Pohlavné choroby na Slovensku vzrástli o 50 %. Epidemiológ vysvetľuje príčinu kuriózneho problému

  • Počet pacientov s pohlavnými chorobami celosvetovo stúpa
  • Výnimkou nie je ani Slovensko
  • Epidemiológ naznačil, čo môže byť za tým
Výskumníčka pri práci a pár v posteli.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Počet pacientov s pohlavnými chorobami celosvetovo stúpa
  • Výnimkou nie je ani Slovensko
  • Epidemiológ naznačil, čo môže byť za tým

Počet pohlavne prenosných ochorení sa celosvetovo zvyšuje a najvýraznejší nárast zaznamenal sy*ilis. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v roku 2022 sy*ilisom nakazilo odhadom až 8 miliónov ľudí vo vekovej skupine 15 až 49 rokov. Tento alarmujúci trend neobchádza ani Slovensko.

Na Slovensku bolo v roku 2022 hlásených 443 prípadov sy*ilisu, čo predstavuje až 50-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Tieto čísla zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Ochorenie sa najčastejšie objavovalo medzi ľuďmi vo veku 25 až 34 rokov, čo signalizuje zvýšenú zraniteľnosť tejto vekovej kategórie.

Okrem syfilisu sme sa pozreli aj na vývoj v prípade kva*avky. V roku 2022 bolo zaznamenaných 414 prípadov tohto ochorenia, čo však predstavuje mierny pokles oproti roku 2021. Aj keď ide o pozitívnu zmenu, pohlavne prenosné choroby ostávajú významným zdravotným rizikom pre populáciu.

„Napriek medziročnému poklesu sa rok 2022 zaraďuje k rokom 2014 a 2021 s vyššími výskytmi ochorenia,“ informuje NCZI. Zaznamenali aj 1 252 prípadov „iných ochorení, ktoré sa šíria prevažne pohlavným stykom“.

Kde sa vyskytlo najviac prípadov?

Najviac prípadov sy*ilisu hlásili v Bratislavskom kraji, kde sa vyskytlo 151 prípadov. Nasledovali Žilinský kraj s 79 prípadmi, Košický so 64 a Trenčiansky so 39. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa sy*ilis rozšíril vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najväčší nárast postihol Žilinský, Banskobystrický a Trenčiansky kraj.

Najvyšší počet prípadov gonokokovej infekcie sa objavil v Bratislavskom kraji, kde ich zaznamenali 114. Zvýšený výskyt hlásili aj v Trnavskom kraji s 51 prípadmi a v Trenčianskom s 42. Naopak, najmenej nakazených hlásil Prešovský kraj, kde bolo registrovaných 34 osôb.

Rastúci trend aj u susedov

Podobný trend sledujú aj v Českej republike. Podľa Národného zdravotníckeho informačného portálu (NZIP) počet prípadov sy*ilisu od roku 2012 neustále narastá. Kým v tom roku evidovali približne 400 pacientov, v roku 2022 sa tento počet vyšplhal na 800.

Epidemiológ Roman Prymula pre portál tn.cz vysvetlil, čo môže byť za týmto nárastom. „Podľa môjho názoru je v poslednom čase určitou tikajúcou bombou skutočnosť, že pohlavné choroby sa pomerne dobre liečia. Ľudia sa ich prestali tak báť.“ 

Prymula ďalej doplnil, že hoci HIV nie je možné úplne vyliečiť, moderná medicína dokáže tento vírus efektívne udržať pod kontrolou a stabilizovať zdravotný stav pacienta.

Pozor dávaj na tieto veci

Ako sme ťa už informovali v tomto článku, pohlavnú chorobu môžeš získať rôznymi spôsobmi. Najčastejšie je to pri nechránenom pohlavnom styku, cez krv, infikované telesné tekutiny alebo pri zdieľaní ihiel počas užívania dr*g.

Menej bežné spôsoby zahŕňajú transfúzie, tetovanie, piercing či akupunktúru. Ochorenie sa môže preniesť aj z matky na dieťa počas tehotenstva alebo pôrodu.

Úrad verejného zdravotníctva uvádza, že za zvýšením počtu pohlavných chorôb stojí hlavne rizikové správanie, časté striedanie partnerov a používanie injekčných dr*g. Veľkú hrozbu predstavujú osoby, ktoré nemajú žiadne príznaky, nevedia o svojom ochorení a nevedomky ho prenášajú ďalej.

muž, žena, posteľ
zdroj: freepik

„V prípade kva*avky je až 50 % žien a 10 % mužov asymptomatických. U HIV je asymptomatických 20 až 25 % infikovaných jedincov,“ upozorňuje doktor Shunnar.

V mnohých prípadoch tak prítomnosť pohlavnej choroby zistí až lekár pri preventívnom vyšetrení alebo po tom, čo sa objavia chronické zápaly pohlavných orgánov, poruchy plodnosti či neurologické poruchy.

„Trvalými následkami môže trpieť 10 až 30 % ľudí,“ hovorí Dr. Shunnar a dodáva, že liečba pohlavných chorôb môže trvať jeden deň, celé mesiace alebo v prípade HIV doživotne.

Štyri fázy a príznaky sy*ilisu

Centrum pre diagnostiku a prevenciu chorôb (CDC) rozdeľuje sy*ilis do štyroch fáz. Prvá, nazývaná primárna, sa prejavuje výskytom vredov, ktoré môžu byť na genitáliách, v okolí konečníka alebo v ústach. Tieto vredy zvyčajne nebolia, takže si ich nemusíš všimnúť.

V druhom, sekundárnom štádiu, sa vredy môžu objaviť aj na dlaniach či chodidlách. Príznakmi sú tiež horúčka, bolesť hrdla, opuchnuté lymfatické uzliny, mierne vypadávanie vlasov, bolesti hlavy, strata váhy a únava.

Nasleduje latentné štádium, keď sa ochorenie neprejavuje žiadnymi symptómami. Toto obdobie môže trvať aj roky, no bez liečby môže viesť k poslednej fáze, terciárnemu sy*ilisu, ktorý prináša vážne zdravotné komplikácie.

CDC ale tvrdí, že „u väčšiny ľudí s neliečeným sy*ilisom sa terciárny sy*ilis nevyvinie“. WHO uvádza, že v poslednej fáze môže sy*ilis spôsobiť vážne poškodenie mozgu alebo srdcovo-cievne ochorenia.

Príznaky kva*avky

Podobne ako sy*ilis, aj kva*avka môže zostať roky bez symptómov. Muži často pociťujú príznaky ako pálenie pri močení, výtok z močovej trubice či bolesť v semenníkoch. Častá je aj potreba častého močenia. U žien sú symptómy miernejšie, vrátane pálenia pri močení, výtoku z pošvy, nepohodlia pri pohlavnom styku alebo nepravidelného krvácania.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií nemá príznaky viac než polovica žien a asi 10 % mužov, čo zvyšuje riziko neskorého odhalenia. Neliečená kva*avka môže spôsobiť vážne problémy, ako je neplodnosť alebo zápalové ochorenia.

Infekcia môže poškodiť panvové orgány u žien a nadsemenníky u mužov, čo môže viesť k neplodnosti. V prípade rozšírenia do krvného obehu hrozí zápal kĺbov alebo srdcových chlopní.

Najčastejšie kva*avkou trpia ľudia vo veku 25 až 34 rokov, čo súvisí s nedostatočnými informáciami o prevencii.

Zdroje: WHO, NCZI, tn.cz, NZIP, CDC, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá