Humanoidní roboti už sú realitou: Domáce práce zvládnu za teba. Prekvapí ťa, s čím všetkým ti dokážu pomôcť

  • Viaceré spoločnosti predstavili domácich pomocníkov
  • Niektorí ľudia si mysleli, že ide o prezlečeného človeka
  • Roboty vedia pomôcť s viacerými domácimi prácami
robot v domácnosti
Ilustračná fotografia Archív/1x.tech
  • Viaceré spoločnosti predstavili domácich pomocníkov
  • Niektorí ľudia si mysleli, že ide o prezlečeného človeka
  • Roboty vedia pomôcť s viacerými domácimi prácami

V posledných mesiacoch sme svedkami pozoruhodného pokroku v oblasti humanoidnej robotiky. Viacero spoločností z rôznych kútov sveta predstavilo svoje verzie robotov, ktoré by mohli v blízkej budúcnosti výrazne zmeniť naše domácnosti i pracoviská. Tieto pokročilé stroje sľubujú pomoc pri vykonávaní každodenných úloh, informujú aktuality.sk.

Domáci pomocník Isaac 

Kalifornská spoločnosť Weave nedávno odhalila svojho robota menom Isaac. Tento humanoidný asistent je navrhnutý špeciálne pre domáce prostredie. Isaac dokáže vykonávať širokú škálu domácich prác, od upratovania a skladania bielizne až po organizovanie priestoru. Reaguje na hlasové povely, a dá sa ovládať cez mobilnú aplikáciu, čo umožňuje užívateľom prispôsobiť jeho funkcie podľa svojich potrieb.

Zaujímavosťou je jeho sklápateľná kamera, ktorá chráni súkromie užívateľov, keď sa nepoužíva. Toto je dôležitý prvok, ktorý odoženie obavy o súkromie spojené s prítomnosťou robotov v domácnosti. Weave plánuje začať s predajom Isaaca už na jeseň 2025, pričom cena bude 59 000 dolárov (približne 53 560 eur) alebo mesačný prenájom za 1 385 dolárov (asi 1 257 eur) počas 48 mesiacov. 

NEO Beta s ľudským vzhľadom

Z Nórska prichádza NEO Beta od spoločnosti 1X Technologies. Tento robot vyniká svojím realistickým vzhľadom, ktorý vyvolal dokonca špekulácie, či nejde o prezlečeného človeka. NEO Beta má výšku 165 cm, váži 30 kg a dokáže chodiť rýchlosťou 4 km/h a bežať až 12 km/h. Je schopný niesť záťaž 20 kg, čo z neho robí potenciálne užitočného pomocníka pri prenášaní ťažkých predmetov v domácnosti.

NEO Beta je vybavený umelou inteligenciou, ktorá mu umožňuje učiť sa z interakcií s prostredím. To znamená, že časom sa môže stať efektívnejším a lepšie prispôsobeným potrebám konkrétnej domácnosti. Okrem domácich prác by mohol asistovať aj ľuďom s obmedzenou pohyblivosťou, čo otvára možnosti jeho využitia v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti.

Jednou z nevýhod NEO Beta je však relatívne krátka výdrž batérie – na jedno nabitie vydrží pracovať len 2 až 4 hodiny. To môže byť limitujúce pre dlhodobé úlohy alebo celodenné využitie.

Figure 02 s „mozgom“ od OpenAI

Spoločnosť Figure AI predstavila robota Figure 02, ktorý využíva AI model ChatGPT od OpenAI. Tento 168 cm vysoký robot váži 60 kg a dokáže uniesť náklad do 20 kg. Figure 02 je vybavený šiestimi RGB kamerami, ktoré mu poskytujú 360-stupňové videnie, čo mu umožňuje efektívne sa orientovať v reálnom prostredí.

robot
zdroj: Archív/figure.ai

Jednou z najimpozantnejších vlastností Figure 02 je jeho schopnosť viesť plnohodnotné rozhovory s ľuďmi a samostatne sa rozhodovať na základe vizuálnych vstupov. Figure 02 je určený pre prácu v komplexných prostrediach, a už teraz spolupracuje s automobilkou BMW, kde pomáha pri výrobe automobilov.

Výdrž batérie je u Figure 02 výrazne lepšia než u NEO Beta – dokáže pracovať až 20 hodín na jedno nabitie. To umožňuje jeho dlhodobé nasadenie bez potreby častého dobíjania.

Nezaostáva ani Tesla 

Elon Musk a jeho Tesla tiež nezaháľali v oblasti humanoidnej robotiky. Ich najnovší prototyp Optimus Gen-2 je ľahší, rýchlejší a obratnejší než jeho predchodca. Dokáže jemne manipulovať s objektmi a zvláda aj zložitejšie pohyby.

Optimus Gen-2 má flexibilnejší krk, integrovanú elektroniku a ruky s hmatovou spätnou väzbou. To mu umožňuje vykonávať presné úlohy, ako je napríklad manipulácia s vajíčkom bez jeho poškodenia. Tesla plánuje nasadiť týchto robotov najprv vo svojich továrňach a neskôr ich ponúknuť aj na komerčný predaj. Elon Musk dokonca vyhlásil, že v budúcnosti vidí Teslu viac ako výrobcu robotov než automobilov. 

Čínska ofenzíva AGIBOT

Čína sa v oblasti humanoidnej robotiky snaží dostať do popredia. Na nedávnej konferencii v Pekingu predstavilo viacero čínskych firiem svojich pokročilých robotov. Napríklad spoločnosť AGIBOT ukázala robota Yuanzheng A2, ktorý zvláda také jemné úlohy, ako je navliekanie ihly.

Iné čínske firmy predviedli robotov schopných písať kaligrafiu, hrať na hudobných nástrojoch či vykonávať donáškové služby. Napríklad robot Astribot S1 dokáže hrať na hudobnom nástroji a pripraviť tradičný čínsky čaj. Tieto schopnosti ukazujú, že čínske firmy sa zameriavajú nielen na praktické úlohy, ale aj na kultúrne a umelecké aspekty. AGIBOT plánuje začať dodávať 300 jednotiek do konca roku 2024.

Budúcnosť na dosah

Zostáva len otázkou času, kedy sa tieto pokročilé stroje stanú realitou v našom každodennom živote. Jedno je isté – budúcnosť, v ktorej ľudia a roboti spolupracujú na každodennej báze, už nie je ďaleko. Táto revolúcia v robotike má potenciál výrazne zmeniť spôsob, akým žijeme a pracujeme, a otvára dvere novým možnostiam a výzvam, ktorým budeme musieť ako spoločnosť čeliť.

Zdroje: aktuality.sk, Weave robots, 1X Technologies, Figure AI, pravda.sk, AGIBOT

Najnovšie videá

Trendové videá