Slovenka robí dablérku pre najväčšie americké hviezdy: Padám z výšky, zrážajú ma autom či skáčem z horiacej budovy (ROZHOVOR)

  • Miroslava pracuje s hercami ako Matt Damon či Joaquin Phoenix
  • Na prípravách filmu býva najviac úrazov
  • Ak kaskadér na scéne pochybí, môže naozaj zomrieť
Slovenka robí dablérku v amerických filmoch
Slovenka robí dablérku v amerických filmoch Miroslava Kytková Tomšíková
  • Miroslava pracuje s hercami ako Matt Damon či Joaquin Phoenix
  • Na prípravách filmu býva najviac úrazov
  • Ak kaskadér na scéne pochybí, môže naozaj zomrieť

Práca kaskadérskej dablérky je jednou z tých profesií, ktorá si vyžaduje nesmierne nasadenie, disciplínu a neustálu pripravenosť na nečakané výzvy. 

Miroslava Kytková Tomšíková sa venuje tejto náročnej profesii už niekoľko rokov, začala svoju kariéru ako kaskadérka vo veku 19 rokov. Svoju prácu nepovažuje len za dabovanie hercov, ale skôr za dôležitú súčasť akčných scén, ktoré bez kaskadérov nemajú význam.

Prežila nespočetné množstvo fyzicky aj psychicky náročných scén, ktoré si vyžadovali rýchlu reakciu, maximálnu koncentráciu a dokonalú technickú prípravu. V rozhovore nám Miroslava prezradila, aké nebezpečné scény musela absolvovať, ako je na pľaci eliminované riziko zranenia a aj to, na akých veľkých hollywoodskych produkciách spolupracovala.

  • Ako sa Miroslava prepracovala do hollywoodskej produkcie?
  • Ako vyzerá náročný život dabléra?
  • V akých známych filmoch sa objavila?
  • Pre akú známu tvár robila dablérku?

Ako si sa dostala k práci dabléra?

Pracujem ako kaskadérska dablérka, nie ako dablérka. Len dabléra môže robiť hocikto. Keď som mala 19 rokov rozhodla som sa byť kaskadérkou. Po pár rokoch tréningu, keď sa mi filmové ponuky rozbehli, tak som so svojou postavou mohla robiť stuntdouble. Musíte mať postavu s vyhovujúcimi mierami.

Čo všetko táto práca obnáša?

Musím byť 365 dní v roku fit, pripravená psychicky aj fyzicky, hocikedy sa zbaliť a odcestovať aj na druhý koniec sveta. Pokojne aj na mesiac či pol roka. Absolútna flexibilnosť je neoddeliteľnou súčasťou tejto práce. Plány dopredu si neviem robiť, zarezervovať dovolenku už vôbec nie. Keď príde ponuka na film, musíte ho zobrať, inak sa môžete pripraviť o svoju filmovú budúcnosť.

Robíš akčné až nebezpečné scény?

Akčné sú vždy. Na to je kaskadér, aby vždy spravil akčnú scénu. Bez nás kaskadérov by filmy ako Mission Impossible, Fast and Furious a ostatné nemali žiaden význam. Nebezpečné sú rozdelené vždy na level nebezpečenstva. Večer pred točením príde každému zo štábu tzv. call sheet a tam je napísané, aký level nebezpečenstva točíme. Hight risk, low risk a podobne.

Nebezpečenstvo sa vždy snažíme eliminovať. Kaskadérstvo nie je o tom, aby sme sa my dostali do nebezpečnej situácie a zabili sa. Prosím, nemýľte si kaskadérov s bláznami na internete.

My musíme spraviť akciu tak, aby to vo výsledku bola mega scéna a bez zranenia. Sme trénovaní. Prirovnala by som to ku kukláčom či komandu. Akurát z iného fachu. Robila som napríklad scénu, kde atentátnik vletel dodávkou do reštaurácie a zrazil všetkých ľudí pri stoloch aj so stolmi. Sedela som s piatimi chalanmi za stolmi. Bola som v trajektórii auta, jediná žena.

Keď odštartovali scénu, museli sme zahrať, že večeriame. Nevideli sme a ani sme sa nemohli pozerať do dverí, odkiaľ dodávka vrazí dnu. Reakciu sme začali mať až na silný rachot, keď sa rozstrelili obrovské sklenené dvere, dodávka vletela dnu na nás a my sme mali nakázané čakať až do poslednej chvíle, keď bude dodávka pár metrov od nás.

Až potom odskočiť do ostatných stolov. Reakciu musíte mať milisekundovú a nielen pri takejto scéne, pri všetkých. Pri tejto scéne s dodávkou keby niekto z nás pochybil a neodskočí, tak ho dodávka naozaj zabije.

Robila si dablérku aj na nejakú e*otickú scénu?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá