Návrat ikonického Tamagotchi? Hračka otvorila svoj prvý obchod v európskej krajine, globálne tržby rapídne vyskočili

  • Senzácia 90. rokov sa opäť vracia
  • V Londýne otvorili nový Tamagotchi shop
Tamagotchi
Ilustračná fotografia Cosmoh Love/unsplash
  • Senzácia 90. rokov sa opäť vracia
  • V Londýne otvorili nový Tamagotchi shop

Ako dieťa si mal svoje vlastné zvieratko. Staral si sa oň, kŕmil si ho, hral sa s ním a dával pozor, aby bolo šťastné. No potom si naň zabudol, a keď si si po čase spomenul, bolo už „mŕtve“. Cítil si sa tak previnilo, akoby bolo živé.

Po tom, čo tieto hračky zakázali na školách, mnohé deti donútili svojich rodičov, aby sa počas dňa starali o ich virtuálnych maznáčikov a predišli tak ich uhynutiu. O čom je ale reč?

Tamagotchi, virálna hračka v tvare vajíčka, bola jedným z najväčších ošiaľov 90. rokov. Hlavnou úlohou každého hráča je starať sa o virtuálne zvieratko, ktoré sa ukrýva vo vnútri vajíčka. Počas uplynulých rokov bolo mnoho pokusov o znovuobnovenie tejto známej hračky a ako to tak vyzerá, vlastníckej spoločnosti Bandai Namco sa táto snaha konečne vyplatila.

Globálne predaje hračky sa viac ako zdvojnásobili medzi rokmi 2022 a 2023, čo vyvrcholilo v otvorení prvého Tamagotchi obchodu v Spojenom kráľovstve, v Londýne. To sa nestalo ani v 90. rokoch, kedy zažívala hračka svoj najväčší rozmach.

Klasika s modernými funkciami

Pravdepodobne ťa neprekvapí, že moderná verzia Tamagotchi už nie je tou istou hračkou, ktorú bolo možné kúpiť v 90. rokoch. Vďaka svojmu ikonickému vzhľadu však vyzerá stále rovnako – krikľavo sfarbené vajíčko s malou digitálnou obrazovkou a tlačidlami na hranie. Avšak hračka samotná má rozmanitejšie funkcie, než kedykoľvek predtým.

„V súčasnosti je možné sa cez vajíčko spárovať so svojimi kamarátmi, hrať na Wi-Fi aj sťahovať rôznorodé položky,“ povedala pre BBC Tamagotchi brand manažérka Priya Jajeda. Nové vymoženosti hračky konečne vyriešili veľké množstvo frustrácií, ktoré mohli používatelia zažívať pri jej starších modeloch.

V Spojenom kráľovstve sa hračka s virtuálnym zvieratkom oficiálne obnovila už v roku 2019 a odvtedy jej popularita neustále narastá. Zaujímavosťou je tiež rozmanitosť jej používateľov – od detských nováčikov až po ostrieľaných starších hráčov, ktorí si tak môžu nostalgicky pripomenúť svoje detstvo.

„Keď sme hračku znovu-obnovili, mysleli sme, že zaboduje prevažne u mileniálov. Avšak hračku si čoraz viac obľubujú aj deti, ktoré nikdy predtým nemali takýto typ zariadenia. Je naozaj fascinujúce sledovať, ako hračku prijímajú,“ dodala Jadeja.

Kultúrny fenomén

Hračku Tamagotchi vytvoril Akihiro Yokoi v roku 1996. Následne ju predal Bandai Namco a v momente sa z nej stal kultúrny fenomén, ktorý sa predával bleskovou rýchlosťou naprieč celým svetom. Deti, ale aj dospelí boli rovnako pohltení zodpovednosťou starať sa o svoje virtuálne zvieratko. Následne sa počas roku 1997 „Tamagotchi mánia“ rozšírila globálne, prevažne do Spojeného kráľovstva a USA.

Hračka sa eventuálne stala hitom na všetkých detských ihriskách a dominovala titulkom médií, čo z nej urobilo jednu z najikonickejších hračiek dekády. Hra, ktorá bola jednoduchá, a zároveň veľmi návyková, sa dotkla miliónov sŕdc, čo viedlo k dlhokánskym radom v hračkárskych obchodoch.

Avšak ako sa začalo nové tisícročie a technológia rýchlo napredovala, Tamagotchi muselo čeliť konkurencii novších a inovatívnejších zariadení, ktoré sa postupne predierali na trh. Predaje postupne klesali, hoci si stále udržali svoju základňu lojálnych fanúšikov.

V roku 2004 vydal Bandai novinku Tamagotchi Connection, ktorá vďaka mnohým inovatívnym vymoženostiam umožňovala hráčom navzájom si prepojiť svojich virtuálnych maznáčikov a posielať si darčeky.

Na oslavu svojho 20. výročia hračky v roku 2017 sa na trh dostala miniatúrna verzia pôvodného Tamagotchi, ktorá mala vyvolať nostalgiu medzi mileniálmi.

Gameplay základy

Keď si kúpiš Tamagotchi a prvýkrát toto zariadenie aktivuješ, na jeho obrazovke sa objaví vajíčko. Po pár minútach sa z vajíčka vyliahne tvoj vlastný baby Tamagotchi, čo je začiatok tvojho dobrodružstva. Každý Tamagotchi má mnoho základných potrieb, ktoré musíš naplniť – kŕmenie, čistenie, hranie sa a disciplína.

Zdravie a šťastie tvojho Tamagotchi sa monitoruje meračmi jeho stavu. Pravidelne môžeš tieto merače kontrolovať, aby si s dostatočným predstihom vedel, či je tvoj Tamagotchi hladný, nešťastný alebo potrebuje niečo iné.

Na to, aby ti vyrástol zdravý a šťastný Tamagotchi, musíš udržiavať všetky tieto merače v rovnováhe. V priebehu tvojej starostlivosti si Tamagotchi prechádza mnohými fázami vývoja – baby, dieťa, teenager až po dospelé zvieratko.

To, akú starostlivosť svojmu Tamagotchi poskytuješ, priamo ovplyvňuje, ako sa vyvíja – to zahŕňa jeho vzhľad aj osobnostné rysy. 

Tvoje Tamagotchi zariadenie ťa vždy pípnutím upozorní, keď tvoj maznáčik potrebuje pozornosť a starostlivosť. Pokiaľ však budeš tieto upozornenia ignorovať, bude nešťastný, môže ochorieť a pri dlhodobej neaktivite môže dokonca zomrieť. Preto je dôležité sa oň starať pravidelne.

Zdroje: BBC, The Sun

Najnovšie videá

Trendové videá