Už o niekoľko hodín sa počasie pokazí: Vlna intenzívneho dažďa sa bude šíriť naprieč celým Slovenskom (PREDPOVEĎ)

  • Výrazná zmena počasia na naše územie dorazí už o niekoľko hodín
  • Priprav sa na vlnu intenzívneho dažďa
Ženy kráčajú v daždi pod dáždnikom a blesk.
Ilustračné foto TASR/ANSA/DAVIDE CANELLA, TASR/Patrick Pleul/dpa
  • Výrazná zmena počasia na naše územie dorazí už o niekoľko hodín
  • Priprav sa na vlnu intenzívneho dažďa

Víkend prebehol vo veľmi príjemnom letnom duchu. Teplé dni neovládli iba Slovensko, ale aj veľkú časť Európy, kde sa slnko ukázalo v plnej sile.

Aj keď kalendár už hovorí o začiatku jesene, vonku to tak nevyzerá. Počasie stále pripomína leto a víkendové teploty boli o 5 až 8 °C vyššie, než je v tomto čase obvyklé.

Dnes nás ešte čaká pokojné počasie. Ako informuje portál iMeteo.sk, v západnej Európe sa však už formuje studený front, ktorý prináša ochladenie. Zmena dorazí aj k nám, a to už v utorok.

Prichádzajúci studený front

Dnešné počasie v strednej a východnej Európe prinesie jasnú oblohu až polojasno. Teploty sa vyšplhajú nad +25 °C, čo prispeje k príjemným podmienkam.

Západ Európy, spolu s Nemeckom a západným Rakúskom, bude dnes pod vplyvom prichádzajúceho studeného frontu. Ten so sebou prinesie zmenu počasia.

Búrky, ktoré sa začnú tvoriť na fronte, zasiahnu oblasť od Nemecka až po juh Talianska. Večer sa tento systém premení na intenzívny dážď, ktorý počas noci prejde cez Rakúsko a Česko až k nám.

Dážď naprieč celým Slovenskom

Už v skorých ranných hodinách sa počasie na našom území zmení vplyvom prichádzajúceho studeného frontu zo smeru juhozápad. Tento front výrazne zasiahne naše podmienky.

Pred nami je obdobie výdatného dažďa, ktorý sa bude postupne šíriť naprieč celým Slovenskom. Zrážky nebudú len lokálne, ale plošne pokryjú väčšinu krajiny.

V porovnaní s dnešným dňom prinesie utorok výrazne viac oblačnosti a pravidelné zrážky. Búrky sa zatiaľ neočakávajú, no už počas noci z utorka na stredu môžu doraziť a spôsobiť ďalšiu zmenu v počasí.

Teplejšie noci

Denné teploty klesnú na hodnoty okolo 17 až 19 °C na severe a 20 až 23 °C na juhu, čo je pre záver septembra celkom bežné.

Ako informuje portál Počasie & Radar, noci budú ale prekvapivo teplejšie. Množstvo oblakov, ktoré prinesie ochladenie, nedovolí teplotám v noci klesnúť príliš nízko, a tak sa udržia v rozmedzí 8 až 16 °C.

Teplotné rozdiely medzi dňom a nocou sa vyrovnajú. Mrazivé rána zatiaľ nehrozia, čo prinesie miernejšie podmienky počas noci.

Výraznejšie ochladenie už o pár dní

Výraznejšie ochladenie príde v sobotu 28. septembra. Nízky tlak sa ešte viac priblíži k nášmu územiu, čo spôsobí prechod výrazného studeného frontu.

Ten so sebou prinesie množstvo oblačnosti, dažďové prehánky a nižšie denné teploty. Hoci dažďa bude veľa, povodne sa neočakávajú.

Maximálne teploty od soboty klesnú v dôsledku arktického vzduchu. Na severe budú okolo 10 °C, na juhu sa vyšplhajú len na približne 16 °C, podobne ako počas povodňového víkendu v polovici septembra.

Rekordné teploty 

Po mimoriadne teplom auguste, ktorý priniesol rekordné teploty na viacerých miestach Slovenska, sa počasie čoskoro zásadne zmení. August priniesol teploty až do 38,3 stupňa Celzia v obci Mužla a na viacerých staniciach sa teploty pohybovali vysoko nad dlhodobým priemerom. Bratislavská meteorologická stanica na letisku dokonca namerala priemernú mesačnú teplotu 25,2 stupňa Celzia.

Zároveň absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 38,3 stupňa Celzia v Mužli 14. augusta. Vyplýva to z predbežného zhodnotenia mesiaca, o ktorom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Naopak, najnižšiu priemernú mesačnú teplotu vzduchu 16,9 stupňa Celzia namerali v obci Vyšná Boca. „Absolútne najnižšiu teplotu vzduchu v polohách do 1 000 metrov nad morom sme zaznamenali 4. augusta v obci Huty 2,4 stupňa Celzia, na Lomnickom štíte to bolo mínus 1,8 stupňa Celzia,“ priblížil SHMÚ.

Zároveň bol august zrážkovo mimoriadne suchý až normálny. „Najnižší mesačný úhrn sme namerali na zrážkomernej stanici Rimavská Sobota deväť milimetrov,“ ozrejmil SHMÚ. Veľmi nízky úhrn zrážok namerali aj na staniciach Zlatníky 9,7 milimetra, Chvojnica 9,8 milimetra či Hostice 10,7 milimetra.

Naopak, najvyšší mesačný úhrn zrážok bol na stanici Tatranská Javorina 202,1 milimetra a veľmi vysoký úhrn zrážok ústav zaznamenal aj na staniciach Suchá Hora 150,3 milimetra či Nižná Polianka 121,6 milimetra.

Zdroje: iMeteo.sk, Počasie & Radar

Najnovšie videá

Trendové videá