Atmosféra ako vo vojne: Blato, zápach, zničení ľudia aj domy. Pomáhali sme na mieste obrovských záplav (REPORTÁŽ)

  • Opava na severe ČR bola pod vodou
  • Navštívili sme zdemolované ulice, zničené domy a pridali sme ruku k dielu
  • Takto vyzerá odstraňovanie následkov potopy
Opava bola pod vodou, snaží sa postaviť z trosiek nábytku. Upratovanie ulíc, čistenie domov od blata, reportáž z Opavy
Následky povodne v českom meste Opava Startitup
  • Opava na severe ČR bola pod vodou
  • Navštívili sme zdemolované ulice, zničené domy a pridali sme ruku k dielu
  • Takto vyzerá odstraňovanie následkov potopy

Zastaví vedľa nás škodovka. Do vrstvy blata, pod ktorou sa ukrývajú dlaždice sídliska, vystúpi milá tmavovlasá pani. „Hoši, chcete tady guláš? Vidím, že jste uklízeli.“ Otvorí zaparený kufor, vyťahuje hrniec plný čerstvej hustej polievky. Pre úplne všetkých.

Domácim ponúka aspoň malé zadosťučinenie, potešenie v uliciach, ktoré sa za jednu noc zmenili na nepoznanie. Nachádzam sa Česku – v 57-tisícovom meste Opava, neďaleko poľských hraníc, len pár kilometrov za Ostravou.

Na sídlisku, v ktorom živelná katastrofa prebudila v ľuďoch takú veľkú vlnu solidarity, akú by sme potrebovali aj u nás za rohom, na Slovensku. Pripomína mi to začiatok ruskej invázie na Ukrajinu, keď k nám z Východu utekali susedia prichádzajúci o svoje domy či blízkych.

Pred tými dvomi rokmi sme sa aj na Slovensku dokázali príkladne zomknúť. Státisíce z nás ponúkli svoje príbytky, financie, majetok tým, ktorí to všetko potrebovali viac než my.

V Česku ľudia, našťastie, nečelia vojne, no vyzerá to tak. Stačí prvý pohľad na inokedy úplne klasické ulice pripomínajúce každé druhé české či slovenské mesto. Hneď vidíš, že Opava si prešla skutočnou katastrofou. Až 18-tisíc ľudí bez elektriny celé dni vynáša do poslednej dosky premočený nábytok, vytrháva parkety plné blata. Žije sa tu výhradne v gumákoch, ulice sú plné zdemolovaných skríň, postelí… A sem-tam aj bicyklov či áut. Katastrofa.

Domáci vynášajú zničený nábytok zo svojich obydlí na ulicu.
zdroj: Startitup

„Veríme, že sa tu zjaví pán prezident s kufríkmi plnými peňazí a spýta sa, koľko chceme. A potom nám dá dvakrát viac,“ vtipkuje David, ktorému vyplavilo pivnicu a celé prízemie domu. Niektorí mali uzavreté poistky, no ani tí nevedia, čo ich vlastne čaká. A ľudia bez poistenia čakajú, či sa na nich doslova usmeje šťastie v nešťastí.

A čo my? My prikladáme ruky do blata.

Sedela som na terase a pila kávu nad vodou

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: iDNES.cz, Deník.cz

Najnovšie videá

Trendové videá