Nová daň z transakcií ťa neminie: Zisti, kde nájdeš najlepší firemný účet (VEĽKÝ PREHĽAD)

  • Nová daň z finančných transakcií vstúpi do platnosti od 1. januára 2025
  • Každý živnostník bude musieť mať podnikateľský účet
  • Zisti, čo ponúkajú slovenské banky
Platba kartou a peniaze.
Ilustračné foto Freepik/@jcomp, Freepik/@wirestock
  • Nová daň z finančných transakcií vstúpi do platnosti od 1. januára 2025
  • Každý živnostník bude musieť mať podnikateľský účet
  • Zisti, čo ponúkajú slovenské banky

Od roku 2025 budú živnostníci čeliť novej výzve. Nejde len o ďalšie poplatky za bankové služby, ale o nutnosť mať podnikateľský účet. Doposiaľ si väčšina živnostníkov vystačila s bežným osobným účtom, no to sa zmení.

Od 1. januára 2025 si každý živnostník bude musieť otvoriť podnikateľský účet, ktorý bude podliehať novej dani z finančných transakcií. Výber tejto dane sa však začne až v apríli 2025. Tento krok zasiahne približne 500 000 podnikateľov, ktorí budú musieť svoje účty upraviť podľa nových pravidiel.

Zisti, čo ponúkajú slovenské banky a priprav sa poriadne na túto zmenu.

Podnikanie v zahraničí

Mnohým podnikateľom na Slovensku už napadlo presunúť účet či celé podnikanie do zahraničia. Peter Furmaník, zakladateľ blogu „Ľudskou rečou“ pre portál Forbes, však varuje, že to nie je dobrý nápad. Tento krok ti neprinesie žiadne výhody, naopak, pridá ti viac starostí.

Podľa Furmaníka nezáleží na tom, kde máš firmu alebo účet. „Daňovníkom je fyzická osoba – podnikateľ, právnická osoba alebo organizačná zložka zahraničnej osoby, ktorá je klientom poskytovateľa platobných služieb vykonávajúceho finančné transakcie. Sídlo firmy v tomto prípade nehrá rolu,“ vysvetľuje. Presun účtu do zahraničia ti nepomôže vyhnúť sa dani z finančných transakcií.

„Založením firemného účtu v zahraničí neobídeme daň z finančných transakcií. Naopak, dotyčný sa tým nielen obabre, ale okrem podmienky zaplatiť daň s tým bude mať aj kopec práce navyše,“ dodáva Furmaník. Ak máš účet na Slovensku, banka daň vypočíta a zaplatí za teba. Ak je účet v zahraničí, budeš to musieť robiť sám – každý mesiac.

Najlepšou možnosťou je teda otvoriť podnikateľský účet v svojej banke. Na tento účet môžeš prijímať platby od zákazníkov a platiť povinné odvody, ktoré sú oslobodené od tejto dane. Ako živnostník si môžeš posielať zvyšné peniaze na svoj osobný účet, aj táto transakcia by mala byť oslobodená od dane. Ak máš s.r.o., alebo na tento typ podnikania prechádzaš, každá banková operácia sa zdaní. Preto je dôležité zvoliť si správne riešenie.

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa má pre podnikateľov dve hlavné možnosti, ako si vybrať firemný účet. Prvým z nich je Biznis Účet, ktorý je ideálny pre živnostníkov a fyzické osoby. Tento účet stojí 6 eur mesačne, ale ak vykonáš aspoň 25 transakcií mesačne, môžeš získať 100 % zľavu. Navyše, pre novootvorené účty alebo začínajúcich podnikateľov platí táto zľava automaticky počas prvých 12 mesiacov.

Biznis Účet ponúka aj niekoľko praktických výhod. Zahrnuté sú elektronické platby a platby kartou v eurách, a k tomu bezplatné mobilné a internetové bankovníctvo. Ak potrebuješ úver, banka poskytuje zvýhodnené úrokové sadzby.

Pre firmy je tu Biznis Účet Plus, ktorý sa delí na tri úrovne: S, M a L. Tento účet je určený pre právnické osoby, či už malé, stredné, alebo veľké podniky. Je výhodný aj pre tých, ktorí prechádzajú na s.r.o. Poplatky za tento účet začínajú na 0 eur, ak splníš podmienky aktuálnej akcie, a môžu sa vyšplhať až na 40 eur mesačne pre veľké firmy.

Biznis Účet Plus ponúka všetky výhody základného Biznis Účtu, ale navyše obsahuje aj ďalšie služby. Medzi ne patrí napríklad možnosť výberov z bankomatov v zahraničí bez poplatkov a zvýhodnené devízové kurzy.

mBank

mBank ponúka podnikateľom jeden typ účtu s názvom mKonto, ktorý je zaujímavý hlavne tým, že za jeho vedenie neplatíš žiadne poplatky. To znamená, že účet môžeš založiť a používať úplne bezplatne, čo je veľká výhoda pre živnostníkov, ktorí nechcú míňať peniaze na bankové poplatky.

Okrem toho mKonto ponúka aj niekoľko ďalších výhod. Môžeš vykonávať SEPA platby, či už domáce alebo zahraničné, nastavovať trvalé príkazy a inkasá, a dostaneš aj platobnú kartu. Výbery z bankomatu sú bez poplatku, ak vyberieš minimálne 70 eur. Pri nižších výberoch však už platíš poplatok.

Ilustračná fotografia
zdroj: Freepik/freepic.diller

Čo sa týka podmienok, účet je určený pre fyzické osoby, ktoré majú aktívnu živnosť. Platobná karta zostane bez poplatku, ak mesačne minieš aspoň 70 eur. Ak nie, platí sa poplatok za kartu.

Fio Banka

Ak máš obchodné aktivity v Českej republike alebo často potrebuješ prevádzať peniaze do českej meny, Fio Banka ti môže ponúknuť výhodný účet. Tento účet ťa nebude stáť ani cent za vedenie, bez akýchkoľvek podmienok, čo je pre mnohých podnikateľov veľkou výhodou.

S účtom získaš dve business karty, ktoré ti umožnia neobmedzené výbery z bankomatov po celom svete cez kartu Visa. Môžeš tiež pohodlne platiť cez mobil alebo hodinky, čo zjednoduší tvoje denné platby. V rámci SEPA sú všetky platby v eurách bez poplatkov.

Ak potrebuješ platiť v českých korunách, prevody z a do bánk v Českej republike sú tiež bez poplatkov. Navyše, môžeš vyberať hotovosť v eurách na pobočke, ak vyberieš sumu nad 50 eur, a tiež tam vkladať hotovosť.

Medzi ďalšie výhody patrí aj výhodný platobný styk nielen v eurách a českých korunách, ale aj v USD a ďalších 12 menách. Ak potrebuješ prevádzať peniaze v rámci Fio banky, transakcie sú zadarmo a dostupné 24/7, či už na Slovensku alebo v Česku.

Účet je vhodný pre podnikateľov a živnostníkov na celom Slovensku, ktorí potrebujú flexibilné riešenie pre medzinárodné prevody a platby.

VÚB Banka

VÚB banka ponúka podnikateľom rôzne možnosti účtov, ktoré ti môžu uľahčiť správu financií, či už podnikáš ako živnostník alebo máš jednoosobovú s.r.o. Jedným z riešení je VÚB Biznis účet, ktorý prichádza v troch verziách: Štandard, Aktiv a Premium.

Ak si začínajúci podnikateľ alebo máš novozaloženú spoločnosť, môžeš získať účet na 12 mesiacov úplne bez poplatku. Stačí, ak v priebehu prvého polroka vykonáš aspoň v 4 mesiacoch minimálne 5 transakcií mesačne. Po skončení tohto obdobia je poplatok za vedenie účtu Štandard 8 eur mesačne, Aktiv 13 eur mesačne a Premium 22 eur mesačne.

Biznis účet Štandard ti ponúka elektronický výpis, SMS notifikácie o transakciách, 15 elektronických transakcií mesačne a debetnú kartu Visa.

Ak potrebuješ viac transakcií, zvoľ si Biznis účet Aktiv, ktorý zahŕňa 100 elektronických transakcií, SMS notifikácie, poistenie platieb, sporiaci účet s výhodným úrokom a tiež debetnú kartu Visa.

Najvyššou možnosťou je Biznis účet Premium, ktorý poskytuje neobmedzené elektronické transakcie, všetky prijaté platby zdarma, poistenie platieb, ďalší bežný účet v cene, kreditnú kartu s cashbackom, bezplatné platby kartou, debetnú kartu Visa a zlatú Mastercard. K tomu dostaneš aj zľavu z provízie za EFT POS terminál a výhodný sporiaci účet.

Tatra banka

Tatra banka má pre živnostníkov a fyzické osoby v ponuke dva druhy účtov, ktoré sa ti môžu hodiť v závislosti od toho, ako podnikáš. Pre živnostníkov je tu Živnostenský účet, ktorý môžeš prvých 12 mesiacov používať zadarmo, ak tvoj mesačný obrat na účte dosiahne aspoň 500 eur. Ak túto podmienku nesplníš, zaplatíš 7 eur mesačne. Mladí podnikatelia do 26 rokov majú vedenie účtu úplne bez poplatkov, čo je veľká výhoda pre tých, ktorí len začínajú.

Tento účet ti umožní neobmedzené množstvo automatizovaných transakcií a ponúka aj kreditnú kartu na prvých 6 mesiacov bez poplatku. Ak potrebuješ úver, môžeš si ho predschváliť priamo cez mobilnú aplikáciu, čo šetrí čas a zjednodušuje proces.

Ak sa tvoja firma rozrastá a prechádzaš na Podnikateľský účet, prvých 12 mesiacov ho budeš mať tiež bez poplatkov. Po uplynutí tohto obdobia bude mesačný poplatok 7 eur. Tento účet zahŕňa 20 automatizovaných transakcií a umožňuje platby v českej mene v prospech klientov Raiffeisenbank v Českej republike, čo môže byť užitočné, ak obchoduješ s českými partnermi.

365.bank

365.bank a Poštová banka majú pre podnikateľov na výber tri rôzne balíky služieb, ktoré sa líšia cenou a rozsahom poskytovaných výhod.

Výhodný balík stojí 8 eur mesačne a zahŕňa 10 bezplatných výberov z bankomatov 365.bank, neobmedzené bezhotovostné platby kartou a jednu platobnú kartu Mastercard Debit. Získavaš aj dve bezplatné vklady a jeden výber z účtu na pobočke. Aktivácia účtu vyžaduje vložiť aspoň 7 eur. K tomu dostaneš internet banking a SMS notifikácie, a ak potrebuješ prijímať platby kartou, môžeš si zaobstarať aj platobný terminál.

Komfortný balík je dostupný za 12 eur mesačne. Tento balík ti poskytne neobmedzené SEPA platby a platby kartou, dve debetné karty a neobmedzené výbery z bankomatov 365.bank. Na pobočke môžeš vykonať tri vklady a tri výbery bez poplatkov. Súčasťou sú internet banking, SMS notifikácie a elektronické výpisy, ktoré ti budú doručované na e-mail.

Pre náročnejších klientov je tu Prémiový balík za 18 eur mesačne. Obsahuje neobmedzené SEPA platby, tri debetné karty, a neobmedzené výbery z bankomatov 365.bank. Okrem toho môžeš na pobočke uskutočniť päť vkladov a päť výberov. Výhody sú rovnaké ako pri ostatných balíkoch, vrátane internet bankingu, SMS notifikácií a elektronických výpisov zasielaných e-mailom.

Prima Banka

Ak podnikáš ako živnostník alebo vykonávaš slobodné povolanie, podnikateľský účet pre živnostníkov môže byť pre teba vhodným riešením. Ak prechádzaš na s.r.o., je lepšie zvoliť si firemný účet.

Podnikateľský účet pre živnostníkov a Firemný účet stoja 6,90 eur mesačne. V rámci tohto poplatku získaš neobmedzené bezhotovostné platby v eurách v rámci SR a SEPA, jednu debetnú kartu, a prístup k internet bankingu a mobilnej aplikácii. Okrem toho môžeš požiadať aj o bezkontaktný platobný terminál, čo je výhodné, ak potrebuješ prijímať platby od klientov kartou.

V prípade splnenia určitých podmienok môžeš získať vedenie účtu zadarmo. Tento účet je výhodný najmä pre živnostníkov a menších podnikateľov, ktorí chcú jednoduchý a cenovo dostupný bankový účet.

UniCredit Bank

UniCredit Bank ponúka podnikateľom dva hlavné produkty: Business Konto a Business Konto PLUS. Tieto balíky poskytujú rôzne úrovne služieb podľa potrieb živnostníkov a podnikateľov, pričom výška mesačných poplatkov závisí od výberu konkrétneho balíka.

Pre tých, ktorí začínajú, je k dispozícii Business Start. Tento účet je ideálny pre živnostníkov, ktorí potrebujú neobmedzené SEPA platby a chcú mať výbery z bankomatov zdarma pri výbere nad 80 eur. Získaš tiež debetnú kartu Debit Business Standard a môžeš využiť účet úplne zadarmo, ak splníš určité podmienky, inak zaplatíš 5 eur mesačne.

Business Open je určený pre podnikateľov a živnostníkov, ktorí potrebujú o niečo viac. Získavaš až 100 SEPA platieb mesačne, jeden bežný účet v eurách a výbery z bankomatov doma aj v zahraničí bez poplatkov. V balíku sú zahrnuté dve debetné karty a poplatok za vedenie účtu je 7 eur, s možnosťou nulového poplatku, ak splníš podmienky.

Platba kartou, online platba, karta
zdroj: Unsplash/rupixen.com

Pre väčšie firmy a podnikateľov je tu Business Top. Tento účet umožňuje až 500 SEPA platieb mesačne a ponúka dva bežné účty – jeden v eurách a druhý podľa tvojho výberu v cudzej mene. Výbery z bankomatov sú bez poplatku a súčasťou balíka sú dve debetné karty (Debit Business Standard alebo Business World). Tento balík stojí 15 eur mesačne.

ČSOB

ČSOB ponúka rôzne bankové účty pre firmy, ktoré sa líšia podľa veľkosti a počtu mesačných transakcií. Výber správneho balíka závisí od toho, aké veľké je tvoje podnikanie a koľko operácií mesačne vykonávaš. Pre začínajúcich podnikateľov s obratom do 1,5 milióna eur je možnosť získať účet na celý rok bez poplatkov. Ak často robíš transakcie v rámci ČSOB, môžeš získať až 50 % zľavu na mesačný poplatok za vedenie účtu.

Podnikateľské Konto má poplatok 7 eur mesačne. Zahrnutých je 35 prijatých platieb mesačne a prístup k Internetbankingu Moja ČSOB a ČSOB SmartBankingu.

Pre rastúce firmy je tu Podnikateľské Konto Elektron s poplatkom 17 eur mesačne. Tento balík ponúka viac bankových operácií, dve business karty a službu Business Banking Lite.

Ak potrebuješ úplnú flexibilitu, Podnikateľské Konto Komplet ti ponúka neobmedzené operácie vrátane SEPA platieb. Mesačný poplatok je 60 eur a sú v ňom zahrnuté aj hotovostné operácie na pobočkách, výbery z bankomatov iných bánk bez poplatkov, a účet pre sociálny a rezervný fond.

Zdroje: Forbes, mBank, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB Banka, UniCredit Bank, 365.bank, ČSOB, Prima Banka

Najnovšie videá

Trendové videá