Napätie na Blízkom Východe sa stupňuje, Povodne v strednej Európe spôsobili miliardové škody /SNKZ #150

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 23. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Google predpovedá, že umelá inteligencia (AI) bude mať čoraz väčší vplyv na rôzne oblasti, ako sú doprava, medicína a zdravie. Medzi projekty patria Greenlight na zlepšenie dopravy, AlphaFold pre výskum proteínov a Google Health na diagnostiku rakoviny.

Umelá inteligencia síce zefektívňuje prácu, ale niektoré profesie ako sociálna práca, umelecké činnosti či zdravotníctvo sú nenahraditeľné kvôli emocionálnym a tvorivým zručnostiam. Manuálne remeslá, ako inštalatérstvo, a duchovné povolania tiež ostávajú mimo dosah AI.

Zvyšovanie príjmu surovej zeleniny výrazne prispieva k zdravej výžive a podporuje metabolické zdravie, ako ukazuje štúdia na vegánskej strave. Hoci je zelenina prospešná, úplné vylúčenie živočíšnych produktov môže viesť k nedostatku živín.

Napätie medzi Izraelom a Libanonom eskalovalo po útokoch Hizballáhu a následnej reakcii Izraela, pričom boli zasiahnuté civilné aj vojenské ciele. Situácia v Pásme Gazy sa taktiež zhoršuje, s narastajúcim počtom obetí.

Minister financií Kamenický oznámil hromadné prepúšťanie 5 000 zamestnancov, čím plánuje ušetriť 140 miliónov eur ročne. Diskutuje sa aj o zvýšení DPH na knihy, čo vyvoláva vlnu kritiky.

Záplavy v okrese Dunajská Streda spôsobili vážne problémy v doprave, pričom mnohé cesty zostali zatvorené. Napriek povodniam sa však vlaková doprava medzi Prahou a Žilinou postupne obnovuje.

Povodne v strednej Európe spôsobili miliardové škody

Povodne v strednej Európe zasiahli viaceré krajiny, pričom si vyžiadali najmenej 22 obetí a spôsobili miliardové škody. Najviac zasiahnuté sú oblasti pri česko-poľskej hranici a Rumunsko.

Nadácia pre deti Slovenska spustila Odevnú banku, ktorá poskytuje oblečenie pre jednorodičovské rodiny a už pomohla viac ako 170 rodinám. Projekt plánuje rozšíriť svoju činnosť a podporuje aj recykláciu textilu.

Firmy čoraz viac prijímajú ľudí bez vysokoškolského vzdelania a kladú dôraz na mäkké zručnosti ako adaptabilita a tímová práca. Tento trend podporuje aj rastúci vplyv umelej inteligencie na pracovný trh.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok dúfa, že šéf SNS Andrej Danko nebude ďalej destabilizovať koalíciu, hoci ten kritizoval ministerku zdravotníctva za nezvládnuté financovanie. Premiér Fico varuje, že bez ozdravných opatrení pre zdravotníctvo nebudú schválené ďalšie financie.

Slovenský štátny rozpočet zápasí s prudkým nárastom výdavkov na dôchodky a deficit dosiahol 4 miliardy eur. Rast predčasných dôchodkov má negatívny vplyv na trh práce, no zlepšuje sa počet pracujúcich cudzincov.

Najsledovanejší YouTuber MrBeast čelí žalobám súťažiacich z jeho šou, zatiaľ čo uvádza na trh nový produkt Lunchly. Napriek kontroverziám jeho videá dosahujú veľký úspech a jeho fanúšikovská základňa naďalej rastie.