EXKLUZÍVNE: Sekajú tu samých seba do hláv, toto bol sekáč s otrokyňami. Slovák Matej robí sprievodcu na zakázaných miestach

  • Matej Peluha je slovenský sprievodca, ktorý zavítal na tie najzakázanejšie miesta
  • Prinášame jeho neskutočné zážitky z regiónu, ktorému neustále a najmä v súčasnosti hrozí obrovská vojna
Blízky východ, rozhovor o Blízkom východe. Slovenský sprievodca Matej Peluha o jeho cestách. Situácia na Blízkom východe je vážna, exkluzívne fotografie.
Fotografie sprievodcu Mateja Peluhu z jeho výprav na Blízkom východe Matej Peluha
  • Matej Peluha je slovenský sprievodca, ktorý zavítal na tie najzakázanejšie miesta
  • Prinášame jeho neskutočné zážitky z regiónu, ktorému neustále a najmä v súčasnosti hrozí obrovská vojna

Zakázané. Také nebezpečné, až zakázané. Bavíme sa o miestach, z ktorých pochádzajú príbehy slovenského sprievodcu Mateja Peluhu. Miestach plných strastí, bolesti, hrozivých príbehov. Smrti.

Svet v súčasnosti čoraz častejšie počúva o napätých a krvavých konfliktoch poznačujúcich celý región Blízkeho východu. Veľkú časť západnej Ázie, kde sa chudoba naprieč štátmi stretáva s tým najväčším svetovým bohatstvom. Kde náboženstvo obopína nenávisť. A oblasť, odkiaľ sa mnohí nazdávajú, že sa do našej európskej reality šíri nebezpečenstvo.

Startitup ti preto prináša dva rozhovory, ktoré majú potenciál na celú záležitosť zmeniť ľudský pohľad. A prichádza práve v čase, keď to na Blízkom východe vrie ako už dlho nie. Toto je región na pokraji katastrofy a totálnej vojny očami človeka, ktorý videl viac než ktokoľvek z nás. Prinášame prvý z našich dvoch rozhovor s Matejom Peluhom.

  • Ako sa k tejto práci dostal?
  • Ako presne vyzerá Ašura a o čo pri nej vlastne ide?
  • Čo všetko zažil Matej na svojich cestách?
  • Aký má najsilnejší zážitok z Blízkeho východu?

Čo považuješ za svoj najsilnejší alebo najvzrušujúcejší zážitok z Blízkeho východu?

Mám tam pár favoritov, ale jednoznačne musím spomenúť sviatok Ašura. Najkrvavejší sviatok na svete v irackej svätej Karbale. V jeden deň tam príde päť miliónov moslimov a státisíce z nich niekoľko hodín sami seba sekajú naostrenými mačetami do hlavy. A mučia sa bičmi, ktoré sú zakončené nožmi.

Bol som na tom trikrát a je to tá najšialenejšia a najneuveriteľnejšia vec, akú som kedy v mojom živote videl a zažil. Vždy ma to úplne vykotí zo stoličky.

To je nejaká miestna tradícia?

Ašura je jeden z najdôležitejších smútočných sviatkov pre šiitských moslimov. Je v rámci neho množstvo tradícií a jedna z relatívne nových je toto… Téma sama osebe, na dlho. Moslimovia po celom svete to strašne kritizujú, ale zároveň to praktizujú státisíce.

A je to až na smrť?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá