Dôchodkový systém v troskách: Podľa odborníkov Slovensko čelí obrovskej demografickej kríze

  • Ako bude vyzerať Slovensko o 10 rokov?
  • Menej mladých, viac starších a systém, ktorý ledva dýcha
  • Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?
Na snímke je dôchodkyňa a peniaze
Freepik/freepik
  • Ako bude vyzerať Slovensko o 10 rokov?
  • Menej mladých, viac starších a systém, ktorý ledva dýcha
  • Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Slovensko sa o 10 rokov nebude tak dobre vedieť postarať o dôchodcov. Podľa údajov Eurostatu bude v roku 2035 o 25 percent menej mladých ľudí vo veku 25 až 35 v porovnaní so súčasným počtom, informuje Forbes. A na dlhšie časové obdobie to vyzerá ešte horšie. 

Nepriaznivej demografickej krivke nečelí len Slovensko

Aj ostatné európske krajiny musia čeliť deficitu mladých ľudí, najviac ohrozené sú pobaltské krajiny. Napríklad v Lotyšsku ubudne 16 percent populácie v produktívnom veku, v Litve o 2 percentá menej a v Grécku ubudne 12 percent.

Niektoré krajiny sú na tom však výrazne lepšie. Prírastok očakávajú v Írsku na 9-percentnej úrovni, na Malte až 23 percent a v Luxembursku 14 percent. 

Situácia nebude horšia ani vo Francúzsku, Belgicku alebo vo Fínsku, no zároveň neočakávajú výrazný nárast populácie v produktívnom veku. Podstatné však je, čo to urobí s dôchodkovým systémom.

Ak bude stále menej ľudí pracovať a odvádzať sociálne dávky, z ktorých sa vyplácajú starobné dôchodky, situácia bude naozaj vážna. Najmä, ak počet tých, ktorí starobný dôchodok budú poberať, narastie. 

Budú sa môcť dôchodcovia spoľahnúť na pomoc zo strany štátu?

Na Slovensku nie je polarizovaná spoločnosť novým javom, no čo spája všetkých, sú obavy. Najmä o to, či sa dnešní obyvatelia v produktívnom veku budú môcť v starobe spoľahnúť aspoň na nejakú finančnú pomoc zo strany štátu. Analytik Slovenskej sporiteľne hovorí o tom, že podľa ich prieskumov až 80 percent opýtaných nedôveruje štátu. 

Na dôchodky však vynakladáme viac ako 8 percent HDP a to môže vytvárať tlak na verejné financie. Čo sa musí zmeniť, je trh práce. Stále viac mladých ľudí odchádza do zahraničia, v tomto sa Slovensko musí zlepšiť a stať sa krajinou, z ktorej mladí ľudia nemajú potrebu utekať za lepšími podmienkami. 

Proces demografického starnutia však vláda vníma. Štatistický úrad SR to vníma ako realitu, ktorá „ovplyvňuje prijímanie celého radu politických a sociálnych opatrení v snahe pozitívne ovplyvniť vývoj na národných úrovniach“, uvádza na stránke. 

Problémy sú aj v zdravotníctve

Slovenské zdravotníctvo čelí už teraz viacerým výzvam, no najzásadnejšia z nich sa zdá byť práve starnutie obyvateľov, na čo poukázal šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž (Smer-SD). Zdravotníctvo je podľa odborníkov dlhodobo podfinancované, ale keďže vekom pribúdajú zdravotné ťažkosti, dopyt po zdravotnej starostlivosti bude narastať. 

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR Michala Štofka by sme sa mali poučiť aj z čias pandémie. Krajina je podľa neho nepripravená na nečakané riziká a za ostatnými krajinami sme výrazne zaostávali.

Čo sa dôchodkovej situácie týka, slovenskí občania by sa nemali spoliehať len na pomoc od štátu. Deficit pracovníkov je citeľný, už teraz majú takmer dve tretiny firiem na Slovensku ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest.

Zdroje: Forbes, TASR, Štatistický úrad SR

Najnovšie videá

Trendové videá