Politickí experti reagujú na odvolanie Šimečku z funkcie: „Môže mu to pomôcť, má to však háčik“

  • Odvolanie Šimečku môže mať viacero dôsledkov
  • Politológovia Lenč a Štefančík na to majú jasný názor
Michal Šimečka, Robert Fico
TASR/Pavel Neubauer
  • Odvolanie Šimečku môže mať viacero dôsledkov
  • Politológovia Lenč a Štefančík na to majú jasný názor

Jednou z najväčších politických tém minulého týždňa bolo odvolanie lídra PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu. Šéfa progresívcov napokon v utorok (17.9.) poslanci odvolali z prestížneho postu. O jeho odvolaní parlament rozhodoval v tajnom hlasovaní, pričom 76 poslancov hlasovalo za a celkovo sa na hlasovaní zúčastnilo 77 poslancov. Jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Zatiaľ čo priaznivci koalície odvolanie vítajú a naopak voliči koalície sú nahnevaní, objavuje sa aj otázka, či odvolanie z funkcie podpredsedu nemôže Šimečkovi paradoxne politicky pomôcť. Predsa len, odvolanie lídra opozície z vrcholovej funkcie za podmienok, ktoré mnohí odborníci označujú za vykonštruované, môže vzbudzovať dojem politického martýrstva, ale aj samotné upriamenie pozornosti na lídra Progresívneho Slovenska, a v konečnom dôsledku mu to môže priniesť politické body.

Niektorí voliči sa utiekajú k podpore tých politikov, o ktorých majú pocit, že im bolo ublížené

„V slovenskej politike to tak funguje, že niektorí voliči sa utiekajú k podpore tých politikov, o ktorých majú pocit, že im bolo ublížené. V tomto prípade to s veľkou pravdepodobnosťou posilní podporu tých, ktorí Progresívne Slovensko podporovali. Môže to aktivizovať aj iných, ktorí volili predtým niektoré z iných opozičných strán. Je to však teraz, nehovorím, že sa to premietne v podpore vo voľbách,“ hovorí pre Startitup politológ Jozef Lenč.

Michal Šimečka
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Podľa neho sa to môže prejaviť aj u nevoličov, ktorí majú pocit krivdy. „Najmä u tých, ktorí si pamätajú obdobie normalizácie a majú nejaké povedomie o tom, kto bol starý otec Michala Šimečku,“ dodáva. 

Podľa experta to môže mať pozitívny dopad na preferencie Progresívneho Slovenska, pretože „ich voliči z veľkej časti nie sú takí, že by uverili tým znôškam konšpirácií, ktoré o osobe Šimečku vytvárali strany vládnej koalície“.

Podľa Štefančíka môže toto niektorých voličov zneistiť

„Na jednej strane mu to môže pomôcť v tom zmysle, že to iba utvrdilo voličov PS, že robia dobre, keď podporujú pána Šimečku, no na druhej strane je otázne, či to nebolo urobené (podobne ako v prípade prezidentky Čaputovej) s tým, že sa vytvára istý naratív o tom, že škodí Slovensku. A či teraz nebude pán Šimečka spájaný s nejakými nekalými praktikami u nepresvedčených voličov, ktorých to môže zneistiť,“ myslí si politológ Radoslav Štefančík.

Predpokladá, že hlavným motívom tohto odvolávania bolo „vytvorenie naratívu, že aj pán Šimečka má niečo ‚za ušami‘, a preto by Progresívne Slovensko nemalo v žiadnom prípade kritizovať vládnu koalíciu“

Miesto podpredsedu parlamentu po Šimečkovi aktuálne zostalo voľné, a je naozaj otázne, kto, kedy a či vôbec si na túto stoličku z opozície sadne.

„Nemyslím si, že by niekedy teraz opozičné strany nominovali nejaké meno, vzhľadom na to, že Šimečka bol odvolaný akoby proti ich vôli. Myslím, že to dajú vládnej koalícii pocítiť, aké je to, keď je o jedného podpredsedu menej,“ analyzuje Štefančík.

Lenč sa obáva, že v dohľadnej dobe sa nedozvieme ani, kto bude predsedom parlamentu. „V rámci politickej taktiky by bolo záhodné, keby strany opozície robili všetko preto, aby znepríjemnili prácu tým zvyšným trom podpredsedom natoľko, že by nakoniec vládna koalícia vytvárala nejaký priestor, aby bol zvolený podpredseda za opozíciu,“ uzatvára.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá