Muž skončil po kontakte so známym kríkom s popáleninami druhého stupňa. Ruky si ihneď očisti

  • Miazga z niektorých rastlín môže byť poriadne nebezpečná
  • Mužovi spôsobil známy krík popáleniny druhého stupňa
Záhradkár pri práci a obvázaná ruka.
Ilustračné foto Freepik/@cookies_studio, Freepik/@rawpixel.com
  • Miazga z niektorých rastlín môže byť poriadne nebezpečná
  • Mužovi spôsobil známy krík popáleniny druhého stupňa

Portál tvnoviny.sk informoval o prípade pána Martina, ktorý zažil nepríjemnú skúsenosť pri práci v záhrade. Počas slnečného dňa sa venoval prerezávaniu figovníka a nevedomky prišiel do kontaktu s miazgou z jeho listov.

Neskôr sa na jeho končatinách objavili bolestivé škvrny. Martin bol zmätený, pretože nevedel, čo spôsobilo tieto problémy. V minulosti však videl popáleniny a rýchlo pochopil, že potrebuje pomoc lekára. Jeho obavy sa potvrdili.

Lekári mu diagnostikovali popáleniny druhého stupňa. Tie vznikli v dôsledku kontaktu s miazgou figovníka, keď sa dostal na slnko. Nakoniec mu musel pomôcť špecialista na popáleniny. „Nikdy som o ničom podobnom nepočul, až kým sa mi to nestalo na vlastnej záhrade. Keď som si to neskôr hľadal na internete, skoro som odpadol,“ uviedol pre tvnoviny.sk.

Miazga z určitých rastlín dokáže predstavovať riziko.

Ako sa vyhnúť popáleninám?

Figovník je rastlina, ktorá patrí do rodu Ficus a je známa najmä pre svoje jedlé plody – figy. Pestuje sa v mnohých častiach sveta, predovšetkým v teplejších oblastiach. Okrem svojich chutných plodov je figovník aj obľúbenou okrasnou rastlinou, ktorú ľudia často pestujú v záhradách alebo interiéroch. Môže dorastať do veľkých rozmerov a jeho listy sú veľké, husté a pomáhajú vytvárať príjemný tieň.

Ako uvádza portál Mayo Clinic, miazga z figovníka však môže byť nebezpečná. Obsahuje látky, ktoré pri kontakte s pokožkou a následnom vystavení slnku spôsobujú tzv. fytofotodermatitídu. Ide o chemickú reakciu, kde UV žiarenie aktivuje škodlivé látky z miazgy a spôsobí popáleniny. Tieto popáleniny sa prejavujú ako bolestivé pľuzgiere alebo červené škvrny, ktoré môžu neskôr zanechať pigmentové zmeny na koži.

Samotná miazga teda nie je až tak problematická, ako jej reakcia so slnkom, preto sa, ak nie si alergický či vysoko citlivý, nemusíš báť kontaktu s miazgou, dokonca je v určitom množstve a forme jedlá, rovnako tak figové listy, no nikdy miesto kože po kontakte s ňou nevystavuj slnku.

Preto pri práci s figovníkom teda vždy dávaj pozor na kontakt miazgy s pokožkou. Je lepšie používať rukavice a vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, ak si figovník práve orezával alebo s ním pracoval. Ak sa miazga dostane na pokožku, treba ju dôkladne umyť a vyhnúť sa slnku, aby si predišiel nepríjemným následkom.

Pozor aj na žihľavu či citrusy

Figovník, ktorý spôsobuje popáleniny v kombinácii so slnečným žiarením, nie je jediná rastlina, ktorá dokáže vyvolať takúto reakciu. Aj keď je fytofotodermatitída pre mnohých spojená najmä s týmto stromom, existuje mnoho ďalších bežných rastlín, ktoré môžu vyvolať podráždenie pokožky a pľuzgiere, ak príde do kontaktu s ich miazgou.

Ako uvádza portál DermNet, jednou z najznámejších je žihľava. Stretnúť ju môžeš takmer kdekoľvek – na lúkach, pri cestách alebo v záhrade. Žihľava funguje trochu iným spôsobom. Na jej listoch a stonkách sa nachádzajú drobné chĺpky, ktoré obsahujú chemické látky, ako histamín a kyselina mravčia. Pri dotyku sa tieto chĺpky zlomia a uvoľnia chemikálie, ktoré spôsobia pálenie a svrbenie. Hoci nie je klasickým prípadom fytofotodermatitídy, reakcia na pokožke je rýchla a nepríjemná.

Ďalšie rastliny, ktoré vyvolávajú fytofotodermatitídu, zahŕňajú citrusy, ako napríklad limetky, citróny alebo grapefruity. Ak sa ich šťava dostane na kožu a vystavíš ju slnku, výsledkom môžu byť tmavé škvrny a pľuzgiere. Tento jav často poznajú barmani alebo ľudia, ktorí pripravujú nápoje vonku na slnku. Podobný efekt má aj paštrnák, ktorý sa pestuje v záhradách, ale málokto vie, že jeho miazga môže spôsobiť vážne popáleniny, ak sa po kontakte so slnkom neumyješ.

Grep, pomaranč, citrón, limetka
zdroj: Unsplash/Ben Ashby

Medzi ďalšie rastliny s furokumarínmi patria mrkvovité rastliny, ako je napríklad boľševník veľkolepý, ktorý je dokonca považovaný za invazívny druh. Boľševník môže vyvolať silné popáleniny a trvalé poškodenie kože. Dávaj si pozor na tieto rastliny najmä v letných mesiacoch, kedy sa riziko zvýšeného slnečného žiarenia kombinuje s častým pobytom vonku.

Ak sa ocitneš v blízkosti rastlín s obsahom furokumarínov, vždy dbaj na to, aby si mal pokožku chránenú, používal rukavice a vyhýbal sa priamemu kontaktu s miazgou, najmä ak pracuješ na slnku. Pri akomkoľvek podozrení na kontakt s nebezpečnou rastlinou si pokožku čo najskôr umy a chráň ju pred slnečným žiarením, aby si predišiel vážnejším následkom.

Zdroje: tvnoviny.sk, Mayo Clinic, DermNet

Najnovšie videá

Trendové videá