Bratislavská časť vyčíslila škody po povodniach: Ide o viac než 100 miliónov eur

  • Škody spôsobené povodňou v Devínskej Novej Vsi presiahli sumu 100 miliónov eur
  • Opravy ciest, domov a vodohospodárskych zariadení budú stáť stovky tisíc eur, práce budú trvať mesiace
Na snímke cesta neďaleko Kremeľskej ulice, ktorá je uzatvorená z dôvodou povodní v bratislavskej mestskej časti Devín.
TASR/Jaroslav Novák
  • Škody spôsobené povodňou v Devínskej Novej Vsi presiahli sumu 100 miliónov eur
  • Opravy ciest, domov a vodohospodárskych zariadení budú stáť stovky tisíc eur, práce budú trvať mesiace

Škody spôsobené nedávnou povodňou v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves sú predbežne odhadované na 112,7 milióna eur.

Táto suma zahŕňa škody na majetku hlavného mesta, štátu, ako aj súkromných a právnických osôb.

„Je to hrubý odhad, ale maximálny možný, na základe reálnych čísiel. Preto je suma taká extrémne vysoká, lebo je tam zarátaný majetok hlavného mesta, štátu i súkromných osôb,“ vysvetlil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír pre TASR.

Dodal, že tieto odhady zasielali aj okresnému úradu.

Poškodené cesty, cyklotrasy a čističky odpadových vôd

Škody sa týkajú najmä poškodených alebo zaplavených komunikácií v mestskej časti, medzi ktoré patrí napríklad cesta do Devína a cyklotrasa smerom na Vysokú pri Morave.

Okrem ciest a cyklotrás sú zahrnuté aj ďalšie infraštruktúrne prvky, napríklad čističky odpadových vôd. „Zatiaľ ani nevieme, akú hodnotu budú mať práce na Cyklomoste slobody,“ uviedol starosta.

Dôležitým bodom sú aj čističky odpadových vôd, ktoré sa nachádzajú v Devínskej Novej Vsi. Okrem toho sa do odhadov započítavajú aj zásahy, materiál a všetky protipovodňové opatrenia, ktoré boli podniknuté na predchádzanie ďalších škôd.

Tieto práce budú postupne fakturované a celkové náklady sa budú ešte len upresňovať.

Poškodené domy a školy

Povodňou boli zasiahnuté aj viaceré obytné domy, pri ktorých bude potrebné skontrolovať, či bola narušená ich statika.

„Začiatkom budúceho týždňa by mal prísť geológ, aby vykonal obhliadku vodnej nádrže a určil potrebné opravy,“ dodal Krajčír.

Problémy zasiahli aj základné školy v mestskej časti, pričom najväčšie škody zaznamenali kuchyne a spoločné priestory, ktoré boli zatopené.

Starosta spomenul aj ihrisko pri Základnej škole Ivana Bukovčana, ktoré je pre spodnú vodu čiastočne uzatvorené. „Vďaka spodnej vode máme prepady aj na miestach, ktoré neboli zatopené,“ povedal Krajčír.

Geologický prieskum bude potrebné vykonať aj na tomto mieste, pričom výkopové práce môžu zasiahnuť polovicu ihriska a ich náklady sa odhadujú na niekoľko stoviek tisíc eur.

Hrozba zosuvov svahov

Mestská časť očakáva, že ďalšie škody sa môžu prejaviť po opadnutí vody, najmä v podobe zosuvov svahov. Starosta uviedol, že opravy sa nevyhnú ani vodohospodárskym zariadeniam, ktoré boli povodňou poškodené.

Stabilizovaná situácia, no množstvo práce pred nami

Hoci sa situácia v Devínskej Novej Vsi po povodni stabilizovala, pred mestskou časťou je ešte veľa práce.

„Situácia ohľadom povodne v našej mestskej časti sa našťastie stabilizovala, avšak pred nami je naďalej množstvo práce,“ uzavrel Krajčír.

Opravy ciest, infraštruktúry a domov budú trvať ešte niekoľko mesiacov, pričom konečné náklady budú závisieť od rozsahu škôd, ktoré sa plne prejavia až po úplnom opadnutí vody.

Povodeň zasiahla mnohé oblasti mestskej časti, pričom najviac postihnuté boli cesty, školy a vodohospodárske zariadenia.

Mestská časť Devínska Nová Ves tak stojí pred veľkou výzvou obnoviť a opraviť poškodené infraštruktúrne prvky a zároveň prijať preventívne opatrenia na minimalizáciu rizika ďalších povodní v budúcnosti.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá