Poslanci rokujú o dôležitých zmenách, pokračuje 19. schôdza NR SR

  • V parlamente pokračuje 19. schôdza
  • Startitup situáciu sleduje priamo v NR SR
19.schôdza parlamentu
Startitup/Matej Martinec
  • V parlamente pokračuje 19. schôdza
  • Startitup situáciu sleduje priamo v NR SR

Poslanci sa po víkende vrátili do parlamentných lavíc a pokračujú v 19. schôdzi NR SR. Možnosť zavedenia poplatkov za objednávanie pacientov na vyšetrenia nebude realizovaná. Národná rada SR totiž v utorok v hlasovaní odmietla posunúť opozičný návrh novely o rozsahu zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia do druhého čítania.

Poslanci odmietli opozičnú novelu, rokovanie poznamenal incident medzi Dankom a Pročkom

Návrh do parlamentu predložila skupina poslancov z opozičnej strany SaS, informuje TASR. „Cieľom predloženého návrhu zákona bolo opäť umožniť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti objednávať pacientov za poplatok v rozsahu najviac 1/4 jeho ordinačných hodín. Podľa súčasného stavu je objednávanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas, súčasťou zdravotného výkonu, a preto by tento úkon mal byť pre poistencov poistených v zmluvnej zdravotnej poisťovni ako súčasť zdravotného výkonu bezplatný. Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zákaz výberu poplatkov obchádzajú,“ uviedli predkladatelia. Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente.

Rokovanie po 15:00 poznačil menší incident medzi lídrom SNS Andrejom Dankom a poslancom Jožom Pročkom (Slovensko). Pročko, ako aj ďalší predstavitelia hnutia Slovensko sú totiž v sále odetí v červených tričkách, ktoré sú podľa Danka politickou reklamou. Tričká majú na sebe nápis s textom: „Zvýšili ľuďom dane, sebe platy.“

Výbor na kontrolu SIS budú riadiť koaliční podpredsedovia

Osobitný výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) budú viesť koaliční podpredsedovia Peter Šuca (Smer-SD) a Peter Kotlár (klub SNS). Predseda výboru Samuel Migaľ (Hlas-SD) dnes informoval médiá, že sa od stredy 25. septembra vzdáva svojej funkcie.

„Ja som ich vlastne dnes poveril výkonom funkcie v prípade mojej neprítomnosti,“ vysvetlil Migaľ. Ďalej uviedol, že obsadenie postu predsedu výboru závisí od opozície, pretože tento post jej prislúcha. Koalícia však nesúhlasí s tým, aby sa do funkcie vrátila Mária Kolíková (SaS), píše SITA. „Z nášho pohľadu Mária Kolíková porušila zákon, porušila rokovací poriadok a tie dôvody boli jasné na jej odvolanie,“  povedal Samuel Migaľ. 

Minister Erik Tomáš oznámil novinku

Ako sme ťa informovali, ministerstvo práce plánuje od decembra zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na to, či opatrovateľ poberá dôchodok alebo je zamestnaný. Minister Erik Tomáš chce túto zmenu presadiť pozmeňovacím návrhom k novele zákona o sociálnych službách, ktorá je v súčasnosti v parlamente. Tento krok určite poteší mnohých opatrovateľov.

Denník N píše, že poslanci by mali novelu schváliť počas októbra. Okrem zrušenia krátenia opatrovateľských príspevkov zahŕňa novela aj zdvojnásobenie príplatku k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur. Tento príplatok nebude podmienený príjmom rodičov zo zamestnania ani poberaním dôchodkových dávok.

Paradoxne, aj napriek júlovému zvýšeniu opatrovateľských príspevkov z 508,44 eura na 615,50 eura mesačne, mnohým opatrovateľom príspevky znížili alebo ich úplne odobrali kvôli vysokému príjmu odkázanej osoby. Minister Erik Tomáš však tento problém pripisuje „predchádzajúcej vláde“. Zákon bol síce schválený už v roku 2022, ale jeho účinnosť nadobudol až v tomto roku. Viac sa dozvieš v tomto článku.

 

Zdroje: TASR, SITA, Denník N, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá