Fico pohrozil Dolinkovej: „Ak to ministerka nezvládne, bude musieť niekto iný.“

  • Naznačil aj jej možnú výmenu vo funkcii
  • Je to normálny politický chod, tvrdí
Dolinková, Fico, kritika
Ilustračná fotografia TASR/Daniel Stehlík, TASR/Pavel Neubauer
  • Naznačil aj jej možnú výmenu vo funkcii
  • Je to normálny politický chod, tvrdí

Lekárske odborové združenie (LOZ) v piatok (20.9.) obvinilo vládu z deštrukcie Memoranda z roku 2022 a pripravuje sa na prísne opatrenia, vrátane zastavenia vykonávania nadčasov a pohotovostí nad zákonné limity. V poslednej výzve, ktorú vláde adresovalo, sa vyjadrilo, že lekári nie sú ochotní pokračovať v nútených nadčasoch a pohotovosti nad rámec zákona.

Zároveň prijalo LOZ pred 3 mesiacmi medializované informácie o zvažovanej transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti s obavami a vyjadrilo sa, že ide o snahu privatizácie štátnych nemocníc. Predseda LOZ Peter Visolajský hovorí, že v uplynulých dňoch sa v zdravotníctve situácia zhoršila.

„Vláda sa rozhodla porušiť ďalšie body dohody – znížiť mzdy zdravotným sestrám a zničiť systém, ktorý zastavil exodus lekárov zo Slovenska,“ uviedol Visolajský. Premiér Robert Fico (Smer-SD) následne na tlačovej konferencii reagoval na výhrady LOZ. Zároveň však prvýkrát od začiatku vládnutia verejne naznačil možnú výmenu na ministerskom poste.

„Ak to ministerka nezvládne, bude musieť niekto iný.“

 „Ak je cieľom vyhnať zdravotníkov za hranice, vláda to robí dobre, no je to veľmi hlúpy krok,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák a varoval, že môže prísť aj generálny štrajk.

Vládou oznámené opatrenia tak podľa Dvořáka neprinášajú len Ficovu drahotu, ale aj hrozbu kolapsu zdravotníctva. „Ministerka pritom sľubovala, že konsolidácia sa zdravotníctva nedotkne. Vyzývame vládu, aby zišla z cesty ku kolapsu, na ktorú krajinu nasmerovala. Zdravotníctvo je už teraz v hroznom stave a táto stámiliónová rana preň môže byť ranou istoty,“ vyzýva Dvořák.

Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril, že do zdravotníctva ide stále viac peňazí. Za zdravotníctvo však podľa neho nesie plnú zodpovednosť  ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), a tak musí prísť s ozdravnými opatreniami.

„Bez toho si neviem predstaviť, že by sa liali ďalšie peniaze do slovenského zdravotníctva a že my sa necháme vydierať. Jednoducho, takáto situácia tu ťažko môže vzniknúť. Veľmi úprimne vyzývam partnerov, odborárov a ďalších v nemocniciach na ďalší, konštruktívny dialóg. Ale nie že rovno budú búchať na dvere mne. Tam majú ministerku zdravotníctva, tam sa musia dohodnúť. Ak to ministerka zdravotníctva nezvládne, bude to musieť zvládnuť niekto iný. To je normálny politický chod,“ povedal Fico.

Spor pre konsolidáciu

Ako sme ťa už informovali, vláda predstavila konsolidačný balík, ktorý, okrem iného má zvýšiť základnú sadzbu DPH z 20 na 23 %. Pravdepodobne sa ešte celé znenie šetriacich opatrení bude meniť ešte pred úplným schválením v parlamente, no vláda už balík schválila.

To, že znenie ešte nie je úplné, môže napovedať viacero vyjadrení niektorých vládnych predstaviteľov, napríklad Roman Michelko (SNS) nesúhlasí so zavedením 23-percentnej sadzby DPH na knihy. „Osobne si myslím, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva,“ uviedla aj Dolinková.

Podľa nej reptanie a hádky v tomto zložitom období nepomôžu. Dodala, že je potrebné sa zomknúť a nie politikárčiť, najmä keď je všetkým známe, že tento problém nevznikol dnes, ani pred rokom. „My na ministerstve zdravotníctva systematicky a kontinuálne robíme opatrenia, ktorých cieľom je zefektívnenie manažmentu riadenia celého rezortu. Pracujeme na riešení vzniknutých problémov a nastavení systému tak, aby sa v budúcnosti takéto problémy čo možno najviac eliminovali,“ tvrdí ministerka.

Fico na tieto slová reagoval na tlačovej konferencii. „V roku 2010, keď som bol predseda vlády, bol objem zdrojov v slovenskom zdravotníctve 4 miliardy eur. (…) Dnes je to 8,5 miliardy eur. A my sa pýtame, do kedy budeme nalievať tie peniaze do zdravotníctva, pokiaľ tam stále nevidíme nejaký efekt. A toto je otázka pre ministerku zdravotníctva,“ vyjadril sa premiér s tým, že Dolinková musí predstaviť jasný plán, čo ide robiť.

Nemôže totiž podľa neho len hovoriť, že zdravotníctvo potrebuje peniaze. Opatrenia musia byť podľa Fica také, aby šetrili peniaze. „Vieme, ako sa nakupuje zdravotnícky materiál, máme o tom šokujúce informácie. Vieme, ako často sa vyhadzujú peniaze v iných oblastiach, ako nám chýba často centrálny manažment týchto nemocníc. Ministerka musí ponúknuť realistický plán fungovania zdravotníctva,“ povedal Fico a dodal, že takýto stav financovania zdravotníctva nie je dlhodobo udržateľný.

Fico a Taraba kritizovali lekárov

Na spoločnej tlačovej konferencii sa Fico s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) vyjadrili, že niektorí robia zo svojej práce politiku.

„Ja nie som ten typ človeka, ktorý by chcel hodnotiť výšku platov, vážim si robotu zdravotníkov. (…) Len je rozdiel medzi tými, ktorí podávajú reálne výkony a tými, ktorí z toho robia politiku. Niekedy by som sa radšej stretol s tými, ktorí podávajú reálne výkony a porozprávajme sa, kde je problém v slovenskom zdravotníctve a ako to riešiť. Klasika, my ideme podávať výpoveď, už to tu máme. A keď sa my začneme takto správať, tak kam sa dostaneme?“ pýtal sa Fico.

LOZ pritom varuje, že ak vláda zrealizuje svoje zámery, Slovensko sa stane jedným z najväčších exportérov zdravotníkov pre ostatné krajiny, čo prehĺbi nedostatok sestier a lekárov na Slovensku. Organizácia preto vyzýva vládu, aby od tohto destabilizujúceho plánu upustila a sústredila sa na skutočné zlepšenie stavu zdravotníctva. „Pánovi premiérovi pripomíname zodpovednosť za naše zdravotníctvo. Kroky jeho vlády nezlepšujú stav slovenského zdravotníctva a kvalitu zdravotnej starostlivosti o pacientov, ale naopak ho zhoršujú a robia menej efektívnym a udržateľným,“ uviedol Visolajský.

Taraba sa vyjadril, že v zdravotníctve pracujú skupiny, ktoré politikárčia. Je potrebné do zdravotníctva podľa neho dosadiť manažment, ktorý bude mať výsledky.

„Všetci tu budeme robiť iba na neefektívne zdravotníctvo. Z nás nikto nemá problém s lekármi, ktorí idú do štátnej nemocnice a drú tam. (…) Ale zároveň aj oni sa sťažujú, že 100 % výkon má v štátnej nemocnici a iní lekári majú viac úväzkov. Máme právo žiadať, aby napríklad vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni malo zastúpenie ministerstvo financií,“ dodal Taraba.

Zdroje: TK Roberta Fica, SITA, FB Roman Michelko

Najnovšie videá

Trendové videá