pláži. Týka sa aj spevnenia povodňami vymletého podložia, obnovy terás, podlahových, pieskových a trávnatých plôch, športovísk a detského ihriska či opravy poškodených sietí a elektroinštalácie.

Peniaze budú použité aj na rekonštrukciu kontajnerov v rámci food a drink zóny, toaliet. Opraviť musia aj technické zázemie, vrátane poškodených striech. Rekonštrukcia sa týka tiež revitalizácie zelene.

Zbierka na pomoc ľuďom zasiahnutým povodňami 

Ako sme ťa už informovali, Slovensku pripadne z 10 miliárd eur kohéznych európskych fondov jedna miliarda na pomoc po povodniach. „Okrem špeciálnych nástrojov, ako je fond solidarity, máme štandardné európske fondy, okrem iného určené aj na tzv. kohéziu, teda na akési vyrovnávanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi EÚ. V rámci týchto kohéznych fondov máme určitý objem peňazí, ktoré patria SR,“ priblížil premiér Robert Fico (Smer-SD).

V rámci tejto kohézie nebude potrebná žiadna spoluúčasť štátu a zároveň nebude potrebné prefinancovať konkrétne projekty štátom, ale prostriedky sa použijú priamo z európskych fondov. Fico by chcel prostriedky použiť aj na iné projekty.

„Dohodli sme sa, že začneme veľmi intenzívny dialóg s EK. Chceme poznať rozsah projektov, ktoré spadajú do tohto rámca. Je niekoľko ministerstiev, cez ktoré by bolo možné spomínané peniaze realizovať. Je to najmä ministerstvo životného prostredia, ministerstvo vnútra, ako aj ministerstvo dopravy,“ doplnil Fico s tým, že ideálne by bolo, aby zdroje v objeme jednej miliardy mohla krajina použiť aj na niektoré preventívne opatrenia.

Na pomoc pre ľudí, ktorých povodne zasiahli, však spustili Slovenská katolícka charita a Človek v ohrození ešte 15. septembra zbierku. V čase písania článku darovalo peniaze už 3 466 ľudí cez 100-tisíc eur.

Obe organizácie ešte na začiatku zbierky spolu vyčlenili na pomoc 15-tisíc eur. Financie pôjdu rovnakým dielom Slovenskej katolíckej charite aj neziskovej organizácii Človek v ohrození. Následne im zabezpečia základnú pomoc, kým príde pomoc od štátu.

„Pripravujeme odposlanie doteraz získaných darov neziskovej organizácii Človek v ohrození a Slovenskej katolíckej charite, ktoré pomáhajú ľuďom priamo v teréne. O ďalších krokoch vás budeme aj naďalej priebežne informovať,“ uviedla v aktualizácii v zbierke správkyňa Donia Zuzana Suchová.

Zdroje: Donio.sk, archív Startitup, Donio.sk

Najnovšie videá

Trendové videá