Ozónové diery miznú: Čoskoro by sa mali stať minulosťou. Vedci prezradili viaceré dátumy

  • Vedci prišli s veľmi pozitívnymi dátumami
  • Prezrádzajú, kedy sa ozónové vrstvy uzdravia
ozónová diera
Archív Canva
  • Vedci prišli s veľmi pozitívnymi dátumami
  • Prezrádzajú, kedy sa ozónové vrstvy uzdravia

O ozónovej diere vedia už aj žiaci prvého stupňa. Predstavujú si ho ako veľké strašidlo, ktoré kvôli nezodpovednému chovaniu ľudstva straší z diery v streche sveta. Vedci však prišli s veľmi dobrou správou. Vďaka snahe environmentalistov ozónová diera čoskoro zmizne.

Najnovšie predpovede Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) vyvracajú apokalyptické obavy posledných dekád. Podľa portálu IFL SCIENCE by sa pri zachovaní súčasných opatrení ozónová vrstva mohla úplne obnoviť v niektorých oblastiach už do roku 2040.

Konkrétne, nad Antarktídou sa očakáva návrat na úroveň z roku 1980 (pred vznikom ozónovej diery) približne do roku 2066. Nad Arktídou počítajú s ozdravením do roku 2045 a v ostatných častiach sveta do roku 2040.

Ozónová vrstva sa nachádza 15 až 30 kilometrov nad povrchom Zeme. Je kľúčová pre ochranu života na našej planéte. Ako si sa iste učil v škole, táto ochranná vrstva plynu v stratosfére pohlcuje škodlivé ultrafialové žiarenie typu B zo Slnka. To, že sa uzdravuje, je pre ľudstvo skvelou správou. 

Pomohol Montrealský protokol

Montrealský protokol z roku 1987, ktorý efektívne zakázal používanie chlor-fluorovaných uhľovodíkov (CFC) na celom svete, je považovaný za jeden z najúspešnejších medzinárodných dohovorov v histórii. Ako jediná zmluva OSN bola ratifikovaná všetkými 197 zmluvnými stranami.

Tento protokol a jeho Kigalský dodatok zohrávajú kľúčovú úlohu v obnove ozónovej vrstvy Zeme. Generálny tajomník OSN António Guterres ho vychválil aj na sociálnych sieťach. 

„V čase, keď je multilateralizmus vystavený skúške, sa Montrealský protokol javí ako symbol nádeje. Ozónová vrstva, kedysi chorý pacient, je na ceste k uzdraveniu. Zmena je možná, keď krajiny prejavia politické odhodlanie konať v prospech spoločného dobra,“ píše. 

Antarktída stále vyvoláva obavy

Napriek tomu, že sa vedci majú z čoho tešiť, planéta ešte šampanské neotvára. Začína jej byť totiž poriadne teplo. Európska klimatická služba Copernicus predpovedá, že rok 2024 by mohol byť najteplejším rokom v histórii meraní. Podľa portálu IFL SCIENCE za to môže aktuálna veľkosť ozónovej diery nad kontinentom. 

„Na vzniku ozónovej diery nad Antarktídou sa priamo alebo nepriamo podieľa nespočetné množstvo faktorov od sopiek až po klimatické zmeny. Napriek tomu žiadny z nich nemá taký vplyv ako antropogénne látky poškodzujúce ozónovú vrstvu. Montrealský protokol a následné zmeny a doplnenia vytvorili dostatočný priestor na to, aby sa ozónová vrstva začala obnovovať, a môžeme očakávať, že v nasledujúcich štyridsiatich rokoch budú viditeľné ďalšie známky obnovy,“ uviedol vo svojom vyhlásení Laurence Rouil, riaditeľ CAMS. 

Zdroje: X, Newsnationnow, IFL SCIENCE, Copernicus, Copernicus

Najnovšie videá

Trendové videá