Slovenskí živnostníci zabúdajú na „záchrannú dávku“. Ak ale porušíš pravidlá, hrozí ti pokuta nad 16 000 eur

  • Živnostníci majú právo na podporu počas PN
  • Výška nemocenského je individuálna
  • Za nedodržanie pravidiel hrozí desaťtisícová pokuta
Sociálna poisťovňa, chorá žena
Ilustračný obrázok Reprofoto:TASR/Martin Baumann, Archív Canva
  • Živnostníci majú právo na podporu počas PN
  • Výška nemocenského je individuálna
  • Za nedodržanie pravidiel hrozí desaťtisícová pokuta

Živnostníci majú, podobne ako ľudia v zamestnaní, nárok na nemocenské dávky. Živnostník, resp. iná SZČO, ako je advokát či daňový poradca, môže byť uznaný za dočasne práceneschopného.

Podľa Podnikajte.sk je však nutné splniť niekoľko podmienok a na výšku vplýva aj to, za akých podmienok sa dostal živnostník na PN.

 

Kto má nárok? 

Za práceneschopného sa považuje živnostník z dôvodu choroby, choroby z povolania, úrazu, pracovného úrazu či ak má nariadené karanténne opatrenie. V týchto prípadoch môže mať nárok na nemocenskú dávku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa.

Nárok však Sociálna poisťovňa prizná iba tomu živnostníkovi, ktorý má lekárom potvrdenú dočasnú pracovnú neschopnosť a je povinne alebo dobrovoľne nemocensky poistený. Teda ak má v deň vzniku PN aktívne zdravotné poistenie alebo je po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote. 

Okrem toho živnostník nemôže poberať materské, musí mať zaplatené poistné na nemocenské poistenie včas a v správnej výške. Toleruje sa suma dlžného poistného iba nižšia ako 5 eur.

Už pri poistení nastáva problém, pretože tá SZČO, ktorá by chcela dávku získať a je dobrovoľne nemocensky poistená, musí mať najmenej 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch. V opačnom prípade jej nárok na nemocenské zaniká.

Živnostníci, ktorým nevznikla povinnosť platiť sociálne odvody, nemajú nárok na nemocenské dávky počas dočasnej PN.

Výpočet sumy 

Na rozdiel od zamestnancov, pre živnostníkov nárok na nemocenské vzniká po splnení podmienok už od 1. dňa dočasnej PN. Výška nemocenskej dávky však vychádza z denného vymeriavacieho základu (ďalej len „DVZ“) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (ďalej len „PDVZ“). Okrem vymeriavacích základov sa určí aj rozhodujúce obdobie. 

Ako informuje Sociálna poisťovňa na stránke, DVZ, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období, sa spočítajú a vydelia počtom dní rozhodujúceho obdobia. Do počtu dní sa nezapočítavajú dni neplatenia poistného, napr. dni dočasnej pracovnej neschopnosti. DVZ sa následne zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

sociálna poisťovňa odvody
zdroj: TASR/Martin Baumann

PDVZ je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

Pri výpočte dávok sa namiesto DVZ použije PDVZ, napríklad v prípade, ak živnostník nedosiahol v rozhodujúcom období vymeriavacie základy na platenie poistného na nemocenské poistenie. Taktiež sa PDVZ využije, ak dobrovoľne poistený živnostník nebol nepretržite poistený 26 týždňov. Pri PDVZ je následne rovnaký výpočet ako pri DVZ. 

Výška je individuálna 

Výška nemocenskej dávky sa líši podľa toho, koľko dní trvá PN a akým spôsobom si práceneschopnosť človek privodil. Medzi 1. a 3. dňom PN bude živnostník poberať 12,5 % DVZ alebo PDVZ. Od 4. dňa PN sa to zvýši na 27,5 %. 

Minimálna výška pri výpočte nie je stanovená. Ak však dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne v období od 1. januára do 31. decembra 2024, DZV ani PDVZ nesmie byť vyšší ako 85,7425 eur. Celková maximálna výška nemocenského na jeden kalendárny deň teda predstavuje v 1. až 3. deň dočasnej PN sumu 21,435625 eur. Od 4. dňa dočasnej PN je to suma 47,158375 eur.

Za nedodržanie liečby hrozí pokuta 

Rovnako ako zamestnanec, aj živnostník je počas poberania nemocenskej dávky povinný dodržiavať liečebný režim určený jeho ošetrujúcim lekárom. A aj v tomto prípade je živnostník kontrolovaný zamestnancom Sociálnej poisťovne. 

Kontroly sa vykonávajú 7 dní v týždni. Ak sa teda živnostník spolieha, že na víkend či sviatok niekam odbehne, môže sa s týmto nápadom rozlúčiť. SZČO sa musí počas tohto obdobia zdržiavať na adrese uvedenej v žiadosti o priznanie nemocenského alebo ohlásenej pri vzniku dočasnej PN v Elektronickom účte poistenca.

Pri kontrole je nutné sa preukázať občianskym preukazom alebo iným dokladom. Živnostník je povinný dodržiavať čas povolených vychádzok a podľa povahy ochorenia sa vyhýbať fajčeniu, alkoholickým nápojom a vyhnúť sa zdržiavaniu v pohostinských zariadeniach. Taktiež sa musí dostaviť na kontrolnú prehliadku k ošetrujúcemu lekárovi. 

Ak živnostník poruší v akomkoľvek bode liečebný proces, poisťovňa mu nevyplatí nemocenské dávky a dokonca mu môže uložiť pokutu až do výšky 16 596,96 eur. Pri ukladaní pokuty sa našťastie zohľadní závažnosť porušenia povinností, presné sumy však nie sú stanovené.

Zdroje: podnikajte.sk, Sociálna poisťovňa

Najnovšie videá

Trendové videá