Príbeh milionára bez vysokej školy: Stal sa vesmírnym rebelom, ktorý chce zosadiť SpaceX z trónu

  • Od chlapca fascinovaného vesmírom až po CEO multimiliardovej spoločnosti
  • Peter Beck dokazuje, že s odhodlaním a správnym prístupom je možné konkurovať aj monopolu, akým je SpaceX
Peter Beck z Rocket Lab
X/Peter Beck, Rocket Lab
  • Od chlapca fascinovaného vesmírom až po CEO multimiliardovej spoločnosti
  • Peter Beck dokazuje, že s odhodlaním a správnym prístupom je možné konkurovať aj monopolu, akým je SpaceX

48-ročý Peter Beck, charizmatický zakladateľ a CEO spoločnosti Rocket Lab, je živým dôkazom toho, že na dosiahnutie veľkých snov nie je vždy potrebný univerzitný diplom. Tento rodák z Nového Zélandu sa vypracoval z učňa na tvorcu raketových technológií svetového formátu a jeho firma dnes konkuruje gigantom ako SpaceX.

Detstvo plné zvedavosti

Peter Beck, ktorého hodnota majetku je dnes odhadovaná na 360 miliónov eur, sa narodil v roku 1977 v meste Invercargill na Novom Zélande. Už od útleho detstva prejavoval mimoriadny záujem o techniku a vesmír.

„Vždy som sníval o tom, že pošlem raketu do vesmíru,“ spomína Beck. Namiesto sledovania televízie trávil čas rozoberaním domácich spotrebičov a skúmaním ich fungovania.

Na prekvapenie mnohých sa Beck rozhodol vynechať univerzitné štúdium. Namiesto toho v roku 1995 nastúpil na učňovské miesto v spoločnosti Fisher & Paykel, kde sa vyučil za nástrojára a výrobcu foriem.

„Chcel som sa naučiť pracovať rukami,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie. Počas práce vo firme sa Beck samostatne vzdelával a využíval firemné dielne na experimenty s raketami a raketovými palivami.

Tento nekonvenčný prístup k vzdelávaniu sa ukázal ako kľúčový pre jeho budúci úspech. „Praktické skúsenosti a schopnosť riešiť problémy priamo v dielni mi dali výhodu, ktorú by som na univerzite nezískal,“ hovorí Beck.

Od motocykla k raketám

Beckova vynaliezavosť sa prejavila už v mladom veku. Jedným z jeho prvých výrazných úspechov bolo zostrojenie motocykla poháňaného parou, ktorý dokázal dosiahnuť rýchlosť takmer 145 km/h. Tento projekt ukázal jeho schopnosť premeniť netradičné nápady na realitu.

V roku 2006 sa Beck vydal na „raketovú púť“ do USA s nádejou, že získa stáž v NASA alebo v spoločnostiach ako Boeing.

Namiesto toho bol vyvedený z viacerých raketových laboratórií. „Na prvý pohľad to nevyzeralo dobre – cudzinec sa objavil na leteckej základni a pýtal sa kopu otázok o raketách,“ spomína Beck s úsmevom.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Companies Market Cap, Rocket Belts, Rocket Lab USA, YouTube/sharesies, YouTube/OPTO, Guru Focus

Najnovšie videá

Trendové videá