NAŽIVO: Incident v parlamente mal nechutnú dohru. Huliak nazval poslankyňu PS „su*ou“

  • V parlamente pokračuje 19. schôdza
  • Startitup situáciu sleduje priamo v NR SR
19. schôdza NR SR
19. schôdza NR SR Startitup/Matej Martinec
  • V parlamente pokračuje 19. schôdza
  • Startitup situáciu sleduje priamo v NR SR

Na slovenskej politickej scéne to vrie, hlavnou témou posledných dní je „vojna v koalícii“. Tá prebieha medzi predsedom SNS a Andrejom Dankom a viacerými predstaviteľmi Hlasu-SD, ktorí sa navzájom adresovali viacero nelichotivých vyjadrení.

Zákonodarcovia sú v stredu (25.9.) opäť v parlamente a pokračujú v 19. schôdzi NR SR. Podľa programu by mali rokovať o návrhu na voľbu kandidátky na sudkyňu Ústavného súdu SR, pričom sa budú zaoberať aj voľbou člena Správnej rady Tlačovej agentúry SR a člena Správnej rady Ústavu pamäti národa, informuje TASR. Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente.

Danko pre nálepky vykázal Plavákovú zo sály, Huliak ju nazval „su*ou“

Podpredsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS) počas stredajšieho rokovania prekážalo, že poslankyňa Lucia Plaváková (PS) mala na svojom počítači nálepky. Podľa neho to predstavuje reklamu, čo je v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR. Najprv ju požiadal, aby nálepky z počítača odstránila. Po slovnej výmene sa však nakoniec rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Plaváková oponovala tým, že rokovací poriadok neporušila. 

„Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy,“ povedal Danko. Potom požiadal poslankyňu Plavákovú, aby nálepky odstránila, pokračovala bez počítača, alebo ich zakryla. Keď tak neurobila, napokon ju vykázal zo sály. 

„Toto je taká neuveriteľná hanba. Krajina im padá na hlavu, a predsedajúci schôdze Andrej Danko prerušil rokovanie parlamentu, lebo naša poslankyňa Lucia Plaváková má nálepky na notebooku. Svojvoľne a v rozpore s rokovacím poriadkom perzekuuje našu kolegyňu a ústavnú činiteľku, len preto, že sa jemu osobne nepáči dúhová vlajka a má problém s queer ľuďmi. Neuveriteľné, ako si toto môže dovoliť podpredseda parlamentu,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Celý incident mal ešte nechutnú dohru, keď poslanec SNS Rudolf Huliak Plavákovú na tlačovej konferencii označil za „su*ou, ktorú nepovažuje za ženu“. „Je to hrôzostrašné a obludné. Je očividné, že je to útok na mňa ako LGBTI osobu. Kde je to dno na ktoré narazíme? Kde je to dno?“ reagovala Plaváková.

Plaváková: „Pán poslanec Huliak sa musí vzdať mandátu“

„Pán poslanec Huliak sa musí vzdať mandátu, z celej vládnej koalície by malo zaznieť jedno veľké prepáčte. A ozvať by sa mal aj prezident Pellegrini,“ odkázala poslankyňa PS.

„Je to absolútne neakceptovateľné. Takto Ficova koalícia polarizuje a radikalizuje verejnosť, takto šíria nenávisť a rozoštvávajú všetkých ľudí na Slovensku. Vyzývam Rudolfa Huliaka na okamžité ospravedlnenie sa Lucii Plavákovej, alebo na uvoľnenie poslaneckého mandátu. Za tento výrok by mal zároveň čeliť sankciám. Prezidenta Pellegriniho, premiéra Fica a predsedov všetkých koaličných poslaneckých klubov zároveň vyzývam na jednoznačné odsúdenie takejto dehumanizujúcej rétoriky. Ak ani toto nedokážu, už nikdy nebudú môcť hovoriť, že im záleží na pokoji a slušnosti na Slovensku. Teraz mlčať znamená schvalovať,“ okomentoval celý incident Šimečka.

Zdroje: TASR, Facebook/Michal Šimečka

Najnovšie videá

Trendové videá