Firmy v roku 2024 nezaujíma, či máš titul. Pri výbere nových zamestnancov hľadajú tieto vlastnosti

  • Nový trend v prijímaní zamestnancov prekvapuje trh práce
  • Štúdia z dielne LinkedIn odhaľuje, prečo už firmy nehľadajú len absolventov vysokých škôl
študentka, UK
freepik/freepik, Daniel Pesoa
  • Nový trend v prijímaní zamestnancov prekvapuje trh práce
  • Štúdia z dielne LinkedIn odhaľuje, prečo už firmy nehľadajú len absolventov vysokých škôl

V posledných rokoch dochádza k výraznej zmene v náborových stratégiách firiem. Čoraz viac zamestnávateľov je ochotných prijímať pracovníkov bez vysokoškolského vzdelania. Tento trend reflektuje meniace sa požiadavky trhu práce a nové prístupy k hodnoteniu schopností uchádzačov, informuje Euronews.

Alternatívy k tradičnému vysokoškolskému vzdelaniu

Desaťročia bolo vysokoškolské vzdelanie považované za takmer nevyhnutný predpoklad úspešnej kariéry. Milióny mladých ľudí vnímali univerzitu ako jedinú cestu k dobrej práci. V súčasnosti však rastie počet pracovných príležitostí, ktoré nevyžadujú vysokoškolský diplom.

Zároveň sa objavuje čoraz viac alternatív k tradičnému vysokoškolskému štúdiu. Patria medzi ne učňovské programy, pracovné stáže, odborné školy, certifikácie a rôzne krátkodobé kurzy. Tieto možnosti často vedú ku skutočne lákavým pracovným a kariérnym príležitostiam.

Podľa nedávnej štúdie LinkedInu sa od roku 2021 zvýšil počet pracovných ponúk vo Veľkej Británii, ktoré nevyžadujú vysokoškolské vzdelanie, o 14,2 %. Tento trend je údajne spôsobený tým, že firmy sa viac zameriavajú na mäkké zručnosti, ako sú adaptabilita a schopnosť spolupráce. Tieto vlastnosti sa nedajú merať akademickými titulmi, čo vedie k zmene náborových metód.

Dôraz na špecifické zručnosti

Dáta z LinkedInu tiež ukázali, že personálni pracovníci sú päťkrát častejšie ochotní hľadať kandidátov so špecifickými zručnosťami než s vysokoškolskými titulmi. Janine Chamberlin, country manažérka LinkedInu k tomu uviedla:

„Je dôležité vedieť, že existuje mnoho rôznych ciest k úspešnej kariére. Svet práce sa rýchlo mení, najmä v ére umelej inteligencie, a firmy prehodnocujú spôsob, akým prijímajú a školia ľudí, aby zmiernili vznikajúce medzery v zručnostiach.“

Chamberlin ďalej dodáva: „Firmy čoraz viac uznávajú, že tituly nie sú jediným spôsobom, ako identifikovať kvalitných kandidátov. Najmä pri nástupných pozíciách vidíme, že firmy prijímajú ľudí na základe prenositeľných mäkkých zručností, ako sú tímová práca a komunikácia, a potom ich školia pre konkrétne pracovné pozície.“

Nárast ponúk učňovských programov

Učňovské programy sa čoraz častejšie považujú za životaschopnú alternatívu k dennej forme vysokoškolského štúdia. Niekedy dokonca poskytujú lepší prístup k určitým odvetviam a lukratívnejšie pracovné príležitosti v budúcnosti.

žena, poćítač, práca
zdroj: freepik

Podľa údajov LinkedInu sa počet pracovných ponúk pre učňov v sektore služieb zvýšil o 60,6 %, v maloobchode o 58,7 % a v technologickom sektore o 16,2 %.

Helen Bradbury, riaditeľka pre ľudské zdroje v E.ON UK, k tomu uviedla: „Vieme, že mnohí mladí ľudia chcú ísť priamo do zamestnania, aby získali náskok vo svojej kariére. V E.ON sme hrdí na to, že ponúkame rôzne cesty k úspešnej kariére bez ohľadu na vzdelanostné pozadie uchádzačov.“

Mäkké zručnosti v ére umelej inteligencie

S rýchlo sa meniacou situáciou na trhu práce firmy čoraz viac uprednostňujú mäkké zručnosti pred vysokoškolskými titulmi. Tento trend ešte zosilnel v dôsledku dramatického pokroku v oblasti umelej inteligencie (AI) v posledných rokoch.

LinkedIn odhaduje, že do roku 2030 sa zručnosti požadované na pracovných pozíciách zmenia o 65 % oproti roku 2016, a to najmä vďaka pokroku v AI. V dôsledku toho deväť z desiatich zamestnávateľov považuje mäkké zručnosti za prvoradé. Päť najžiadanejších zručností pre firmy sú zákaznícky servis, vedenie, komunikácia, manažment a tímová práca.

Gemma Aldridge, vedúca náboru talentov pre Veľkú Britániu a Írsko v spoločnosti Siemens, uviedla: „Náš záväzok k učňovským programom a filozofia náboru, ktorá uprednostňuje potenciál pred skúsenosťami a kvalifikáciou, nám umožňuje čerpať z rôznorodého fondu talentov a podporovať inovácie. Náš dôraz na potenciál znamená, že sa pozeráme za hranice tradičných metrík a uznávame jedinečné schopnosti a perspektívy, ktoré každý jednotlivec prináša.“

Nárast intenzity náboru v septembri

Ďalšia štúdia LinkedInu odhalila, že firmy prijímajú viac zamestnancov v septembri, keďže sa zvyšuje počet žiadostí o prácu po návrate ľudí z letných dovoleniek. Je to tiež obdobie, keď väčšina nových absolventov vstupuje na trh práce.

Vo Veľkej Británii sa zvyčajne v septembri zvýši nábor o približne 44 %. V porovnaní s tým Taliansko zaznamenáva v tomto mesiaci nárast približne o 26 %, zatiaľ čo nábor vo Francúzsku sa v septembri viac ako zdvojnásobí. V Holandsku nábor stúpa o približne 65 %, zatiaľ čo v Španielsku o približne 28 %.

Josh Graff, výkonný riaditeľ pre EMEA & LATAM v LinkedIne, k tomu dodal: „V celej Európe je tento mesiac pre mnohé firmy momentom ‚návratu do školy‘, pričom Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Holandsko zvyčajne zaznamenávajú v septembri nárast náboru. Údaje LinkedInu ukazujú, že pracovníci v Európe sa intenzívnejšie venujú hľadaniu práce, pričom uchádzači sa hlásia na viac pozícií.“

Táto zmena v prístupe k náboru zamestnancov predstavuje významný posun na trhu práce. Ukazuje sa, že firmy sa čoraz viac zameriavajú na skutočné schopnosti a potenciál kandidátov, než na formálne vzdelanie.

Pre uchádzačov o prácu to znamená nové príležitosti, ale aj výzvu neustále sa vzdelávať a rozvíjať svoje zručnosti, aby zostali konkurencieschopní v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.

Zdroje: Euronews, LinkedIn

Najnovšie videá

Trendové videá