Pellegrini reaguje na krízu v koalícii z USA: „Danko nemá mandát na udávanie tónu slovenskej politiky”

  • Pellegrini sa vyjadril, že Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát
  • Jeho strana je totiž jednou s najnižšími preferenciami
Prezident SR Peter Pellegrini
Prezident Slovenskej republiky TASR/AP Photo/Richard Drew
  • Pellegrini sa vyjadril, že Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát
  • Jeho strana je totiž jednou s najnižšími preferenciami

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát. Strana, ktorú vedie, je jednou s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Danka je jednou z najnižších.

Na tlačovom brífingu počas návštevy v Organizácii spojených národov v New Yorku to vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini. Prezident tak reagoval na napätie medzi Andrejom Dankom a politikmi z Hlasu-SD.

„Ja úplne nerozumiem, o čo ide pánovi predsedovi SNS, aj keď chápem, že tá osobná až priam detinská chuť po nejakej stoličke ho pravdepodobne núti tie svoje osobné ambície nadradiť nad záujmy krajiny. Slovensko stojí pred vážnou konsolidáciou, ktorú musí zvládnuť koalícia len v jednote a v diskusii,“ vyhlásil prezident.

Pellegrini podľa svojich slov nerozumie, či Andrejovi Dankovi ide o väčšiu destabilizáciu krajiny alebo má iné dôvody. „Či mu ide o rozpad vládnej koalície a o predčasné voľby. Na tieto otázky by mal odpovedať, pretože to konanie nasvedčuje práve tomu, ako keby chcel, aby na Slovensku bol nepokoj, aby vládna koalícia nevydržala,“ zdôraznil.

Hlava štátu zároveň ocenila, že niektoré opozičné strany prijali pozvanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na stretnutie o konsolidácii.

Spor medzi niektorými politikmi Hlasu-SD a Dankom nastal potom, ako šéf SNS verejne kritizoval niektorých ministrov svojho koaličného partnera. Dankovi sa tiež nepáči rušenie rodičovského dôchodku.

Erik Tomáš o kľúči na upokojenie situácie

Minister práce sociálne veci a rodiny Erik Tomáš hovorí, že kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér Robert Fico (Smer-SD). Spor už nie je iba medzi stranou Hlas-SD a SNS, ale ide už o spor v rámci celej vládnej koalície.        

„Hlas nechce nič iné iba jasné dodržiavanie koaličnej dohody a programového vyhlásenia vlády (PVV). Súčasťou dohody je, že post predsedu Národnej rady SR patrí strane Hlas,“ povedal Tomáš. Pokračoval, že súčasťou PVV je prijatie 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku a stanovenie novej minimálnej mzdy vo výške viac ako 60 percent priemernej mzdy.

„Nerozumiem, prečo sa zákon o minimálnej mzde stále odkladá, a nerozumiem, prečo Andrej Danko (SNS) má zrazu ambíciu spochybňovať 13. dôchodok,“ poznamenal minister. Pýta sa, že pokiaľ sa dohody dodržiavať nemajú, aký zmysel má táto vládna koalícia. Dodal, že nesúhlasil so zmenami v sociálnej oblasti a vie to celá koalícia. Na tri dni bola preto vyvolaná koaličná kríza.

Tomáš si zároveň nevie predstaviť, že by vymenili ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), ktorú cez víkend Danko skritizoval.

„Ak ma niekto robiť personálne zmeny týkajúce sa nominantov konkrétnych strán, tak to ma robiť konkrétna strana a nemá nás k tomu vyzývať koaličný partner,“ poznamenal podpredseda Hlasu-SD. Dôvod na výmenu Dolinkovej nevidí, Hlas-SD tiež nebude s opozíciou hlasovať za jej odvolanie v parlamente. Tomáš priblížil, že v utorok (24. 9.) bude rokovať predsedníctvo Hlasu-SD.

SNS sa ohrádza voči útokom Hlasu

Koaličná SNS sa v pondelok doobeda ohradila voči útokom Hlasu-SD a obviňovaniu z klamstiev. „Za dôchodky zodpovedá minister Erik Tomáš. SNS zastáva názor, že by rodičovský dôchodok mal ostať nezmenený. Nekoncepčným nastavením 13. dôchodku však Erik Tomáš ohrozil výšku rodičovského dôchodku,“ skonštatovala strana.

Dolinková je podľa SNS povinná predložiť opatrenia tak, aby bolo jasné, aké nemocnice štát ide budovať a ako nastaví sieť nemocničnej zdravotnej starostlivosti vrátane dobrého hospodárenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Erik Tomáš ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny sa nemôže zbaviť zodpovednosti za to, aká bude výška dôchodkov. Je plne v jeho rukách, či nastaví 13. dôchodok, alebo zachová rodičovský príspevok,“ tvrdí strana.

SNS preto vyzýva na jednotu v koalícii a súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej rezortnej zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá