Rusi menia názor: Takmer 50 % z nich žiada okamžité ukončenie vojny na Ukrajine

  • Až 49 % obyvateľov Ruska by chcelo stiahnuť jednotky z Ukrajiny
  • Rusi podporujú vyjednávanie o mieri aj bez dosiahnutia vojenských cieľov Kremľa
Putin, Zelenskyj, prieskum
Ilustračná fotografia TASR//PAP-Rafał Guz, TASR/AP
  • Až 49 % obyvateľov Ruska by chcelo stiahnuť jednotky z Ukrajiny
  • Rusi podporujú vyjednávanie o mieri aj bez dosiahnutia vojenských cieľov Kremľa

Ešte z májového výskumu Globsec Trends 2024 vyplýva, že iba 41 percent Slovákov považuje Rusko za vinníka vojny na Ukrajine. Zodpovednosť za vojenskú agresiu v našej susednej krajine má podľa viac ako 50 percent Slovákov napadnutá Ukrajina alebo Západ. Samotnú Ukrajinu dokonca označilo za vinníka 20 percent opýtaných. 

Samotní Rusi však majú iný názor. Zo spoločného prieskumu nezávislých agentúr ExtremeScan a Chronicles, ktoré skúmajú verejnú mienku, vyplýva, že 49 percent Rusov podporuje okamžité stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a mierové rozhovory s Kyjevom. Číslo narástlo o 10 percent v porovnaní s údajmi spred troch predchádzajúcich prieskumov, ktoré vykonali agentúry od februára minulého roka.

Napríklad februárový prieskum, ktorý urobila nezávislá ruská výskumná organizácia Levada Center, ukázal, že 77 percent ruských občanov podporovalo rozsiahlu vojnu na Ukrajine. O prieskume informuje portál The Kyiv Independent.

Pre Rusov je dôležitejšie stiahnutie ukrajinských jednotiek ako zabratie území

V prieskume sa agentúry pýtali aj na ukrajinskú operáciu v ruskej Kurskej oblasti. Ukrajina spustila najväčší zahraničný útok na Rusko od čias druhej svetovej vojny ešte začiatkom augusta. Ukrajinské sily prenikli do západoruskej Kurskej oblasti a obsadili tam desiatky obcí a miest. Ruské sily sa odvtedy zapájajú do protiútoku v snahe vyhnať ich.

Rusko tento prienik Ukrajincov zaskočil. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa podarilo dosiahnuť takmer 400-tisíc ruských vojakov a uvoľnila sa aj časť ruského tlaku na Donbase. Podľa 53 percent respondentov v Rusku však je dôležitejšie, aby ukrajinské jednotky z Ruska odišli ako to, aby zabralo Rusko územia na východe Ukrajiny.

Iba 15 percent Rusov pritom podporuje tvrdenie, že Rusko by malo na Ukrajine okupovať viac územia.

Do akej miery sú Rusi ochotní podporiť rozsiahlu inváziu

Prieskum sa zameral aj na to, do akej miery sú Rusi ochotní podporiť rozsiahlu inváziu. Výsledky ukázali, že 32 percent opýtaných je pripravených zúčastniť sa vojny v prípade, že by to nariadilo ruské ministerstvo obrany. Pripravených bojovať nie je 29 percent respondentov.

Novú vlnu ruskej mobilizácie by pritom podporilo ďalších 29 percent. Výsledky sú založené na 800 odpovediach od respondentov starších ako 18 rokov. Prieskum bol načasovaný tak, aby sa zhodoval s dvojročným „výročím“ začiatku mobilizačnej kampane Ruska.

Po rozsiahlej invázii na Ukrajinu v roku 2022 začali agentúry Chronicles aj ExtremeScan ako startupy. Projekty iniciovali ruskí protivojnoví aktivisti, ktorí chceli podkopať tvrdenia Kremľa o širokej podpore verejnosti cez rôzne inovatívne taktiky prieskumu.

„V diktatúre, počas vojny, je veľmi ťažké zistiť to, čo si ľudia skutočne myslia, pretože majú tendenciu sa stotožňovať s väčšinou, majú tendenciu klamať, pretože sa boja,“ povedal pre The Moscow Times Alexej Minyaylo, zakladateľ Chronicles v októbri 2022.

Prieskumy uskutočnené organizáciami Chronicles a ExtremeScan ukázali výrazne menšiu podporu verejnosti pre vojnu na Ukrajine ako v iných veľkých volebných centrách.

Zdroje: Globsec, The Kyiv Independent, The Moscow Times

Najnovšie videá

Trendové videá