Dlhovekosť, lepšie hojenie rán či zníženie stresu: Prekvapivé zistenia o vplyve partnerských vzťahov na zdravie

  • Šťastný vzťah dokáže ľuďom predĺžiť dĺžku života
  • Ako láska pomáha predchádzať chorobám
  • Zlomené srdce môže vyvolať srdcový infarkt
Ako vzťahy vplývajú na naše zdravie
Ako vzťahy vplývajú na naše zdravie Freepik/freepik
  • Šťastný vzťah dokáže ľuďom predĺžiť dĺžku života
  • Ako láska pomáha predchádzať chorobám
  • Zlomené srdce môže vyvolať srdcový infarkt

Láska vo všetkých svojich podobách je predmetom záujmu už po stáročia. Vedci začali skúmať, čo sa deje v tele, keď sa zamilujeme alebo keď máme zlomené srdce.

Biologické procesy, ktoré sú základom týchto emocionálnych stavov, sú zložité a zahŕňajú viacero systémov vrátane mozgu, endokrinného, kardiovaskulárneho a imunitného systému. Zamilovanosť v nás môže vyvolať pocit eufórie, ale zlomené srdce môže byť fyzicky bolestivé.

Láska a dlhovekosť

Mnohé štúdie naznačujú, že život v milujúcom vzťahu môže predĺžiť dĺžku života. Štúdie ukazujú, že ľudia žijúci v manželstve alebo vo vzťahu majú tendenciu žiť dlhšie ako ich slobodní kolegovia. Muži a ženy v stabilných, dlhodobých vzťahoch majú nižšie riziko úmrtia ako slobodní jedinci. Najmä muži profitujú z emocionálnej podpory, ktorú im poskytuje milujúci partner, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení, rakoviny a dokonca aj nehôd.

Dôvody tejto predĺženej dĺžky života vyplývajú z kombinácie biologických a sociálnych faktorov. Vzťahy často vedú k zdravšiemu životnému štýlu, napríklad k lepšej strave či k pravidelnému cvičeniu. Sociálna opora slúži ako prevencia proti stresu a znižuje hladinu kortizolu, ktorý je jedným z hlavných stresových hormónov v tele.

Vysoká hladina kortizolu počas dlhšieho obdobia môže viesť k chronickému zápalu, ktorý je spojený s rôznymi chorobami vrátane srdcových ochorení, rakoviny a autoimunitných porúch. Láska teda môže doslova pomôcť predchádzať chorobám a predĺžiť život.

Vedci preskúmali údaje zo 148 štúdií a dospeli k záveru, že osoby so silnejšími sociálnymi vzťahmi majú o 50 % vyššiu pravdepodobnosť dožitia v dlhšom časovom horizonte. Tento vplyv vzťahov na dlhovekosť bol porovnateľný s vplyvom odvykania od fajčenia alebo udržiavania zdravej hmotnosti.

Ako znížiť stavy úzkosti vďaka vzťahu?

Láska má silný vplyv na zníženie stresu. Kortizol, známy ako stresový hormón, má tendenciu klesať, keď sme zamilovaní alebo cítime emocionálnu podporu. Prelomová štúdia Marazzitiho skúmala, ako zamilovanosť ovplyvňuje hladinu kortizolu. Štúdia ukázala, že ľudia v počiatočnom štádiu zamilovanosti vykazujú nižšiu hladinu kortizolu, čo svedčí o tom, že láska môže zmierňovať stres podobne ako relaxačné techniky alebo uvedomelosť.

Keď sú dvaja ľudia zamilovaní, fyzický dotyk, objatia a dokonca aj samotná prítomnosť milovanej osoby môžu uvoľňovať oxytocín – často nazývaný ako hormón lásky, ktorý zohráva významnú úlohu pri znižovaní stresu. Oxytocín sa produkuje v hypotalame a uvoľňuje sa počas chvíľ strávených s milovanou osobou.

Bolo preukázané, že zvýšená hladina oxytocínu znižuje hladinu kortizolu, čo vedie k zníženiu krvného tlaku a zníženiu úzkosti. Táto hormonálna rovnováha je jedným z dôvodov, prečo ľudia vo vzťahoch vo všeobecnosti vykazujú menej stresu a väčší pocit pokoja.

Okrem romantickej lásky skúmali vplyv kvality manželstva na úroveň stresu. Štúdia zistila, že páry v spokojných manželstvách mali po stresových udalostiach nižšiu hladinu kortizolu v porovnaní s pármi v menej spokojných vzťahoch, čo poukazuje na kľúčovú úlohu citového spojenia pri zvládaní stresu.

Úloha oxytocínu pre naše telo

Oxytocín má výrazný vplyv nielen na našu emocionálnu pohodu, ale aj na fyzické zdravie. Jedným z najzaujímavejších aspektov oxytocínu je jeho úloha pri hojení rán.

Štúdia preukázala, že vyššie hladiny oxytocínu súvisia s rýchlejším hojením rán. Výskumu sa zúčastnili páry, ktoré boli požiadané, aby sa voči sebe správali navzájom podporujúco, po čom im boli na koži vyvolané malé pľuzgiere. Páry, ktoré prejavovali viac láskyplného správania, a teda aj vyššiu hladinu oxytocínu, sa zahojili rýchlejšie ako páry, ktoré sa správali viac odťažito.

Oxytocín je tiež spojený so zvýšeným pocitom dôvery, empatie a väzieb, čo z neho robí kľúčový hormón pri budovaní emocionálnych väzieb.

Keď sa oxytocín uvoľňuje, aktivuje systém odmeňovania mozgu, čím vytvára pocity šťastia a znižuje pocity strachu alebo úzkosti. To je dôvod, prečo je oxytocín taký kľúčový pri vytváraní väzieb medzi matkou a dieťaťom, ako aj v romantických vzťahoch. Uvoľňovanie oxytocínu počas pôrodu a dojčenia posilňuje puto medzi matkou a dieťaťom.

Spánok a láska

Ďalšou oblasťou, kde láska zohráva významnú úlohu, je kvalita spánku. Výskum ukazuje, že ľudia v šťastných vzťahoch majú tendenciu spať lepšie ako tí, ktorí sú slobodní alebo sú v nefunkčných vzťahoch.

Vedci zistili, že páry v spokojných vzťahoch uvádzajú lepšiu kvalitu spánku ako slobodní ľudia alebo ľudia v nešťastných vzťahoch. Emocionálna istota, ktorá vyplýva z partnerského vzťahu, podporuje relaxáciu, vďaka čomu sa ľahšie zaspáva a ľahšie sa udrží kvalitný spánok.

Najmä túlenie pred spaním môže zlepšiť kvalitu spánku vďaka uvoľňovaniu oxytocínu. Tento hormón navodzuje stav uvoľnenia tým, že znižuje hladinu stresu a úzkosti, ktoré sú bežnými príčinami nespavosti. Okrem toho fyzický dotyk, ako napríklad objatie, môže spustiť parasympatický nervový systém, ktorý pomáha telu uvoľniť sa a pripraviť sa na regeneračný spánok.

Lepší spánok má ďalekosiahle výhody pre celkové zdravie. Nedostatočný spánok sa spája s vyšším rizikom chronických ochorení, ako sú obezita, cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia. Zlepšením kvality spánku láska nepriamo podporuje lepšie zdravie.

Zamilovaní ľudia, najmä tí v spokojných vzťahoch, majú väčšiu pravdepodobnosť, že zažijú kvalitný spánok, ktorý následne posilňuje imunitný systém, zlepšuje kognitívne funkcie a zlepšuje emočnú reguláciu.

Zlomené srdce ako vážny zdravotný stav

Zatiaľ čo láska môže byť pre zdravie neuveriteľne prospešná, zlomené srdce môže mať opačný účinok. Pojem syndróm zlomeného srdca nie je len metaforou, ale ide o skutočný zdravotný stav známy ako Takotsubo kardiomyopatia, pri ktorom môže extrémny stres alebo emocionálne utrpenie viesť k príznakom, ktoré napodobňujú srdcový infarkt.

Tento stav skúmala štúdia, ktorá ukázala, že výrazná emocionálna trauma môže spôsobiť dočasné oslabenie srdcového svalu. Toto oslabenie je často vyvolané nárastom stresových hormónov, ako sú kortizol a adrenalín, ktoré môžu byť vo vysokom množstve pre srdce toxické.

Zlomené srdce tiež zvyšuje hladinu stresu, čo vedie k zvýšenej hladine kortizolu, zlému spánku a oslabeniu imunitného systému. Chronický stres z emocionálneho stresu môže viesť ku zdravotným komplikáciám vrátane tráviacich problémov, priberania na váhe a dokonca srdcových ochorení.

Ľudia, ktorí si prechádzajú zlomeným srdcom, majú často problémy so spánkom, pretože neustále myšlienky na stratu milovanej osoby im sťažujú uvoľnenie a zaspávanie.

Láska je síce nehmotná, ale jej účinky na telo sú veľmi reálne a ovplyvňujú všetko od zdravia srdca až po dlhovekosť. Preto je udržiavanie dobrých vzťahov nevyhnutné nielen pre šťastie, ale aj pre celkovú pohodu a dlhodobé zdravie.

Zdroje: National Library of Medicine, Research Gate, National Library of Medicine, Research Gate, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá