Minister Tomáš oznámil novinku, na ktorú sa čakalo: Ruší krátenie dôležitých príspevkov, táto skupina dostane viac peňazí

  • Minister práce Tomáš oznámil rušenie krátenia príspevkov pre opatrovateľov
  • O schválení novely zákona budú rokovať čoskoro
Erik Tomáš
TASR/Daniel Stehlík
  • Minister práce Tomáš oznámil rušenie krátenia príspevkov pre opatrovateľov
  • O schválení novely zákona budú rokovať čoskoro

Ministerstvo práce plánuje od decembra zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov, bez ohľadu na to, či je opatrovateľ dôchodca alebo pracujúci. Túto úpravu chce minister Erik Tomáš presadiť prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o sociálnych službách, ktorá je momentálne v parlamente. Mnohých opatrovateľov tento krok poteší.

Denník N informuje, že poslanci by mali novelu schváliť v priebehu októbra. Okrem zrušenia krátenia príspevkov zahŕňa aj zdvojnásobenie príplatku k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur. Tento príplatok nebude závisieť od príjmu rodičov zo zamestnania ani od poberania dôchodkových dávok.

Paradoxne, napriek júlovému zvýšeniu opatrovateľských príspevkov z 508,44 eura na 615,50 eura mesačne, mnohým opatrovateľom príspevok znížili alebo úplne odobrali kvôli vysokému príjmu odkázanej osoby. Minister Tomáš však toto pripisuje „predchádzajúcej vláde“. Je pravda, že zákon schválili v roku 2022, no účinnosť nadobudol až v tomto.

„Zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre ľudí v dôchodkovom veku, ktorí sa starajú o druhých. V prípade, ak je niekto v ekonomicky aktívnom veku, toto krátenie buď výrazne obmedzíme zvýšením príjmového limitu odkázaných osôb, alebo ho úplne zrušíme, čo by bolo prvýkrát v histórii,“ citoval portál HN Tomáša ešte v auguste.

Opatrovatelia sa sťažujú na podmienky

Na krátenie opatrovateľského príspevku pri zvyšovaní dôchodkov sa opatrovatelia sťažujú dlhodobo. Zrušenie krátenia Tomáš avizoval ešte v júli tohto roku. Keďže v poslednej dobe výrazne stúpli dôchodky a v niektorých prípadoch si odkázané osoby prilepšili až na dvojnásobok životného minima, príspevky pre opatrovateľov sa krátili ostošesť. 

„A to je veľký problém hlavne pre ľudí v produktívnom veku. Často sú to slobodné matky alebo ľudia, ktorí majú vlastnú rodinu, o ktorú sa musia starať. Znížením príspevku na opatrovanie sa im sťažuje schopnosť zabezpečiť vlastnú finančnú stabilitu, pretože ide o značnú sumu,“ povedala podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Iveta Ždiľová pre portál noviny.sk.

Niektorí opatrovatelia sa navyše sťažujú, že sa ich platy krátili aj o 200 až 300 eur a že sa zo sumy, ktorú dostávajú nedá prežiť.

„Princíp toho zákona je jednoducho nepochopiteľný. Čím vyšší nárok, čím vyšší invalidný dôchodok, čím vyššie nároky na opatrovanie, tým nižší opatrovateľský príspevok? To je trochu choré,“ opísal zas pre noviny.sk opatrovateľ Miroslav Hečko. 

Ešte výraznejšia zmena v systéme opatrovateľských príspevkov nastane od januára 2026. Vtedy vstúpi do platnosti reforma financovania sociálnych služieb, ktorá zavedie komplexný príspevok na odkázanosť pre osoby so zdravotným hendikepom.

Tento príspevok budú môcť využiť buď na domáce opatrovanie, alebo na pobyt v zariadení, čím sa systém stane flexibilnejším a viac orientovaným na potreby odkázaných osôb.

Zdroje: Denník N, TV JOJ, HNonline

Najnovšie videá

Trendové videá