Na pultoch lekární budú chýbať niektoré kľúčové lieky. Ich predaj sťažuje nová dôležitá regulácia

  • EÚ chce dosiahnuť, aby boli na trhu iba kvalitné a bezpečné zdravotnícke pomôcky
  • Výrobcovia musia získať certifikát do 26. septembra tohto roka
Muž pozerá do regálu v lekárni.
Ilustračné foto Freepik/@zinkevych
  • EÚ chce dosiahnuť, aby boli na trhu iba kvalitné a bezpečné zdravotnícke pomôcky
  • Výrobcovia musia získať certifikát do 26. septembra tohto roka

Firmy vyrábajúce zdravotnícke pomôcky, medzi ktoré patrí široké spektrum produktov, od náplastí, sprejov a obväzov až po prípravky na liečbu bolestí hrdla, kašľa, výtoku z nosa alebo upchatého nosa, majú pred sebou dôležitý termín. Do 26. septembra tohto roka musia získať novú certifikáciu MDR (Medical Device Regulation).

Táto certifikácia predstavuje nový a prísnejší štandard, ktorý zaviedla Európska únia na zabezpečenie, že na trh vstúpia iba kvalitné a bezpečné zdravotnícke pomôcky. Bez tohto certifikátu nebude po stanovenom termíne možné tieto produkty ďalej predávať.

Zmeny v certifikácii stiahnu liečivá z pultov

Zavedenie MDR znamená veľké zmeny pre mnohých výrobcov. Certifikácia si vyžaduje veľa času aj odborných znalostí. Mnoho výrobcov, ktorí majú svoje produkty bežne v lekárňach, ich dočasne stiahne z trhu. Ide o proces, ktorý si vyžaduje nielen zdokumentovanie technologických postupov, ale aj ich odborné potvrdenie v zložitom hodnotiacom procese. Zákazníci sa tak môžu stretnúť s tým, že niektoré produkty, na ktoré sú zvyknutí, už nebudú na pultoch dostupné.

Zdravotnícke pomôcky, ako sú rôzne spreje, pastilky a prípravky na liečbu kašľa, prechladnutia či chrípky, tak budú od 26. septembra potrebovať túto certifikáciu, aby mohli zostať v predaji.

Práve počas chrípkovej sezóny, ktorá tradične prebieha od októbra do februára, môže byť dostupnosť niektorých z týchto prípravkov obmedzená. Výrobcovia, ktorí nezískajú MDR certifikáciu do tohto termínu, nebudú môcť svoje produkty predávať, čo môže zákazníkom skomplikovať výber vhodných liečiv.

„VIROSTOP pastilky, sprej do hrdla ani nosový sprej na pultoch lekární či v online lekárňach alebo e-shopoch chýbať nebudú, keďže patríme medzi prvé spoločnosti na svete, ktorej sa podarilo na túto zdravotnícku pomôcku získať certifikát MDR,“ uviedol Ondrej Michlo z Herb-Pharma.

Dočasná výnimka

Napriek prísnym požiadavkám existuje možnosť, ako môžu niektorí výrobcovia svoje produkty na trhu udržať aj bez okamžitého získania MDR certifikácie. Ak majú uzavretú zmluvu s certifikačnou spoločnosťou, ktorá potvrdzuje, že produkty budú v blízkej budúcnosti certifikované, môžu ich dočasne naďalej predávať. Táto výnimka umožní, aby produkty, ktoré ešte neprešli celým procesom certifikácie, nezmizli úplne z pultov.

„Proces certifikácie je skutočne náročný, ale vítame ho, pretože vyvráti alebo potvrdí vedecké údaje, ktorými sa výrobcovia prezentujú. Nová certifikácia je garanciou dlhodobej bezpečnosti zdravotníckej pomôcky. Okrem VIROSTOPU máme s danou certifikačnou spoločnosťou podpísanú dohodu o certifikácii ďalších našich produktov, takže spĺňame podmienky, aby sme ich mohli ďalej predávať a pacienti sa nemusia báť, že ich v lekárni nenájdu,“ dodal O. Michlo z Herb-Pharma.

V najbližších týždňoch sa začne pozvoľný nástup sezóny akútnych respiračných ochorení. Október prinesie prvé prípady, no vrchol tejto sezóny nastane tradične v decembri a po zimných prázdninách, v druhej polovici februára.

V tomto období môže byť ponuka liečiv na liečbu prechladnutia a chrípky výrazne zúžená. Zákazníci nájdu na pultoch len tie produkty, ktoré spĺňajú prísne kritériá MDR. Tento certifikát im zaručuje nielen kvalitu a účinnosť, ale aj dlhodobú bezpečnosť pre používateľov.

Zdroje: TS, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá