Zuckerberg predstavil svetový unikát: Jeho holografické okuliare posúvajú „hranice možného“

  • Prichádza revolúcia v oblasti rozšírenej reality
  • Má podobu holografických okuliarov s neurálnym rozhraním
Mark Zuckerberg
Facebook/Mark Zuckerberg, Meta
  • Prichádza revolúcia v oblasti rozšírenej reality
  • Má podobu holografických okuliarov s neurálnym rozhraním

Meta, gigant v oblasti technológií a inovátor na poli virtuálnej a rozšírenej reality, opäť posúva hranice. Tentokrát predstavuje Orion, prvé okuliare svojho druhu, ktoré kombinujú holografický displej s neurálnym rozhraním.

Podľa Marka Zuckerberga, generálneho riaditeľa spoločnosti Meta, sú Orion výsledkom niekoľkoročného výskumu a vývoja, a predstavujú budúcnosť digitálnych skúseností. „Veríme, že Orion sú najpokročilejšie AR okuliare, aké kedy boli vyrobené,“ vyhlásil Zuckerberg počas predstavenia novinky.

Čo vlastne Orion dokážu?

Meta Orion sú viac než len okuliare. Ide o sofistikované zariadenie, ktoré kombinuje technológie rozšírenej reality, umelú inteligenciu (AI) a neurálne rozhranie. Zjednodušene povedané, umožňujú používateľovi interakciu s digitálnymi objektmi, ktoré sa premietajú do reálneho sveta, pričom reagujú na prostredie aj gestá.

Okuliare majú najväčšie zorné pole zo všetkých AR okuliarov dostupných na trhu, čo umožňuje skutočne pohlcujúce zážitky – od multitaskingu cez digitálne okná až po holografické zobrazenia ľudí v reálnom čase.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Meta (@meta)

Čo však robí Orion naozaj výnimočnými, je ich schopnosť zachovať prirodzený vzhľad. Na rozdiel od mnohých súčasných headsetov pre rozšírenú a virtuálnu realitu majú Meta Orion priehľadné šošovky, ktoré umožňujú používateľovi vidieť okolie a zároveň interagovať s digitálnymi prvkami. 

Prečo práve rozšírená realita?

Základnou filozofiou za vývojom AR okuliarov je, že ľudia by nemali byť nútení vyberať si medzi digitálnym a fyzickým svetom. Zuckerberg zdôraznil, že cieľom Mety je „umožniť ľuďom byť viac prítomní v reálnom svete, zatiaľ čo majú stále prístup k digitálnym informáciám a skúsenostiam“.

Rozšírená realita umožňuje presne to – digitálny obsah, ako sú holografické zobrazenia alebo interaktívne prvky, sa premietajú priamo do reálneho sveta, bez potreby oddeleného zariadenia, ako je smartfón.

orion4
zdroj: Meta

Orion sú nielen technologicky pokročilé, ale aj praktické. Váha a dizajn boli optimalizované tak, aby boli okuliare ľahké a pohodlné na celodenné nosenie. Navyše, na rozdiel od mnohých súčasných AR zariadení, ktoré blokujú zorné pole, Meta Orion umožňujú používateľovi vidieť tváre a výrazy ostatných ľudí, čím podporujú lepšiu sociálnu interakciu.

Budúcnosť rozšírenej reality

Meta na projekte Orion pracovala niekoľko rokov, pričom kódové meno projektu bolo Nazare. Vývojári a inžinieri museli čeliť mnohým technickým výzvam – od miniaturizácie komponentov až po vývoj nových paradigmat pre interakciu medzi človekom a počítačom (HCI).

Výsledkom sú okuliare, ktoré sú schopné zobrazovať veľké holografické objekty v minimálnom, no štýlovom dizajne. „Úprimne sme si mysleli, že šanca na úspech je menšia než 10 %,“ priznal Zuckerberg, no napriek tomu sa tímu podarilo vytvoriť produkt, ktorý dnes fascinuje celý svet.

orion3
zdroj: Meta

Orion ponúkajú aj pokročilú integráciu s AI, ktorá dokáže rozpoznať, čo používateľ vidí v reálnom svete, a poskytnúť mu vizuálne informácie, ktoré mu uľahčia život. Napríklad, ak otvoríš chladničku, môžeš požiadať Meta AI o recepty na základe toho, čo v nej máš. Podobne je možné bezdotykovo telefonovať, spravovať kalendár alebo odpovedať na správy v aplikáciách ako WhatsApp a Messenger.

Čo prinesie budúcnosť?

Hoci Meta Orion zatiaľ nie sú dostupné pre širokú verejnosť, sú jedným z najpokročilejších prototypov, aké Meta kedy vyvinula. Okuliare sú momentálne testované medzi zamestnancami Meta a niekoľkými vybranými externými partnermi, pričom cieľom je ďalej vylepšovať technológie a optimalizovať dizajn.

V nadchádzajúcich rokoch plánuje Meta predstaviť nové zariadenia založené na R&D výsledkoch z projektu Orion. Vývojári sa momentálne sústredia na zlepšenie kvality holografického displeja, zmenšenie rozmerov a zníženie ceny, aby sa okuliare stali prístupnejšie širšiemu publiku.

Orion sú ukážkou toho, čo môže byť v blízkej budúcnosti možné. Sú mostom medzi fyzickým a digitálnym svetom, kde sa užívatelia môžu pohybovať medzi oboma prostrediami bez toho, aby museli robiť kompromisy.

Zdroj: Meta

Najnovšie videá

Trendové videá