Tesný súboj o Biely dom: Harris a Trump sú na hrane. Čo nám prezrádzajú prieskumy

  • Boj medzi Kamalou Harris a Donaldom Trumpom je veľmi tesný
  • Harris má mierny náskok v kľúčových štátoch, no Trump môže ešte prekvapiť
Harris, Trump
TASR/AP Photo/Susan Walsh, TASR/AP Photo/Charlie Neibergall
  • Boj medzi Kamalou Harris a Donaldom Trumpom je veľmi tesný
  • Harris má mierny náskok v kľúčových štátoch, no Trump môže ešte prekvapiť

Prezidentské voľby v Spojených štátoch sa blížia a napätie medzi hlavnými kandidátmi – viceprezidentkou Kamalou Harris a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom – narastá.

Šesť týždňov pred voľbami ukazujú prieskumy, že súboj je veľmi tesný a väčšina respondentov vníma, že Harris bola v poslednej televíznej debate lepšia.

Avšak tento výkon nebol dostatočne výrazný na to, aby zásadne ovplyvnil výsledok volieb v jej prospech. Pre Harris aj Trumpa sú výsledky prieskumov rôznorodé, a vo väčšine z nich sa obaja pohybujú okolo rovnakého percentuálneho bodu podpory.

Súboj na ostrie noža: Harris a Trump sú na takmer rovnakej úrovni

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vedie v predvolebnom prieskume v kľúčových štátoch Arizona, Georgia a Severná Karolína. Šesť týždňov pred novembrovými prezidentskými voľbami predstihol kandidátku Kamalu Harrisovú, ukázal v pondelok prieskum denníka New York Times a súkromnej vysokej školy Siena College, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Predvolebný prieskum, ktorého výsledky potvrdzujú ďalšie prieskumy, ukazuje, že Trump by získal minulý týždeň 50 percent hlasov v Arizone v porovnaní 45 percentami demokratickej oponentky. V Georgii dostal bývalý prezident 49 percent hlasov, Harrisová 45 percent a v Severnej Karolíne viedol so 49 percentami proti 47 percentám viceprezidentky.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 17. až 21. septembra a podobne ako ďalšie prieskumy naznačuje tesný súboj.

O výsledku prezidentského súboja medzi Trumpom a Harrisovou 5. novembra pravdepodobne rozhodnú výsledky volieb v siedmich tzv. swing states, ktoré nie sú voličsky vyhranené (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pensylvánia a Wisconsin).

Čo hovoria staršie prieskumy?

Podľa prieskumu New York Times/Siena, ktorý bol zverejnený 19. septembra, sú obaja kandidáti tesne pred voľbami vyrovnaní s podporou 47 % voličov pre oboch.

Hoci väčšina voličov hodnotila Harrisovej výkon v poslednej debate pozitívne, až 67 % respondentov uviedlo, že jej vystúpenie bolo dobré, v porovnaní s 40 % v prípade Trumpa, tieto čísla neviedli k výraznej zmene v prieskume.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: New York Times, Fox News, Forbes, The Guardian, Bloomberg, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá