Tisícky Slovákov menia zdravotnú poisťovňu: Na zmenu ti ostávajú posledné dni (POSTUP)

  • Zmena zdravotnej poisťovne je krok, ktorý môžeš urobiť iba raz do roka
  • Ak rozmýšľaš nad prestupom do inej poisťovne, neostáva ti veľa času
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Freepik
  • Zmena zdravotnej poisťovne je krok, ktorý môžeš urobiť iba raz do roka
  • Ak rozmýšľaš nad prestupom do inej poisťovne, neostáva ti veľa času

Zmena zdravotnej poisťovne je krok, ktorý môžeš urobiť iba raz do roka. Môže to priniesť rôzne benefity, ako napríklad lepšie zdravotné služby či rôzne zľavy. Veľa ľudí sa rozhoduje najmä kvôli výhodám, ktoré rozdielne zdravotné poisťovne ponúkajú.

Chcú si zvýšiť svoj komfort, ale aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ak sa rozmýšľaš nad prestupom do inej poisťovne, neostáva ti veľa času. Platnosť tvojej žiadosti však bude platiť až začiatkom nového kalendárneho roka. Je potrebné si dôkladne zvážiť, ktorá zdravotná spoločnosť má pre teba najlepšie výhody a vyhovuje tvojim zdravotným potrebám. 

Ako postupovať pri zmene zdravotnej poisťovne 

Ako uvádza portál fingo.sk, na Slovensku máme tri hlavné zdravotné poisťovne. Jednu štátnu, a to Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP), a dve súkromné, Dôveru a Union. Každá z poisťovní by mala ponúkať služby zdravotnej starostlivosti, ktoré sú definované aj v zákone. 

Dôvodom na prestup do inej zdravotnej poisťovne nie sú len benefity, ale aj napríklad a zmena lekára. Tvoj nový lekár, ktorého si si vybral, nemusí byť zazmluvnený s danou poisťovňou. 

Ak rozmýšľaš nad zmenou, je potrebné podať žiadosť do 30. septembra 2024. Poistencom novej poisťovne sa stávaš prvým dňom nasledujúceho roka. Svoju prihlášku však môžeš aj stiahnuť bez udania dôvodu do 31. októbra 2024. Musí byť podaná ale písomne. 

Žiadosť možno podať len do jednej inej zdravotnej poisťovne.  

Možnosti podania žiadosti 

Jedným z krokov, ako sa môžeš prepoistiť, je ísť priamo na pobočku danej poisťovne. Je potrebné si pripraviť preukaz totožnosti, čiže občiansky preukaz. V prípade, že meníš poistenie pre svoje dieťa, nezabudni si so sebou rodný list. 

Žiadosť môžeš zaslať písomne prostredníctvom pošty. Každá poisťovňa má na svojom webovom portáli žiadosti. Tie je potrebné stiahnuť vyplniť a podpísať. V prílohe treba poslať aj fotokópiu preukazov totožnosti. 

Poslednou možnosťou je prepoistiť sa elektronicky. Ak vlastníš občiansky preukaz s čipom a mobilný telefón, na zmenu ti stačí len elektronický podpis, uvádza portál peniaze.sk.

Dôležite je, aby si zmenu svojho poistenia nezabudol oznámiť svojmu zamestnávateľovi a lekárom. V prípade, že si živnostník a platíš si zdravotné odvody sám, daná poisťovňa ti zašle údaje na zaplatenie.   

Podvody pri poistení 

Na Slovensku sa niekedy vyskytujú prípady podvodov pri prepoistení. Je dôležité byť v takýchto prípadoch obozretný.

„V prípade, že zistíte, že ste boli prepoistení bez vášho vedomia, mali by ste okamžite podať podnet v zdravotnej poisťovni, ktorá vám nový preukaz poistenca vydala. Ak vaša žiadosť nebude vybavená podľa vašich predstáv, môžete sa obrátiť na príslušný úrad, ktorý preverí postup poisťovne,“ radí portál peniaze.sk.

Zdroje: peniaze.sk, Fingo

Najnovšie videá

Trendové videá