Vyššie dane a žiadna motivácia. Vláda pomohla gastru a hotelierom tak, že ho chce zruinovať (KOMENTÁR)

  • Vláda na čele s Robertom Ficom oznámila masívnu konsolidáciu
  • Ako to zmení gastro a hotelierstvo
Eurovea
Startitup
  • Vláda na čele s Robertom Ficom oznámila masívnu konsolidáciu
  • Ako to zmení gastro a hotelierstvo

Autorom komentára je redaktor a moderátor redakcie Startitup Adam Sipos.

Chýba nám 10-tisíc ľudí v hotelierstve a gastre, no vláda má zjavne iný plán – doraziť tých, čo zostali. Pandémia je za nami, no Horeca segment (hotely, reštaurácie, kaviarne) sa stále spamätáva. Čo sa stalo? Prečo je na trhu stále taký veľký personálny deficit?

Späť? Ani za všetky čapované na svete!

Keď pandémia zatvorila všetky prevádzky, pracovníci v hoteloch a reštauráciách sa museli prispôsobiť – pre niektorých to znamenalo rozlúčiť sa s hektickým životom v gastre a objaviť pohodlie iných odvetví.

A, čo je horšie (pre Horecu), mnohí z nich objavili aj niečo ďalšie: víkendy. Tie pravé, s voľným časom, kedy môžete robiť veci ako… nič. A to sa im páči.

Skúste niekoho presvedčiť, aby sa vrátil do sektora, kde sa sviatky oslavujú tým, že makáte v práci, a kde „plánovanie“ znamená hádzať si šichty ako pingpongové loptičky. Tí, ktorí našli prácu v pokojnejších odvetviach, si to už rozmyslia.

Aj preto v Horece stále chýba viac ako 10-tisíc ľudí – a to zjavne nie je problém len preto, že nevieme, kam nám zmizol personál, ale aj preto, že málokomu sa chce vrátiť.

Vláda prišla na „pomoc“

Vláda sa rozhodla, že ide „pomáhať“, no jej nápady znejú ako recept na katastrofu. Konsolidačný balíček, ktorý má do štátnej kasy nalákať miliardy eur, zvyšuje dane.

Čítate správne – z pôvodných 20% sa v mnohých sektoroch vyšplhá na 23%.

A v Horece? Už teraz sa ozývajú varovné sirény.

„Ubytovacie zariadenia stále pociťujú ťarchu vysokých cien energií a extrémny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. HoReCa sektor upozorňuje, že toto opatrenie zdecimuje domáce hotelierstvo,“ tvrdí Asociácia hotelov a reštaurácií na Slovensku.

Z ich slov ďalej vyplýva, že opatrenie presmeruje zahraničných návštevníkov do susedných krajín, značne obmedzí spotrebu domácich a okreše počet pracovných miest, podiel investícií do inovácií či skvalitňovania služieb v HoReCa sektore.

Konsolidačný balík tak podľa Asociácie spôsobí, že ceny za ubytovanie budú na Slovensku najvyššie spomedzi eurozóny!

„Čo na to povedia domáci návštevníci, ktorí tvoria 60% objemu v tradičných pobytových hoteloch na Slovensku? Kto bude prinášať stabilné služby do regiónov cestovného ruchu?

Na koho sa vláda obráti, keď bude chcieť dosiahnuť toľkokrát zmieňovanú európsku kvalitu a prvotriedny štandard služieb?“ pýta sa Martin Novotný, šéf Asociácie, ktorý mi aj v našom podcaste Cashflow potvrdil, že problémy v gastre a hotelierstve nová daň len prehĺbi.

Obeť menom cestovný ruch

Takže, ako vyzerá táto „pomoc“ v praxi? Horeca sektor krváca a namiesto obväzov dostáva ďalšie rany. Vyššie dane, nedostatok ľudí, rekordné ceny energií – to všetko je len začiatok.

Ak bude vláda pokračovať v tejto stratégii, možno sa už čoskoro budeme chodiť pozerať na naše prázdne hotely a reštaurácie ako na pamiatky z minulosti. Možno raz budeme rozprávať deťom príbehy o tom, ako kedysi vyzerala živá turistická scéna na Slovensku – predtým, než sa stala obeťou.

Pre gastropodniky a hotelierov je čas zakričať jasne: Toto je to posledné, čo teraz potrebujú. Možno by vláda mala zvážiť, že nie všetko, čo sa blyští ako balíček opatrení, je skutočným zlatom.

A mimochodom… Čo na to Ministerstvo cestovného ruchu?

Najnovšie videá

Trendové videá