Prvý slovenský DJ na Burning Man: Pobyt v púšti vyšiel na 8 500 eur. Videl som veci, ktoré som si ani nevedel predstaviť

  • Na festivale majú ľudia jedlo aj pitie zadarmo
  • David zažil na Burning Manovi aj zvrátené okamihy
  • Burning Man je Disneyland pre dospelých
Dj Tysker si ako prvý Slovák zahral na festivale Burning Man
Dj Tysker si ako prvý Slovák zahral na festivale Burning Man David Nemec
  • Na festivale majú ľudia jedlo aj pitie zadarmo
  • David zažil na Burning Manovi aj zvrátené okamihy
  • Burning Man je Disneyland pre dospelých

David Nemec, známy ako DJ Tysker, sa stal prvým Slovákom, ktorý hral na legendárnom festivale Burning Man, čo je obrovským úspechom nielen pre neho, ale aj pre slovenskú DJ scénu.

Burning Man je festival, kde organizátori neplatia za vystúpenia umelcov. Aj tie najväčšie hviezdy, ako napríklad Carl Cox, hrajú zadarmo, pretože festival funguje na princípoch komunity, rovnosti a zdieľania. Festival však nie je len o hudbe. David nám v rozhovore prezradil, ako to naozaj na festivale vyzeralo a aj aké menej pozitívne situácie zažil.

  • Ako sa slovenskému DJ-ovi podarilo dostať na legendárny festival?
  • Prečo je na Burning Manovi všetko zadarmo?
  • Aká je odvrátená stránka festivalu?
  • Aké najextrémnejšie situácie zažil David na festivale?

Ako sa ti podarilo dostať na svetoznámy festival Burning Man a hrať medzi veľkým davom ľudí?

Ja som v apríli organizoval event s názvom MÙZIÇA, kde ma oslovila jedna baba z Ukrajiny, ktorá je produkčnou manažérkou jedného z mnohých Art cars. Art car je vlastne pojazdný stage vyrobený z auta/kamiónov na festivale Burning Man. Ona si teda kúpila lístok na môj event a už tam mi spomínala hranie na Burning Manovi, ale ja som to vtedy úprimne veľmi nevnímal.

Neskôr sa mi ozvali s ponukou hrať na ich Art car na Burning Manovi, tak som sa rozhodol ísť. Spočítal som si náklady, koľko ma to bude stáť. Musím priznať, že tento festival patrí medzi najdrahšie festivaly, a mňa to stálo cez 8 500 eur. 

Kebyže mi náklady nepokryje môj partner Ploom Slovakia, tak sa tam nedostanem. V mojej aktuálnej situácii, kedy sa sťahujem do nového bytu, je to pre mňa veľká suma za festival, aj za cenu toho, že sa tam idem primárne odprezentovať ako DJ.

Ak to nie je tajomstvo, dostal si zaplatené za tvoje vystúpenie? Je lepšie platené vystúpenie na svetovom festivale ako na Slovensku či na okolí? 

Festival Burning Man je špecifický v tom, že si tam nikto za nič neberie peniaze s tým, že ani žiaden vystupujúci umelec nemá za hranie honorár. Ani Carl Cox, ktorý tam bol jeden z najväčších DJ-ov, ktorý si pýta za hodinové hranie stovky tisíc eur, to odohrá úplne zadarmo. Každý je tam rovný, nie je tam žiaden backstage, každý musí na niečom participovať, to je jeden z princípov Burning Mana.

Aj kebyže je tam honorár a mne by ho neponúkli, išiel by som tam hrať, keďže je to pre mňa pocta a je to skvelé mať v portfóliu. Preto mám aj ja také vystúpenia, ktoré odohrám zadarmo v rámci môjho proma. Keď mám preplatenú cestu aj hotel, je to super, ale stáva sa aj to, že si všetko v rámci hrania platím ja. Je to investícia, ktorú si myslím, že je rozumné do toho dávať.

Ako by si opísal samotný festival, na ktorý sa väčšina ľudí ani nedostane? Aká je tam atmosféra?

Pre mňa bola atmosféra naozaj zvláštna, keďže som tam bol sám a prvé dni som sa snažil nejako zorientovať. Opísal by som festival ako Disneyland pre dospelých. Videl som tam všetky najbláznivejšie veci, o ktorých sa mi len kedy snívalo.

Každý sa tam za niečo prezlieka, každý je tam niekto iný. Ľudia si tam vyrábajú rôzne Art car od výmyslu sveta, majú pojazdné domy. Je to tam naozaj extrém. V noci je všetko vysvietené, všade ohne, no proste slovami sa to nedá ani opísať.

Čo som sa ale rozprával na festivale s ľuďmi, ktorí tam pravidelne chodia, povedali mi, že je to pre nich úplný reset. Tí ľudia sú na týždeň niekým iným a zabudnú na realitu.

Burning Man sa koná v púšti. Aké sú tam poveternostné podmienky? Dá sa tomu nejako prispôsobiť?

Hovorili mi, že tento rok bolo počasie celkom pokojné oproti minulým ročníkom. Nie je tam až také teplo, ale slnko je tam natoľko silné, že až páli. Cez deň tam bolo okolo 40 stupňov, ale v noci už len 10. Čiže tie teplotné rozdiely sú extrémne. V noci som mal na sebe termo prádlo, mikinu aj sveter, aby mi nebola zima.

Pociťoval si nejaké zdravotné ťažkosti po skončení festivalu, keďže sa človek nadýcha enormného množstva prachu?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá