Nový dizajn slovenských pasov si štát kúpil z fotobanky. Podľa Šutaja Eštoka naň bude hrdý každý Slovák

  • Ministerstvo vnútra SR predstavilo nové pasy s dizajnom obsahujúcim ľudové motívy
  • Objavili sa informácie, že grafické prvky pochádzajú z fotobanky
Dizaj nových dokladov má pochádzať z fotobanky
Ilustračná fotografia Instagram/slovenskyfolklorbezfejku, Startitup
  • Ministerstvo vnútra SR predstavilo nové pasy s dizajnom obsahujúcim ľudové motívy
  • Objavili sa informácie, že grafické prvky pochádzajú z fotobanky

Ako sme ťa už informovali, ministerstvo vnútra pod vedením Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) predstavilo pasy s úplne novým dizajnom. Eštok na piatkovej (20. 9.) tlačovej konferencii pasy chválil a hovoril, že obsahujú „symboly našej ľudovej kultúry a národa“.

Na stranách pasu sú lipový list v našej trikolóre aj vrch Kriváň. „Každý Slovák môže s hrdosťou otvoriť pasy kdekoľvek na Slovensku a odprezentovať sa s takýmto maličkým detailom, že nosí Slovensko pri srdci,“ povedal Eštok.

Profil Slovenský folklór bez fejku na svojej sociálnej sieti však upozornil, že nový dizajn slovenských dokladov pochádza z fotobanky. „Všeumelec, ktorý toto celé spískal, použil grafiku od Agnieszky Murphy (tá istá osoba, čo chŕli všetky tie škandinávske a poľské srdénka),“ napísal profil. 

Upozorňuje tiež, že lesklé vizuálne prvky s ľudovými vzormi, ktoré sú viditeľné pri naklonení pasu na svetle, pochádzajú z fotobanky Dreamstime.com.

Na projekte sa podieľalo takmer 40 ľudí

Rezort vnútra na svojej webovej stránke uvádza, že na projekte nových cestovných dokladov sa podieľalo takmer 40 ľudí. V tíme boli experti zo sekcie informatiky MV SR, Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, Úradu hraničnej a cudzineckej polície PZ, odboru dokladov a evidencií Prezídia PZ, sekcie ekonomiky a iných útvarov.

„Nasadenie bolo obrovské, stihli sme to v rekordnom čase – za pár mesiacov, keďže situácia s pasmi bola kritická. Len dodám, že štandardné uvedenie nových pasov do života trvá aj dva roky,“ doplnil štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe.

Profil Slovenský folklór bez fejku sa však vyjadril, že Čičmany nemajú v tomto prípade žiadnu umeleckú hodnotu a vytvorila ich poľská grafička. Stiahnuté mali byť pravdepodobne z americkej fotobanky.

„Príde mi hanba svetová, že na takúto grafiku, ktorá má ozaj predstavovať kus našej identity, sa nenašlo nič lepšie ako grafika z fotobanky, ktorú tlačia kolotočári na tričká a je všetko len nie jedinečná,“ píše profil.

Francúzsky dodávateľ

Rezort vnútra uviedol, že nové cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa – spoločnosti Thales DIS France SAS. „Je jednou z troch firiem zakontrahovaných pre dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu a prví majitelia – Slováci ich už majú v rukách už do pár hodín. Spoločnosť Thales počas tohto roka dodá 200 000 kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov,“ uvádza ministerstvo.

„Jednotlivé míľniky tvorby pasovej knižky od komponentov ceninového papiera, komponentov obalu, grafického dizajnu, farebnosti, kvality tlače, DOVID-u, OVI prvku, štruktúr MLI, reliéfnych štruktúr, šijacej nite, komponentov polykarbonátovej karty pre ten-ktorý typ cestovného dokladu budú predmetom odborných konzultácií predávajúceho s kupujúcim. Kupujúci má právo neodsúhlasiť navrhované komponenty,“ uvádza sa v zmluve, ktorú uzatvoril rezort s francúzskym dodávateľom.

Zmluva zároveň uvádza, že dizajn mal byť predmetom odborných konzultácií a fázy tvorby pasovej knižky mali byť schválené oboma stranami. Grafické návrhy, vrátane všetkých ochranných prvkov, mal zabezpečiť dodávateľ ešte pred začiatkom výroby dokladov.

Na výtvarný dizajn však štát získal plné práva, ktoré zahŕňajú aj neobmedzené používanie na výrobu pasov a možnosť využitia na publikačné či reklamné účely.

Zdroje: IG/slovenskyfolklorbezfejku, Ministerstvo vnútra SR, CRZ

Najnovšie videá

Trendové videá