Za 345 eur zistíš, aké choroby ti hrozia. Miliardár ponúka v novej klinike revolučnú službu

  • Za 60 minút ti spravia komplexný sken tela s 50 miliónmi údajových bodov
  • Na túto službu momentálne v poradovníku čakajú tisíce zvedavých ľudí 
Daniel Ek
Spotify, Neko Health
  • Za 60 minút ti spravia komplexný sken tela s 50 miliónmi údajových bodov
  • Na túto službu momentálne v poradovníku čakajú tisíce zvedavých ľudí 

Spotify nie je jediným úspešným projektom švédskeho podnikateľa Daniela Eka. Jeho najnovší startup Neko Health, zameraný na preventívnu zdravotnú starostlivosť pomocou umelej inteligencie, otvoril svoju prvú pobočku mimo domovského Švédska – v britskom Londýne.

Prevencia namiesto liečby

Neko Health, ktoré založil Ek spolu s Hjalmarom Nilsonnem, si dalo za cieľ zlepšiť preventívnu zdravotnú starostlivosť pomocou každoročných celotelesných skenov a analýz založených na umelej inteligencii. Tie dokážu odhaliť riziká rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb či rakoviny kože.

„Naša hypotéza je, že prevencia a včasná detekcia by mohli vyriešiť veľa problémov súčasného zdravotníctva,“ vysvetľuje Nilsonne.

„Väčšina chronických ochorení je plne preventabilná, alebo ich možno oddialiť o desaťročia skôr, ak máte efektívne včasné intervencie.“

Daniel Ek, zakladateľ a generálny riaditeľ streamovacej služby Spotify, vlastní majetok v hodnote približne 4,6 miliardy eur. Táto suma je vyššia ako bohatstvo ktoréhokoľvek hudobníka v dejinách.

Ako funguje skenovanie

Za 345 eur a hodinu tvojho času ti Neko Health ponúka sériu skenov a testov, ktoré podľa spoločnosti vytvárajú „milióny“ údajov o tvojom zdravotnom stave. Tieto údaje sa týkajú kardiovaskulárnych, metabolických a ďalších ochorení.

Celý proces začína v diskrétnej londýnskej klinike, ktorá pripomína skôr elegantné wellness centrum než nemocnicu. Po prezlečení do župana ťa čaká séria meraní a skenovaní v špeciálnej kabíne vybavenej 70 senzormi vrátane desiatok objemových a iných kamier. Tie vytvoria komplexný obraz tela s 50 miliónmi údajových bodov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Neko Health (@nekohealth)

Následne podstúpiš ďalšie dva skeny, meranie očného tlaku, krvného tlaku a test sily stisku. Nakoniec ti odoberú vzorku krvi – jediný invazívny test v celom procese. Všetko trvá menej ako hodinu.

„Náš systém zhromažďuje zdravotné informácie ľudí veľmi lacno a pohodlne, potom ich môžeme začať sledovať v priebehu času,“ hovorí Nilsonne.

Výsledky a konzultácia s lekárom

Krátko po testoch sa stretneš s lekárom, ktorý s tebou prejde výsledky. Neko Health sa zameriava skôr na riziká a proaktívnu prevenciu než na existujúce ochorenia. Údaje sú zoskupené a prezentované v súvislosti s rôznymi potenciálnymi problémami – napríklad rakovinou kože, vysokým krvným tlakom či metabolickým syndrómom.

„Ak údaje odhalia problémy, odporučíme vás na ďalšiu diagnostiku a nasmerujeme k lekárom na podrobnejšie vyšetrenia,“ vysvetľuje Nilsonne.

Úspešný štart vo Švédsku

Napriek tomu, že Švédsko je známe svojím sociálnym zdravotníctvom, Neko Health tu zaznamenalo výborný štart. Za prvý rok fungovania v Štokholme otvorili dve kliniky a vyšetrili 2 707 ľudí.

„Hoci 78,5 % z nich nemalo žiadne zdravotné problémy, u 14,1 % návštevníkov sa objavili problémy vyžadujúce ďalšiu lekársku starostlivosť,“ uvádza spoločnosť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Neko Health (@nekohealth)

„U 1 % boli identifikované ‚závažné‘ kardiovaskulárne, metabolické alebo rakovinové stavy. Z tejto skupiny si nikto nebol vedomý svojho stavu pred návštevou Neko.“

Momentálne má Neko Health čakaciu listinu 22 000 záujemcov o vyšetrenie.

Výzvy a kritika

Napriek sľubnému začiatku čelí Neko Health aj kritike. Profesor Azeem Majeed z Imperial College London pre The Guardian upozorňuje, že „riešenie rýchleho rozvoja súkromných lekárskych vyšetrení bude pre NHS náročné a je nevyhnutné, aby tieto vyšetrenia prinášali ľuďom pridanú hodnotu a nevytvárali dodatočnú prácu (alebo úzkosť pre zákazníkov) bez jasných prínosov.“

Nilsonne však trvá na tom, že Neko Health kontaktuje všeobecného lekára pacienta až po tom, čo vlastní odborníci spoločnosti – vrátane kardiológov, dermatológov a sonografistov – vykonajú ďalšie vyšetrenia.

Budúcnosť preventívnej medicíny

Napriek výzvam predstavuje Neko Health zaujímavý príklad toho, ako by mohla vyzerať budúcnosť preventívnej medicíny. Kombinuje najmodernejšie technológie s umelou inteligenciou, aby poskytla komplexný obraz o zdravotnom stave jednotlivca.

„Keďže 70 % nákladov na zdravotnú starostlivosť je spojených s chronickými chorobami, ktorým sa dá z veľkej časti predchádzať alebo ich možno výrazne oddialiť včasnými zásahmi, zdá sa celkom zrejmé, že zdravotný systém, ktorý všetci skutočne chcú, je preventívny systém, ktorý vytvára zdravie, a nie je len výdajňou liekov pre už chorých ľudí,“ uzatvára Nilsonne.

Či sa Neko Health podarí zmeniť zdravotníctvo tak, ako Spotify zmenil hudobný priemysel, ukáže až čas. Isté však je, že predstavuje zaujímavý príklad toho, ako by mohla vyzerať budúcnosť preventívnej medicíny.

Zdroje: Neko Health, The Guardian, Tech Crunch, Digital Music News

Najnovšie videá

Trendové videá