Nemecké mesto láka nových obyvateľov. Ubytovanie dostaneš úplne zadarmo

  • V nemeckom Gubene klesá populácia
  • Mesto rieši problém ubytovaním zadarmo
Guben, ubytovanie zadarmo
Ilustračná fotografia Wikipedia/Lutki, Canva/shisuka
  • V nemeckom Gubene klesá populácia
  • Mesto rieši problém ubytovaním zadarmo

Radnica v malom nemeckom meste Guben ponúka ľuďom ubytovanie zadarmo s cieľom prilákať ich zostať tam žiť. Ako informuje portál tvnoviny.sk, za posledných 30 rokov stratilo mesto takmer 50 percent obyvateľov a v súčasnosti ich tam žije niečo vyše 16-tisíc.

Ako uvádza portál RBB, v roku 2000 žilo v Gubene ešte viac ako 25 000 ľudí. Guben kampaňou nasleduje ďalšie mestá ako Eberswalde (Barnim), Frankfurt (Oder) a Görlitz v Sasku. „Je pre nás veľmi dôležité, aby sa sem vrátili mladí ľudia, ktorí odišli. Takto ich chceme motivovať. Musím povedať, že náš projekt vyzerá zatiaľ úspešne,“ povedal pre Markízu starosta Gubenu Fred Mahro.

Projekt má svoje pravidlá

Starosta žiada všetkých, ktorí projekt využijú, aby dobrovoľne pomohli miestnym firmám, keďže im chýbajú pracovníci. V máji podľa RBB požiadalo o zapojenie do projektu 33 ľudí, pričom viac ako polovica pochádzala z Berlína.

Prihlášky boli aj z okolia Hamburgu a Mníchova. Pre mnohých je totiž podľa hovorkyne motívom túžby bývať v Gubene na skúšku útek z veľkomesta. Prihlásili sa vtedy hlavne páry a rodiny. Ako vtedy informoval portál, plne vybavený byt je možné v meste využívať dva až štyri týždne.

Potrebné je zaplatiť len dodatočné náklady. K dispozícii pritom je päť dvoj- alebo trojizbových bytov. Niektorí uchádzači takto využívajú prácu z domu a niektorí majú záujem o stáž v partnerských firmách.

Ubytovanie zadarmo v neobjavenom talianskom raji

Ako sme ťa už informovali, ubytovanie úplne zadarmo môžeš využiť aj na Sardínii. Možnosť prináša iniciatíva Leg’s Go In Cammino. Ubytovanie zdarma pritom platí pre všetkých turistov do 35 rokov, a to až na tri po sebe nasledujúce noci. Ak máš o unikátnu ponuku záujem, musíš sa zaregistrovať prostredníctvom formuláru. Následne dostaneš poukážky, ktoré môžeš použiť v miestnych hostincoch, kempingoch, ale aj nocľahárňach s raňajkami.  

Ďalšou podmienkou na získanie troch bezplatných ubytovacích poukazov je to, že si mladí turisti musia kúpiť turistický pas v hodnote 5 eur. Taktiež je potrebné prispieť malým príspevkom prostredníctvom webovej stránky Cammino. Na stránke si turista vie zvoliť z mnohých možností trasy, pre ktoré bude poukážka platiť. Je však nutné dodať, že poukážky je možné využiť do 15. decembra 2024, nie však v období od 16. júna do 14. septembra.

Ak by sa tvoj výlet predĺžil, nemusíš sa obávať priveľkých cien. Ako informuje BBC, štandardné sadzby sú okolo 20 eur za noc v malých hostincoch rodinného typu a 28 eur za noc v súkromných ubytovacích zariadeniach.

Objaviť kúzlo nedotknutej prírody sa tam dá vďaka úchvatnej baníckej ceste v Santa Barbare, ktoré je dlhá až 500-kilometrov. Banícka cesta Santa Barbara je pomenovaná po svätom patrónovi baníkov a vedie cez vysoké piesočné duny, bujné lesy, skalnaté výbežky. A samozrejme, cez takmer 150 opustených baní. Okrem toho môžu cestovatelia spoznať aj miestnych Sardínčanov či ochutnať miestnu kuchyňu.

Zdroje: TV Noviny, RBB, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá