Najstarší vitamínový poklad Slováci zahadzujú do koša. Začni s našou dennou rutinou pre každého (TIPY)

  • Udržať sa v zdravej forme neznamená vždy len drastické zmeny v jedálničku
  • Úpravy môžu mať pozitívny dopad na tvoje psychické, ale aj fyzické zdravie
Ilustrečné fotografie
Ilustračné fotografie Freepik/Racool_studio
  • Udržať sa v zdravej forme neznamená vždy len drastické zmeny v jedálničku
  • Úpravy môžu mať pozitívny dopad na tvoje psychické, ale aj fyzické zdravie

Udržať sa v zdravej forme neznamená vždy len drastické zmeny v jedálničku či komplikované cvičebné plány. V niektorých prípadoch stačia iba malé úpravy v denných praktikách. Tieto úpravy môžu mať pozitívny dopad na tvoje psychické, ale aj fyzické zdravie. 

Úplne jednoduchým krokom, ktorým môžeš začať, je obyčajné sladké jablko. Obsahuje množstvo vitamínov, ktoré sú prospešné pre zdravie. Okrem konzumácie ovocia môžeš do svojich denných rutín pridať aj pravidelný pohyb či lepší spánok, vďaka čomu sa upraví kvalita tvojho života, ale aj celkový organizmus. Správne návyky a pravidelné lekárske prehliadky znižujú riziko chronických ochorení.  

V článku ti predstavíme pár tipov, ktoré môžeš využiť a pridať do svojej dennej rutiny.

Jedno jablko denne

Portál efitko informuje, že jablko, ktoré sa radí medzi najstaršie ovocie sveta, obsahuje množstvo prospešných vitamínov ako: vitamín A, C, E, K, komplex B, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. 

Veľká časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo pod ňou. Jadierka, ktoré sa nachádzajú v jablku, určite netreba vyhadzovať. Sú taktiež zdrojom vitamínov, ako je jód, ktorý je prospešný pre zdravé fungovanie štítnej žľazy. 

Ako uvádza portál The Telegraph, jablko obsahuje približne 100 látok, ktoré sú prospešné pre zdravie čriev. Doktorka Federica Amati, registrovaná odborníčka na výživu, tvrdí, že je dobré, ak konzumujeme celé jablko spoločne s jadierkami. Stonku tvoria bohaté vlákniny. 

Niektorí ľudia majú obavy, že konzumáciou jadierok sa môžu otráviť, pretože obsahujú malé množstvo jedovatého kyanidu, nazývaného aj amygdalín. Pravdou je však, že ak zješ jedno celé jablko, určite sa od kôstok neotráviš. Ak by si však zjedol sto jablčných semien, mohol by si pociťovať nejaké nepriaznivé účinky. 

Konzumáciou celého ovocia získaš extra vlákninu a nevytvoríš tak aj zbytočný odpad. 

Rady, ako udržať svoje zdravie v dobrej kondícii

Portál The Telegraph píše, že pridaním rôznych semien a bylín do jedál sa zvýši hodnota vlákniny. Doktorka Ameti vysvetľuje, že napríklad chia, ľanové alebo tekvicové semienka, je možné rozmixovať a využiť pri konzumácii jogurtu alebo šalátu. Tvoria ich zdravé tuky, bielkoviny a vláknina. 

Koreniny ako kurkuma alebo zázvor majú protizápalové antibakteriálne účinky. 

Vo všeobecnosti existuje veľmi veľa dôvodov, prečo prijímať syrové a mliečne výrobky. Obsahujú vápnik a mikroživiny, ktoré sú dobré pre silné kosti a zuby. Napríklad 30 gramov syru čedar síce obsahuje 125 kalórií, ale 7,6 g bielkovín a 220 mg vláknin, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. 

Zdravá strava 

Svetová zdravotnícka organizácia WHO píše, že zdravá strava je taká, ktorá chráni pred podvýživou, ale aj pred chorobami ako cukrovka, srdcové choroby, mŕtvica alebo rakovina. Zdravé stravovacie návyky vznikajú už v rannom veku pri dojčení, kedy sa podporuje rast zlepšuje sa kognitívny vývoj človeka.

Príjem kalórií by mal byť v rovnováhe s výdajom. Zabrániš tak nezdravému priberaniu. Ako uvádza organizácia, celkový obsah tuku by nemal presiahnuť 30 % z celkového energetického príjmu. Nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 10 % a transmastné kyseliny by mali byť nižšie ako 1 %. 

Zdroje: The Telegraph , efitko, WHO

Najnovšie videá

Trendové videá