ZSSK hlási veľké zmeny: Pocítia ich cestujúci, no tiež zamestnanci

  • ZSSK pripravuje modernizáciu vlakov, zlepšenie Wi-Fi, a vynovenú aplikáciu
  • Cestujúcich čakajú kvalitnejšie služby a vyšší komfort
Na obrázku sa nachádza vlak spoločnosti ZSSK v stanici.
TASR/Pavol Zachar
  • ZSSK pripravuje modernizáciu vlakov, zlepšenie Wi-Fi, a vynovenú aplikáciu
  • Cestujúcich čakajú kvalitnejšie služby a vyšší komfort

Vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) nedávno predstavilo svoje plány na najbližšie roky, ktoré sa zameriavajú na modernizáciu a zlepšenie poskytovaných služieb.

Ciele spoločnosti stoja na štyroch pilieroch: stabilný a atraktívny zamestnávateľ, moderné vlaky, kvalitné služby a finančná stabilita.

„Chceme, aby sme mali spokojných a angažovaných ľudí,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Peter Helexa, pričom zdôraznil dôležitosť zlepšenia pracovných podmienok pre zamestnancov, vrátane zavedenia stabilizačného príspevku, informuje agentúra SITA.

Modernizácia vozového parku

Jedným z kľúčových pilierov je modernizácia vlakov. ZSSK plánuje obnovu a modernizáciu vozového parku v regionálnej aj diaľkovej doprave.

„Budeme dôsledne vyraďovať zastarané vozidlá a unifikovať vozidlový park,“ uviedol člen predstavenstva Karol Henzély.

ZSSK plánuje tiež výstavbu údržbových stredísk v Žiline a Košiciach a elektrifikáciu depa v Humennom. Tieto kroky majú prispieť k efektívnejšej údržbe a ekologickej prevádzke vlakov.

Vlak na trati
zdroj: FB/ZSSK

Inovácie v digitálnych službách a Wi-Fi

Zlepšovanie služieb pre cestujúcich je ďalšou prioritou ZSSK. Spoločnosť plánuje investovať do digitálnych technológií, aby poskytla jednoduchšie a kvalitnejšie služby.

„Minimálne budú ľudia, naši cestujúci, vedieť o meškaniach skôr,“ zdôraznil Helexa, pričom priblížil, že spoločnosť pracuje na zlepšení mobilnej aplikácie.

V pláne je tiež inovovať Wi-Fi vo vlakoch na najnovšie štandardy 5G a Wi-Fi 6, čo výrazne zrýchli a zlepší prístup k dátovým službám.

Podpredseda predstavenstva Martin Bahurinský zdôraznil význam digitálnych technológií pre zvýšenie komfortu. „Ľudia majú záujem o Wi-Fi a rýchle a presné informácie,“ uviedol.

ZSSK zároveň pokračuje v zavádzaní kamerových systémov, vrátane telových kamier pre vlakvedúcich, čo zlepšuje bezpečnosť a prevenciu incidentov.

Bezpečnostné opatrenia a systém ETCS

Ako informuje portál Aktuality, ZSSK sa taktiež zameriava na bezpečnosť svojich cestujúcich a zavádza systém ETCS (Európsky vlakový zabezpečovač), ktorý zvyšuje bezpečnosť prevádzky vlakov.

Tento systém sleduje pohyb vlaku, monitoruje jeho rýchlosť a dokáže automaticky zastaviť vlak v prípade nebezpečenstva.

Plánuje sa inštalácia ETCS na 14 elektrických jednotkách typu Panter s možnosťou rozšírenia na ďalšie vozidlá. Predpokladaná hodnota zákazky je 15 miliónov eur.

Finančná stabilita a ekologická udržateľnosť

Jedným z dlhodobých cieľov ZSSK je zabezpečenie finančnej stability a efektívne riadenie nákladov. „Musíme byť pripravení na konkurenciu a efektívne riadiť naše náklady,“ povedal Helexa.

Spoločnosť plánuje využívať finančné prostriedky z Európskej únie a zameriava sa na digitalizáciu procesov, čo zlepší transparentnosť a zvýši efektivitu vnútorných operácií.

Plánom je taktiež využívať operatívny leasing vozidiel a optimalizovať využívanie nehnuteľností.

Ekologická udržateľnosť je ďalším dôležitým aspektom, ktorý ZSSK zahrnula do svojich plánov. Spoločnosť chce znižovať emisie a prispieť k zelenšiemu železničnému sektoru modernizáciou infraštruktúry.

Ambiciózne ciele do roku 2027

ZSSK si stanovila ambiciózny cieľ prepraviť do roku 2027 85 miliónov cestujúcich ročne. K tomu má prispieť modernizácia vlakov, zlepšenie služieb a finančná stabilita.

Spoločnosť sa chce sústrediť aj na zvyšovanie príjmov prostredníctvom efektívnej ponuky a optimalizácie cestovného. Ako uzavrel Helexa, tieto opatrenia prispejú k dlhodobej udržateľnosti ZSSK na trhu a k zvýšeniu kvality dopravy pre slovenských cestujúcich.

Zdroje: SITA, Aktuality.sk

Najnovšie videá

Trendové videá