Lekári bijú na poplach: „Mokraďový“ vírus sa šíri rýchlo a nenápadne, môže spôsobovať neurologické ochorenia

  • Čínski lekári prvýkrát zaznamenali nový a potenciálne nebezpečný vírus
  • Prvý človek sa nakazil v mokradiach, a tak sa vírus začal prezývať mokraďový
Kliešť a muž
Ilustračné foto TASR/František Iván, Unsplash/Alexander Grey
  • Čínski lekári prvýkrát zaznamenali nový a potenciálne nebezpečný vírus
  • Prvý človek sa nakazil v mokradiach, a tak sa vírus začal prezývať mokraďový

Čínski vedci prišli s objavom nového vírusu, o ktorom sa doteraz nevedelo. Tento vírus, prenášaný kliešťami, dokáže infikovať nielen zvieratá, ale aj ľudí.

Podľa portálu Live Science sa doposiaľ potvrdilo len niekoľko prípadov infekcie, no odborníci majú obavy, že vírus môže byť nebezpečnejší, než sa na prvý pohľad zdá. Existuje totiž možnosť, že spôsobuje neurologické ochorenia. Hoci je počet známych prípadov zatiaľ nízky, vedci situáciu pozorne sledujú.

„Mokraďový“ vírus

Časopis New England Journal of Medicine priniesol správu o štúdii, ktorá upresňuje, že prvý prípad choroby sa potvrdil v júni 2019. Pacientom bol 61-ročný muž z mesta Ťin-čou. Trpel horúčkou, mal bolesti hlavy a zvracal. Tieto problémy sa u neho objavili približne päť dní po tom, ako navštívil park v oblasti veľkého mokraďa vo Vnútornom Mongolsku na severe Číny.

Lekári sa najprv pokúsili liečiť ho antibiotikami, no jeho stav sa zhoršoval. Pochopili, že nejde o bakteriálnu infekciu, ale vírus.

Muž im prezradil, že si z parku priniesol kliešťa. Keďže sa nakazil v mokradiach, nový vírus dostal pomenovanie WELV, čo odkazuje na anglické slovo „wetland“ (mokraď).

Smrteľné ochorenie

Testy krvi priniesli nové informácie. Ukázalo sa, že ide o nový druh orthonairovírusu. Tento typ vírusu patrí medzi tie, ktoré bežne prenášajú kliešte.

Do tejto skupiny patrí aj vírus spôsobujúci krymsko-konžskú hemoragickú horúčku, smrteľné ochorenie, ktoré sa môže šíriť buď kliešťami, alebo priamym kontaktom s tekutinami nakazených ľudí.

Výsledky z laboratória navyše odkryli ďalšie nebezpečenstvo. Tento vírus môže ovplyvňovať schopnosť krvi zrážať sa a dokonca poškodzovať určité tkanivá v tele, čo spôsobuje ďalšie komplikácie.

Prenášajú aj iné nebezpečné ochorenia

Oteplenie výrazne zvyšuje aktivitu kliešťov, ktoré prenášajú rôzne nebezpečné ochorenia. Práve kliešťová encefalitída a lymská borelióza patria medzi najčastejšie infekcie, ktoré kliešte prenášajú.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na to upozornil a dodal, že kliešte vykazujú aktivitu, keď denná teplota dlhodobo dosahuje sedem až osem stupňov Celzia. Podľa úradu sa na prevenciu oplatí myslieť už pred oficiálnym príchodom jari. Základné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde totiž pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Proti lymskej borelióze nie je možné očkovanie.

Kliešte na sklíčku
zdroj: TASR/František Iván

Ako ÚVZ SR spresnil, kliešťovú encefalitídu by nikto nemal podceňovať. Ide o vážne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu, a teda mozog a miechu.

„Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím,“ informoval úrad a ďalej vysvetlil, že väčšina prípadov ochorenia spôsobuje zaklieštenie infikovaného kliešťa.

Hlavná hygienička Tatiana Červeňová však upozornila, že vírus sa môže preniesť aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka či výrobkami z takéhoto mlieka, ako napríklad syry a bryndza.

„Vlani sme počas leta zaznamenali aj epidémiu kliešťovej encefalitídy na Horehroní, ktorá bola spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí. Ani jeden z pacientov nebol očkovaný proti kliešťovej encefalitíde,“ priblížila Červeňová s tým, že surové ovčie a kozie mlieko je potrebné najskôr prevariť a syr z neho je potrebné opiecť z oboch strán. Ako ÚVZ SR spresnil, vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia.

Úrad ďalej informoval, že k samotnej nákaze dôjde v priemere jeden až dva týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa, či po konzumácii surového kozieho, či ovčieho mlieka alebo výrobkov z neho. „Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí 2 až 28 dní,“ dodal úrad.

Zdroje: Live Science, New England Journal of Medicine, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá