Napätie v Libanone stúpa: Izraelské útoky si vyžiadali desiatky obetí

  • Izraelské útoky na juhu Libanonu si vyžiadali najmenej 50 obetí
  • Medzi mŕtvymi a zranenými sú aj deti, ženy a záchranári
Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície H**balláhu po celom Libanone.
TASR/AP Photo/Hussein Malla
  • Izraelské útoky na juhu Libanonu si vyžiadali najmenej 50 obetí
  • Medzi mŕtvymi a zranenými sú aj deti, ženy a záchranári

Izraelská armáda zaútočila na juhu Libanonu, pričom zahynulo minimálne 50 ľudí a viac než 300 bolo zranených. Informácie poskytlo libanonské ministerstvo zdravotníctva. To zároveň uviedlo, že ide o najhorší deň za posledný rok, odkedy v pohraničí medzi Izraelom a Libanonom prebiehajú pravidelné boje.

Medzi obeťami sú aj deti, ženy a členovia záchranárskych tímov. Počet obetí sa ešte môže meniť, ministerstvo totiž zdôraznilo, že aktuálne čísla sú predbežné.

Izraelské útoky zasiahli približne 300 miest, ktoré sú spojené s činnosťou hnutia H**balláh, podporovaného Iránom, v oblasti južného Libanonu.

Reakcia na ostreľovanie

Izraelská armáda pred svojou vojenskou operáciou vyhlásením svojho hovorcu v médiách i prostredníctvom SMS upozornila miestne obyvateľstvo, aby odišlo z miest, ktoré využíva H**balláh na skladovanie zbraní.

Agentúra Reuters v pondelok popoludní informovala, že v reakcii na ostreľovanie lokalít v južnom Libanone a v údolí Bikáa jednotky H**balláhu odpálili desiatky rakiet na niekoľko postov izraelskej armády na severe Izraela, pri spoločnej hranici s Libanonom.

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) dodal, že terčom útoku boli izraelské vojenské základne v blízkosti mesta Safed, ako aj na zariadenie patriace obrannej firme Rafael neďaleko Haify. Podľa izraelskej armády bolo pri týchto útokoch odpálených asi 35 rakiet.

V situácii stupňovania eskalácie najvyšší predstaviteľ šiitského islamu v Iraku ajatolláh Alí Sistání v pondelok vyzval vynaložiť všetko možné úsilie na ukončenie izraelskej „barbarskej agresie a na ochranu libanonského ľudu“.

Útoky eskalujú

Ako sme ťa už informovali, napätie na Blízkom východe eskaluje po sérii útokov, ktoré si vyžiadali desiatky obetí. Situácia v Pásme Gazy zostáva kritická, pričom palestínske úrady hlásia ďalšie obete nočných izraelských útokov. Sobotňajší útok na školu v severnej časti Gazy si vyžiadal minimálne 22 životov.

Podľa miestneho ministerstva zdravotníctva celkový počet palestínskych obetí od začiatku konfliktu 7. októbra minulého roka už presiahol 41 000, pričom viac ako polovicu tvoria ženy a deti.

Izraelské sily v piatok zasiahli Bejrút, čo predstavuje prvý nálet na libanonské hlavné mesto za posledné obdobie. Tento útok, ktorý nasledoval po masívnom raketovom útoku H**balláhu na severný Izrael, si vyžiadal 37 obetí, vrátane siedmich žien a troch detí. Ďalších 68 osôb utrpelo zranenia, z toho 15 muselo byť hospitalizovaných.

H**balláh potvrdil smrť Ibrahima Akíla, významného vojenského predstaviteľa organizácie. Izraelská armáda neskôr oznámila aj úmrtie Ahmeda Wahbího, ďalšieho vysoko postaveného veliteľa vojenského krídla H**balláhu. Tento incident sa zapísal do histórie ako najsmrteľnejší v Bejrúte od konfliktu medzi Izraelom a H**balláhom v roku 2006.

Izrael tvrdí, že od začiatku konfliktu zlikvidoval vyše 17 000 militantov, no neposkytol pre toto tvrdenie žiadne dôkazy. Medzitým palestínske ministerstvo zdravotníctva nerozlišuje medzi civilnými obeťami a bojovníkmi vo svojich štatistikách. Situácia v regióne zostáva napätá a medzinárodné spoločenstvo vyzýva na deeskaláciu konfliktu.

Zdroje: TASR, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá