USA neveria v prímerie na Blízkom východe pred Bidenovým odchodom. Tento pesimizmus zdieľajú aj iné štáty

  • USA strácajú nádej na prímerie na Blízkom východe
  • Biden pravdepodobne odíde z úradu bez mierovej dohody
  • Konflikt eskaluje, čo môže vyvolať rozsiahlejší regionálny boj
Joe Biden, bytovka
TASR/AP/Evan Vucci, TASR/AP
  • USA strácajú nádej na prímerie na Blízkom východe
  • Biden pravdepodobne odíde z úradu bez mierovej dohody
  • Konflikt eskaluje, čo môže vyvolať rozsiahlejší regionálny boj

Po takmer ročnom konflikte medzi Izraelom a H*masom sa zdá, že predstavitelia USA stratili nádej na dohodu o prímerí ešte pred odchodom prezidenta Joea Bidena z úradu.

Ako informoval nemenovaný zdroj pre Wall Street Journal, situácia nevyzerá priaznivo a dohoda o prímerí nie je na obzore: „Nie som si istý, či sa to niekedy podarí.“

Tento pesimizmus zdieľajú aj arabské štáty, ktoré sa domnievajú, že výsledok budúcich amerických volieb ovplyvní ďalší vývoj.

Hlavné sporné body

Hlavné sporné body rokovaní sa týkajú najmä otázky, koľko palestínskych väzňov by malo byť prepustených výmenou za izraelských rukojemníkov zadržiavaných H*masom.

Situáciu ďalej komplikuje nedávny útok v Libanone, pri ktorom zahynulo najmenej 25 ľudí. Tento útok sa údajne týkal pagerov používaných H*zballáhom a bol vnímaný ako prekročenie „červených čiar“ zo strany Izraela.

Konflikt medzi Izraelom a H*masom si od októbra vyžiadal desiatky tisíc obetí, pričom väčšina z nich sú palestínski civilisti.

Riziko širšieho regionálneho konfliktu

Neúspešné rokovania o prímerí môžu viesť k rozsiahlejšiemu regionálnemu konfliktu, keďže Izrael plánuje pokračovať v „novej fáze vojny“ proti Libanonu.

Vodca H*zballáhu Hasan Nasralláh vyhlásil, že Izrael týmto krokom prakticky vyhlásil vojnu, pričom H*zballáh prisľúbil, že neprestane bojovať, kým nebude ukončená izraelská agresia v Gaze.

Tento stav vážne ohrozuje aj širšie strategické ciele Spojených štátov, ktoré dúfali, že prímerie by uľahčilo normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

Avšak korunný princ Mohammed bin Salman dal jasne najavo, že Saudská Arábia neuzná Izrael bez vzniku palestínskeho štátu.

Nespokojnosť rodín rukojemníkov

Nespokojnosť s tempom rokovaní vyjadrujú aj rodiny rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní H*masom. Príbuzní siedmich amerických občanov, ktorí sú medzi rukojemníkmi, sa stretli s poradcom pre národnú bezpečnosť USA Jakeom Sullivanom.

Podľa správy zo stretnutia rodiny vyjadrili frustráciu z nedostatku pokroku a zdôraznili potrebu väčšieho úsilia na zabezpečenie návratu rukojemníkov domov, informuje o tom portál The Independent.

Protesty a americká kritika Izraela

Na domácej scéne v Izraeli pokračujú protesty tisícok občanov, ktorí tlačia na vládu, aby zabezpečila prepustenie zvyšných rukojemníkov.

Zároveň však Spojené štáty čoraz viac kritizujú izraelské taktiky vo vojne, najmä po smrti amerického aktivistu Aysenura Eygiho na Západnom brehu, ktorý bol zabitý izraelskými vojakmi počas protestu.

Napriek tomu, americká vojenská pomoc Izraelu zatiaľ nebola pozastavená.

Výhľad do budúcnosti

Celková situácia v regióne je stále napätá, pričom sa zdá, že riešenie konfliktu je v nedohľadne. Americkí predstavitelia sa obávajú, že súčasný stav môže prerásť do väčšieho regionálneho konfliktu, ktorý bude mať ďalekosiahle dôsledky nielen pre Blízky východ, ale aj pre širšiu geopolitickú situáciu.

Zdroje: Wall street Journal, The Independent

Najnovšie videá

Trendové videá