Hrádza na Dunaji kolabuje: Viaceré ulice mesta zaplavila voda

  • V meste za našimi hranicami uniká voda a zaplavuje ulice
  • Hladina Dunaja sa zvýšila a začala presakovať cez hrádzu
Dunaj sa vylieva v Maďarsku.
Reprofoto: FB/Vác Online
  • V meste za našimi hranicami uniká voda a zaplavuje ulice
  • Hladina Dunaja sa zvýšila a začala presakovať cez hrádzu

V meste Vacov v Maďarsku panuje veľké napätie. Dunaj sa dvíha a jeho voda začína prenikať cez hrádzu. Miestni obyvatelia sú plní obáv, no stále veria, že hrádza tlak zvládne, kým začne hladina klesať.

Dunaj dosahuje nebezpečnú výšku. Predpokladá sa, že by mohol dosiahnuť až 750 cm, čo je len pol metra od rekordnej výšky z roku 2013. Hrádza pri Diadalskom námestí a štadióne už nevydržala, voda sa valí cez povrch. Niektoré ulice sú už zaplavené.

Na miesto okamžite dorazili záchranné jednotky a vojaci. Začali s odčerpávaním vody, aby zabránili ďalším škodám. O udalostiach informoval portál idokep.hu.

Pomáha polícia aj dobrovoľníci

Prognózy naznačovali, že hladina mala začať klesať už dnes ráno. Polícia však apeluje na obyvateľov, aby dodržiavali všetky pokyny a nesťažovali priebeh záchranných prác.

„Prosíme všetkých, aby neprekážali pracovníkom protipovodňovej ochrany pozeraním a fotením. Prekážajú tým nielen v práci, ale môžu ohroziť aj vlastnú fyzickú integritu,“ vyzvala polícia.

Tlak vody neustále mení stav hrádzí, čo robí situáciu nebezpečnou. Je prísne zakázané sa k nim približovať, a to či už pešo alebo autom, aby sa predišlo riziku. Rieka má silný prúd, ktorý dokáže každého ľahko strhnúť.

Odborníci varujú aj pred kritickým obdobím pre lesnú zver. Voda zaplavuje ich prirodzené prostredie, preto sa odporúča vyhýbať sa oblastiam v okolí priehrad a lesov, kde sa zver snaží nájsť útočisko. Dôležité je tiež nevychádzať na prechádzky so psami do týchto lokalít, aby nedošlo k narušeniu záchranných prác a k ohrozeniu zvierat.

Parkovanie v zaplavených oblastiach je zakázané, keďže voda môže byť na miestach, kde sa to nečaká. Stromy s podmytými koreňmi môže vietor ľahko povaliť, čo zvyšuje riziko nehôd.

Na mieste pracujú záchranári aj dobrovoľníci, aby situáciu čo najlepšie zvládli.

Hladina Dunaja v obci Chľaba začala klesať

Situácia s povodňami zasiahla nielen Maďarsko, ale aj viaceré slovenské obce. Hladina Dunaja v okolí Chľaby v okrese Nové Zámky začína po kulminácii pomaly klesať. Aj napriek tomu je však cesta III. triedy stále pod vodou a krízový štáb rozhodne o jej opätovnom otvorení až po vyhodnotení situácie.

„Počítame, že to bude v najbližších dňoch,“ potvrdil Jakub Takáč z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).

Jedinú prístupovú cestu do obce zo slovenskej strany územia uzavreli v stredu (18. 9.) predpoludním. Keďže pod vodou je aj cesta z maďarskej strany, zatvorený je aj cezhraničný most ponad Ipeľ, ktorého hladinu vzdul stúpajúci Dunaj.

Mimoriadnu situáciu obec zvláda, v pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, so zásobovaním pomáha armáda. „Na podobné situácie sú v obci pripravení. Dostatočne sa zásobila aj miestna predajňa potravín. Vysoká voda z Dunaja preverila protipovodňovú bariéru pod železničným nadjazdom na našej župnej ceste, domáci dobrovoľníci dokonca v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze. Počas mimoriadnej situácie sú v nasadení prakticky nepretržite, mnohí z nich nešli ani do práce,“ zhodnotil situáciu priamo na mieste predseda NSK Branislav Becík.

V Chľabe a neďalekom Kováčove sa aktuálne nachádza 255 klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Doteraz dvaja z klientov zariadenia v Chľabe potrebovali lekársku pomoc, dobrovoľní hasiči a armáda pre nich zabezpečili zdravotnícke transporty.

Autobusová linka regionálneho dopravcu Štúrovo – Chľaba je aj naďalej obsluhovaná len v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečujú vybrané medzinárodné vlaky. „V stredu to boli tri spoje v oboch smeroch, ktoré zastavili v obci Chľaba. Vo štvrtok pribudol štvrtý v smere zo Štúrova. Vlaky zatiaľ ľudia využívajú, z obce ich priamo na železničnú zastávku zváža kyvadlový autobus dopravcu Arriva, ktorý ostal v našej obci,“ povedal starosta Gregor Izrael.

Zdroje: idokep.hu, police.hu

Najnovšie videá

Trendové videá