V Bratislave vznikla nová „odevná banka“: Za 10 dní rozdala viac ako 170 balíkov oblečenia

  • Oblečenie s poslaním
  • Nadácia pre deti Slovenska spúšťa prelomový projekt
Na ulici Zuzany Chalupovej v Bratislave otvorili Odevnú banku
TASR/Pavel Neubauer
  • Oblečenie s poslaním
  • Nadácia pre deti Slovenska spúšťa prelomový projekt

Nový projekt Nadácie pre deti Slovenska prináša nádej jednorodičovským rodinám po celom Slovensku. Odevná banka, ktorá nedávno odštartovala svoju činnosť v Bratislave, už za prvých desať dní svojho fungovania distribuovala viac ako 170 balíkov s oblečením.

„Malo by to byť čisté oblečenie, nemalo by byť deravé. Z hygienických dôvodov by to nemala byť spodná a posteľná bielizeň ani hračky,“ vysvetľuje Magdaléna Polakovič, zamestnankyňa Odevnej banky, zdôrazňujúc dôležitosť kvality darovaného oblečenia.

Jednoduchý proces

Princíp fungovania projektu je jednoduchý a efektívny. Darcovia poskytujú oblečenie, ktoré sa následne triedi a distribuuje prostredníctvom kuriérskej služby priamo do domácností neúplných rodín. Tento systém je obzvlášť prínosný pre rodiny z menších obcí a odľahlých oblastí, ktoré často nemajú prostriedky na cestovanie. Zároveň elegantne rieši problém stigmatizácie, keďže mnohým rodinám je nepríjemné osobne navštevovať charitatívne výdajne.

Riaditeľ nadácie Ondrej Gallo upozorňuje na alarmujúcu skutočnosť: takmer 50 % týchto rodín má ťažkosti so zabezpečením základných potrieb. Práve preto je proces žiadania o pomoc navrhnutý tak, aby bol čo najjednoduchší. Záujemcovia vyplnia online formulár, v ktorom špecifikujú svoje potreby, a pracovníci v bratislavskej pobočke následne pripravia a odošlú balíky s vhodným oblečením.

Ak chceš oblečenie darovať, je potrebné ich kontaktovať a dohodnúť si čas, následne oblečenie odovzdať priamo u nich na adrese Zuzany Chalupovej 8 v Bratislave. Ideálne je sezónne oblečenie, ktoré musí byť čisté, nepoškodené a celkovo v dobrom stave.

Nadácia má ambiciózne plány do budúcnosti. Prioritou je posilnenie personálnych kapacít v Bratislave. V dlhodobom horizonte uvažujú o rozšírení projektu do ďalších miest a potenciálne aj o rozšírení pomoci na iné cieľové skupiny, ak bude dostatok darovaného oblečenia.

„Vzhľadom na to, že jednorodičovské rodiny patria k najohrozenejším skupinám na Slovensku, otvorenie Odevnej banky bolo ďalším prirodzeným krokom ako im pomôcť. Do Odevnej banky prijímame čisté oblečenie v dobrom stave. Môže sa ale stať, že sa medzi oblečením vyskytne kúsok, ktorý nebude už ďalej použiteľný. Takéto kusy nevyhadzujeme, ale posielame ich na ďalšie spracovanie. Nevytvárame tak textilný odpad, ale nepoužiteľný textil posielame na ďalšiu recykláciu,“ uvádzajú zakladatelia.

Za jednorodičovské rodiny môžu podľa poslanca Smeru liberáli

Nedávno verejnosť pobúril výrok poslanca Ivana Hazuchu (Smer-SD), ktorý v rozprave vo faktickej poznámke kritizoval „pretláčanie liberálnych hodnôt“, ktoré spôsobili, že niektoré rodiny majú len jedného rodiča.

„To teda štát má suplovať nezodpovednosť tých rodín a tých druhov a družiek a dovychovávať ich deti, alebo teda čo?“ pýtal sa Hazucha v pléne Národnej rady (NR) SR k problematike jednorodičovských domácností.

Ostrú kritiku dostal Hazucha za výrok od širšej verejnosti, aj od viacerých opozičných poslancov. Poslankyňa Progresívneho Slovenska (PS) Veronika Šrobová, ktorá sa venovala v rozprave problematike jednorodičovských domácností, na svojej sieti upozornila, že na Slovensku je viac ako 190-tisíc jednorodičovských domácností.

„Ficove sociálne vlády roky ignorovali pol milióna ľudí na Slovensku. Nemožno sa čudovať, že ani poslanci vládnej koalície nemajú predstavu, o akých ľudí ide. Sú to rodičia a deti, ktorí trpia stratou blízkeho alebo si prešli rozvodom. Nejde o žiadne liberálne hodnoty, ako to prezentujete. Ide o skutočné životné príbehy a ľudské osudy,“ napísala Šrobová.

Neskôr sa Hazucha za svoje vyjadrenie ospravedlnil na svojej sociálnej sieti. „Nezvolil som správnu formuláciu slov, v žiadnom prípade som nechcel povedať, že za to, že v domácnosti žije jeden rodič s dieťaťom alebo viacerými deťmi, môže iba vaša liberálna ideológia. Sú rodiny, kde si tento spôsob žitia z rôznych dôvodov vybrali sami, pre niečo im vyhovuje,“ uviedol Hazucha.

Zdroje: TASR, Odevná banka, IG/Veronika Šrobová, FB Ivan Hazucha

Najnovšie videá

Trendové videá