Afriku zasiahlo husté sneženie: Doprava kolabuje, úrady hlásia prvú obeť extrémneho počasia (FOTO + VIDEO)

  • Do zvyčajne horúcej krajiny dorazilo extrémne počasie
  • Jedna žena prišla o život
  • Cesty zatvárajú, ľudia strávili dni v kolónach
Na snímke kolóna v zasneženej Afrike a domy pod snehom v Afrike.
Afrika sa ocitla pod snehom. X/Africa Facts Zone
  • Do zvyčajne horúcej krajiny dorazilo extrémne počasie
  • Jedna žena prišla o život
  • Cesty zatvárajú, ľudia strávili dni v kolónach

Svetová klíma dáva ľudstvu zabrať. Posledné týždne musela stredná Európa bojovať s extrémnymi dažďami. Lejaky komplikovali dopravu, spôsobovali záplavy a množstvo miest skončilo pod vodou. Inak tomu nebolo ani na Slovensku, kde boli v pohotovosti všetky záchranné zložky a niektoré časti nášho územia museli aj evakuovať. Dopady intenzívnych dažďov sme sledovali napríklad v tomto článku.

Teraz sa príroda doslova vybláznila v Afrike. Britské médium Metro píše o nezvyčajnom jave, v krajine na južnej pologuli napadla nečakaná pokrývka snehu.

Afrika pod snehom

Krajina, ktorú si spájaš s letom a vysokými teplotami, je aktuálne skrytá pod nečakanou snehovou pokrývkou. Portál Barrons informuje o tom, že problémom čelí celá krajina. Miestne médiá už hovoria aj o prvej obeti.

Má ňou byť žena, ktorá bola jednou z mnohých ľudí uväznených v autách potom, ako začalo husto snežiť. V Juhoafrickej republike v dôsledku extrémneho počasia došlo k zablokovaniu premávky v dĺžke približne 30 kilometrov. V nedeľu 22. septembra skoro ráno, takmer dva dni po tom, čo uviazli prví ľudia, mala jedna žena umrieť. Informovali o tom tamojšie úrady.

Portál uvádza, že v kolóne uviazli autobusy, kamióny aj autá už v piatok. Problémom bol hlavne východ krajiny, kde sa nachádza kľúčová trasa N3 spájajúca Johannesburg a mesto Durban na východnom pobreží, dodáva portál. Žena mala mať 39 rokov a zomrieť mala v sobotu v nemocnici na podchladenie.

Umrela potom, ako piatkovú noc strávila s ostatnými cestujúcimi v minibusovom taxíku uviaznutom na diaľnici. Uviedol to pre agentúru AFP prevádzkový manažér pohotovostných služieb Midlands EMS Roland Robertson, píše France24.

Cestujúcich našli neďaleko mesta Mooiplaas asi 430 kilometrov od Johannesburgu. „Celú noc boli vystavení chladu a všetkému, bez prikrývok, bez ničoho. Neboli pripravení na to, čo sa stalo,“ povedal Robertson vysielateľovi ENCA. „Bohužiaľ, neskôr zomrela v nemocnici,“ dodal.

Zatiaľ čo sa v niektorých vnútrozemských oblastiach Južnej Afriky počas zimy často práši sneh, silné sneženie je zriedkavé. Nepotvrdené správy z médií hovorili o dvoch metroch, ktoré spadli v niektorých oblastiach, píše Barrons. Úrady zatiaľ nevedia povedať, koľko ľudí alebo vozidiel celkovo uviazlo na cestách pod snehom, počasie sa zatiaľ nezlepšuje.

Európa pod vodou

Počasie trápilo krajinu už cez víkend. Portál pripomína, že sa tak deje krátko po historických záplavách, ktoré naďalej sužujú časti Rumunska, Poľska, Českej republiky, Slovenska a Rakúska. V strednej Európe počas nich prišlo o život viac ako 20 ľudí.

Tisíce obyvateľov vysídlili po celom kontinente a desiatky ďalších sú nezvestní od začiatku silných dažďov, ktoré začali pred takmer dvoma týždňami. Starosta poľského mesta Nysa Kordian Kolbiarz vyzval všetkých 44 000 obyvateľov, aby sa evakuovali a vydali sa na vyššie položené miesta v dôsledku obáv z pretrhnutia hrádze a úniku vody do mesta.

Lepšie to nie je ani vo Francúzsku, v Cannes silné lejaky doslova zmietli autá a ulice pripomínali skôr rieky. Meteo France vydalo dokonca varovanie pred povodňami.

„Môže dôjsť k stredne závažným škodám, najmä v zraniteľných alebo exponovaných oblastiach a ľuďom, ktorí vykonávajú činnosti súvisiace s počasím. Buďte opatrní, informujte sa o najnovšej predpovedi počasia,“ cituje ich portál.

Minulý týždeň sa zas Európu prehnala búrka Boris a spôsobila veľké záplavy v Taliansku. Metro informuje, že podobné počasie by mohlo doraziť aj do Veľkej Británie. Nejde však o prvé výkyvy počasia v Spojenom kráľovstve.

Začiatkom tohto leta búrka Lilian zasiahla Spojené kráľovstvo, ktoré bolo dozvukom hurikánu Ernesto. Do severných častí Anglicka a Walesu priniesla táto búrka vietor s rýchlosťou viac ako 112 km za hodinu.

Zdroje: Metro, Barrons, France24, X/Africa Facts Zone

Najnovšie videá

Trendové videá