Veľký obchodný reťazec sťahuje známy nebezpečný výrobok. Doma ho má mnoho Slovákov

  • Pepco sťahuje zo svojich pultov nebezpečný výrobok
  • Nespĺňa európske normy
nebezpečný výrobok
Ilustračná fotografia Canva/SeventyFour
  • Pepco sťahuje zo svojich pultov nebezpečný výrobok
  • Nespĺňa európske normy

Pravidelne ťa informujeme o nebezpečných výrobkoch, ktoré sa občas môžu dostať do obehu. Tentokrát ide o vec, ktorú môžeš mať aj doma.

Spoločnosť Pepco Slovakia totiž oznámila na svojej webovej stránke, že z predaja sťahuje lampu s terazzovým podstavcom kvôli bezpečnostným rizikám. Konkrétne ide o produkt s označením PLU 336718, pri ktorom bola zistená nezhoda s európskymi normami EN 60598-1 a EN 60598-2. Hlavným problémom je nedostatočná izolácia vstupu napájacieho kábla do základne svietidla, čo by mohlo viesť k jeho poškodeniu.

Čo s produktom?

V záujme bezpečnosti svojich zákazníkov Pepco vyzýva všetkých, ktorí si tento produkt zakúpili, aby ho vrátili do najbližšej predajne. Spoločnosť garantuje plné vrátenie nákladov za nákup, pričom zákazníci nemusia predkladať doklad o kúpe.

Pepco týmto krokom demonštruje svoj záväzok k bezpečnosti spotrebiteľov a dodržiavaniu európskych noriem. Ak si si lampu kúpil a nie je ti všetko jasné, kontaktovať môžeš spoločnosť na e-mailovej adrese zakaznik@pepco.sk.

Harmonizované pravidlá EÚ

Väčšina pravidiel pre výrobky v EÚ je harmonizovaná, čo znamená, že vo všetkých členských krajinách platia rovnaké štandardy, uvádza EÚ na webovej stránke. Právne predpisy EÚ stanovujú základné požiadavky na zdravie, bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Tieto požiadavky sa môžu týkať samotného výrobku (napríklad jeho horľavosti alebo elektrických vlastností), výrobného procesu alebo parametrov výrobku, ako je energetická účinnosť. Pred uvedením výrobku na trh EÚ musia výrobcovia zabezpečiť, aby spĺňal všetky príslušné požiadavky.

Právne predpisy EÚ stanovujú základné požiadavky na zdravie, bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Tieto požiadavky sa môžu týkať:

  • samotného výrobku (napríklad jeho horľavosti alebo elektrických vlastností),
  • výrobného procesu,
  • parametrov výrobku, ako je energetická účinnosť.

Vo väčšine prípadov legislatíva definuje ciele, ktoré sa majú dosiahnuť, alebo riziká, ktorým treba predchádzať, bez špecifikovania konkrétnych technických riešení.

Pre výrobcov a obchodníkov je kľúčové poznať a dodržiavať tieto normy. Na overenie požiadaviek pre konkrétny výrobok slúži databáza Access2Market, ktorá poskytuje informácie o:

  • predpisoch a pravidlách týkajúcich sa výrobku,
  • príslušných orgánoch pre špecifické požiadavky,
  • sadzbách DPH a spotrebných daní v krajinách predaja v rámci EÚ.

Táto databáza je štruktúrovaná podľa colných kódov, čo uľahčuje vyhľadávanie špecifických informácií. V prípadoch, kde neexistujú harmonizované pravidlá EÚ, môžu jednotlivé krajiny uplatňovať vlastné špecifikácie. V takýchto situáciách platí zásada vzájomného uznávania, ktorá umožňuje voľný pohyb tovaru v rámci EÚ, ak výrobok spĺňa požiadavky v krajine pôvodu.

Tento komplexný systém noriem a pravidiel EÚ pre výrobky má nielen chrániť spotrebiteľov, ale aj podporiť inovácie a konkurencieschopnosť na jednotnom európskom trhu.

Zdroje: Pepco, Europa.eu

Najnovšie videá

Trendové videá