ŠVPS varuje pred „falošným vínom“. Na Slovensku ho predávajú obchodníci vo veľkom, ide o klamstvo

  • Tento nápoj sa stal hitom na jarmokoch, festivaloch či väčších akciách
  • Ide o „čapované Prosecco“, za ktorým sa často skrýva podvod
Ľudia na jarmoku a žena nalieva nápoj do umelého pohára.
Ilustračné foto TASR/Roman Hanc, TASR/Michal Svítok
  • Tento nápoj sa stal hitom na jarmokoch, festivaloch či väčších akciách
  • Ide o „čapované Prosecco“, za ktorým sa často skrýva podvod

Na Slovensku sa čoraz viac objavuje nový trend – čapované Prosecco. Tento nápoj sa stal hitom v rôznych reštauráciách, baroch, vinotékach, a tiež v stánkoch počas jarmokov či gastrofestivalov.

Pre mnohých je to veľká atrakcia, no nie vždy ide o to, čo sľubuje názov. Na tento problém upozornila aj Štátna potravinová a veterinárna správa, ktorá odhalila, že často ide o klamanie spotrebiteľov.

Prísne pravidlá týkajúce sa pôvodu a výroby

Niektoré kontroly ukázali, že predajcovia lákajú zákazníkov na „Prosecco“, no reálne ponúkajú len obyčajné šumivé víno. Pritom pre Prosecco, podobne ako pre šampanské, platia prísne pravidlá týkajúce sa pôvodu a výroby. Ako informuje portál wineplanet.sk, označenie Champagne môžu používať len tí, ktorí produkujú víno v oblasti Champagne z presne určených odrôd hrozna a tradičnými postupmi.

Prosecco má tiež ochranu pôvodu, a preto sa smie vyrábať len na vybraných miestach v Taliansku. Víno musí byť z odrody Glera a balené do sklenených fliaš, čo je zárukou jeho pravosti a kvality. Tieto pravidlá zabezpečujú, že ide o produkt, ktorý dodržiava všetky predpísané postupy.

Ľudia, ktorí si na trhoch a festivaloch kupujú pohárik „Prosecca“, často ani netušia, že v skutočnosti pijú šumivé víno, ktoré má s pravým Proseccom len málo spoločné. Často nejde ani o víno z Talianska, ale o lacný produkt, ktorý len nesie zavádzajúci názov, aby zaujal neznalých spotrebiteľov.

„Lacná“ napodobenina na Slovensku

Problém začína už u výrobcov, ktorí víno nasýtia oxidom uhličitým (CO2) a naplnia ho do nerezových alebo plastových sudov typu KEG. Na etikete je síce uvedené „sýtené perlivé víno“, ale predajcovia ho často premenujú na „Prosecco“ a predávajú ho ako niečo, čo v skutočnosti nie je.

Situácia sa zhoršuje, keď sa víno dováža priamo z Talianska. Aj keď je víno z odrody Glera, môže byť legálne predávané len ako Frizzante – perlivé víno bez chráneného pôvodu. Napriek tomu sa na Slovensku často nesprávne označuje ako Prosecco, čo porušuje platné zákony.

Tieto vína sa potom predávajú v KEG sudoch či plastových nádobách na podujatiach, v reštauráciách alebo aj na známych internetových stránkach. „Takíto obchodníci/priekupníci, ktorí nakúpia pri plnom vedomí sýtené alebo perlivé víno z veľkoskladov a hneď ho pre zákazníka premenujú na ‚čapované Prosecco‘, sa často pritom nehanbia hrdiť svojou vysokou someliérskou odbornosťou a skúsenosťami s dodávateľmi a výrobcami priamo v Taliansku, pričom takéto nesprávne a zavádzajúce označenie uvádzajú aj na svojich stránkach, rôznych vývesných tabuliach alebo pred svojimi prevádzkami,“ uvádzajú potravinári.

Tento spôsob predaja je vážnym porušením predpisov v rámci EÚ aj Slovenska. Zákon o vinohradníctve a vinárstve takéto klamanie spotrebiteľov zakazuje. Štátna veterinárna a potravinová správa SR podniká pravidelné kontroly a udeľuje sankcie za podobné praktiky, aby ochránila spotrebiteľov.

Ak narazíš na „čapované Prosecco“, odporúča sa overiť si jeho pravosť. Kontrola pôvodu a označenia vína ťa môže uchrániť pred sklamaním a pomôže podporiť poctivých výrobcov, ktorí dodržiavajú všetky pravidlá a dbajú na kvalitu svojich produktov.

Zdroje: svps.sk, wineplanet.sk

Najnovšie videá

Trendové videá