Nový škrt pre rozpočet Slovákov: Vláda ťa v rámci konsolidácie pripraví o obľúbený príspevok (PREHĽAD)

  • Príspevky na dieťa sa menia
  • Zatiaľ čo niekto nedostane nič, iní si polepšia
  • Zmeny vyplývajú zo zákona, ktorý sa týka verejných financií
Slováci prídu o ďalšie peniaze
Ilustračné foto Canva/AleksandarNakic, Canva/pixelshot
  • Príspevky na dieťa sa menia
  • Zatiaľ čo niekto nedostane nič, iní si polepšia
  • Zmeny vyplývajú zo zákona, ktorý sa týka verejných financií

Veľkou témou je na Slovensku aktuálne konsolidácia verejných financií. V rámci nej vláda zavádza opatrenia ako napríklad 23-percentnú DPH, ktorá občanov veľmi nepotešila. Ak si rodičom, tak ťa nenadchnú ani nasledujúce riadky. Vláda totiž do návrhu zákona prepašovala aj zmenu, ktorá sa priamo týka daňového bonusu na dieťa.

Zmeny vyplývajú z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Na svojom webe ho v plnom znení zverejnil Úrad vlády SR. Do platnosti by novinky mali vstúpiť od januára 2025.

Niektorí sú znevýhodnení

Zo zverejneného materiálu vyplýva, že daňový systém pre rodiny s deťmi prechádza od nového roka výraznou transformáciou. Kľúčovou zmenou je odstupňovanie výšky daňového bonusu podľa veku dieťaťa, čo prinesie značné zmeny pre mnohé domácnosti. Nový systém prináša najvyššiu podporu pre rodičov detí do 15 rokov, ktorí môžu získať až 100 eur mesačne na jedno dieťa.

Pre deti vo veku 15 až 18 rokov sa bonus naopak zníži na 50 eur mesačne. Významnou zmenou je, že deti nad 18 rokov už nebudú do tohto systému zahrnuté, čo môže ovplyvniť finančnú situáciu rodín s vysokoškolákmi. Napriek týmto úpravám vládny materiál predpokladá pozitívny dopad pre značnú časť populácie. Podľa odhadov by takmer 86 000 domácností malo zaznamenať nárast príjmov z bonusu.

Tento optimistický predpoklad však neznamená, že všetky rodiny budú z nového systému profitovať. Zamestnanci s podpriemernou mzdou môžu očakávať zníženie bonusu. Napríklad pri hrubej mzde 1 000 eur mesačne sa bonus na 10-ročné dieťa zníži zo súčasných 140 eur na 100 eur. Táto zmena môže mať citeľný dopad na rozpočty nízkopríjmových rodín.

Posunutá hranica

Významnou novinkou je zavedenie hornej hranice pre uplatnenie bonusu. Táto hranica sa bude odvíjať od priemernej mzdy spred dvoch rokov. V praxi to znamená, že v roku 2024 sa bonus začne krátiť pri ročnom čiastkovom základe dane nad 25 740 eur, čo zodpovedá mesačnému príjmu 2 145 eur.

Zamestnanci s hrubou mzdou do 2 477 eur mesačne si budú môcť uplatniť plnú výšku bonusu. Pre lepšie pochopenie, uveďme konkrétny príklad: pri hrubej mzde 3 000 eur mesačne bude bonus na dieťa do 15 rokov 54,70 eur, a na dieťa od 15 do 18 rokov necelých 5 eur. Toto ilustruje, ako sa bonus bude postupne znižovať s rastúcim príjmom.

Živnostníci s minimálnymi odvodmi a paušálnymi výdavkami pocítia zmeny pri ročných tržbách okolo 50 000 eur, kedy sa im začne bonus krátiť. Pri tržbách nad 62 500 eur ročne stratia nárok na bonus úplne. Táto úprava môže mať významný vplyv na finančné plánovanie mnohých samostatne zárobkovo činných osôb.

Niekomu viac, niekomu nič

Zmeny sa dotknú aj rodičov pracujúcich v zahraničí, o čom sme už písali aj v tomto článku. Ak 90 % alebo viac ich príjmu pochádza z cudziny, stratia nárok na bonus. Táto úprava môže ovplyvniť rozhodnutia rodín žijúcich a pracujúcich v prihraničných oblastiach alebo tých, ktorí zvažujú prácu v zahraničí. Spôsob výpočtu bonusu zostáva závislý od príjmu rodiča a počtu detí, ale percentuálne hodnoty pre výpočet sa zvýšia.

Napríklad pri jednom dieťati sa zvýši z 20 % na 29 % čiastkového základu dane rodiča. Toto zvýšenie môže čiastočne kompenzovať zníženie bonusu pre niektoré skupiny rodičov. Tieto zmeny predstavujú komplexnú reformu systému daňových bonusov, ktorá má za cieľ lepšie cieliť podporu na rodiny s nižšími a strednými príjmami.

Zároveň však môže priniesť výzvy pre rodiny s vyššími príjmami alebo pre tie, ktoré majú staršie deti. Je dôležité, aby sa rodiny na tieto zmeny pripravili a zvážili, ako ovplyvnia ich mesačný rozpočet. Pre niektoré domácnosti to môže znamenať potrebu prehodnotiť svoje finančné plánovanie a možno aj hľadať alternatívne zdroje príjmov.

Nový systém tiež kladie väčší dôraz na podporu mladších detí, čo môže odrážať snahu vlády o zvýšenie pôrodnosti a podporu rodín s malými deťmi. Na druhej strane, vylúčenie detí nad 18 rokov zo systému môže vyvolať diskusie o podpore vysokoškolského vzdelávania a finančnej situácii mladých dospelých.

Zdroje: NR SR, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá