Dcéra slovenského milionára rozbieha nový biznis vo Voderadoch. Tržby jej firmy presiahli milión eur

  • Slovensko sa postupne zapája do svetových snáh o ekologickejšiu budúcnosť
  • Nový projekt spoločnosti EcoCocon sa javí ako jeden z dôkazov tohto záväzku
Petra Régnacq Trnková- Co-CEO, Investor & Co-owner of EcoCocon
Petra Régnacq Trnková- Co-CEO, Investor & Co-owner of EcoCocon EcoCocon
  • Slovensko sa postupne zapája do svetových snáh o ekologickejšiu budúcnosť
  • Nový projekt spoločnosti EcoCocon sa javí ako jeden z dôkazov tohto záväzku

EcoCocon, ktorý sa špecializuje na výrobu stenových panelov zo slamy a dreva, nedávno otvoril novú fabriku vo Voderadoch. 

Zatiaľ čo stavebný priemysel patrí medzi najväčších producentov emisií oxidu uhličitého, EcoCocon chce prinášať riešenia, ktoré nielen minimalizujú emisie, ale aj aktívne ukladajú CO₂ počas procesu výstavby.

Slamené panely, ktoré EcoCocon vyrába, obsahujú slamu ako obnoviteľný zdroj, ktorá počas svojho rastu prirodzene pohlcuje veľké množstvo oxidu uhličitého. Táto technológia umožňuje staviteľom vytvárať budovy s nízkou uhlíkovou stopou a výrazne znižovať energetickú spotrebu počas ich prevádzky.

„Sme nadšení, že môžeme predstaviť našu novú fabriku a týmto krokom výrazne posunúť hranice udržateľnosti v stavebníctve. Našou víziou je, aby sa prírodné materiály stali štandardom a EcoCocon hrá v tomto procese kľúčovú rolu,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Bjørn Kierulf, generálny riaditeľ EcoCocon.

Okrem Kierulfa stojí za touto firmou aj Petra Régnacq Trnková, ktorá má v spoločnosti podiel 15,15 %. Trnková je dcérou spoluzakladateľa spoločnosti ESET Miroslava Trnku, ktorého majetok Forbes odhaduje na 800 miliónov eur. 

„Oslovilo ma to hlavne z hľadiska, aký má produkt potenciál transformovať celý stavebný sektor a tiež potenciál aj na škálovanie firmy. Vďaka automatizácii ho vieme dostať do celého sveta,“ uviedla Trnková pre Forbes.

Spoločnosť EcoCocon s.r.o. v roku 2023 ukázala, že smeruje správnym smerom. Zníženie straty o 48 % na -100 049 eur je jasným signálom, že firma zlepšila svoje hospodárenie a efektívnejšie riadi svoje náklady. Ešte viac povzbudzujúci je nárast tržieb o 38 % na 1,093 milióna eur, čo naznačuje rastúci záujem o ich ekologické stavebné materiály.

Hoci vykazujú stratu, takýto rast tržieb ukazuje, že spoločnosť má dobrú šancu dostať sa do zisku, ak bude pokračovať v tomto trende. Výsledky naznačujú, že EcoCocon má potenciál na dlhodobý úspech, ak si udrží kontrolu nad nákladmi a dokáže ďalej rásť na trhu.

Výroba a kapacita novej fabriky

Nová fabrika EcoCocon má ročnú výrobnú kapacitu 60 000 m² stenových panelov, čo znamená, že ročne môže pokryť potreby viac než 400 nízkoenergetických domov.

Tento krok otvára dvere k masovej produkcii prírodných stavebných materiálov, ktoré majú potenciál nahradiť tradičné betónové a oceľové stavby. Zároveň pomáha znížiť náklady na výstavbu ekologických budov, čo bolo doteraz jednou z hlavných prekážok rozšírenia udržateľných riešení.

08_Feldballe Free School
zdroj: EcoCocon

Je dôležité spomenúť, že samotná fabrika bola postavená práve z týchto stenových panelov. Týmto krokom EcoCocon demonštruje, že ich produkty nie sú len teoretickým konceptom, ale že sa dajú úspešne použiť aj v praxi na veľkých stavbách.

Fabrika, ktorá ukladá viac než 77 ton CO₂, je tiež úplne energeticky sebestačná a využíva slnečnú energiu. Minimalizácia potreby vykurovania a klimatizácie predstavuje ďalší prínos pre životné prostredie.

Certifikácia a udržateľnosť

Panely EcoCocon sú certifikované známkou Cradle to Cradle, čo znamená, že po skončení životnosti budovy môžu byť bezpečne „vrátené“ do prírody bez toho, aby sa vytvárali ďalšie ekologické zaťaženia.

Okrem toho tieto panely spĺňajú prísne kritériá Passivhaus Standard, čo je medzinárodný nemecký štandard pre energetickú efektívnosť budov. Budovy postavené z týchto materiálov sa vyznačujú vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami, čím sa znižujú náklady na vykurovanie a chladenie, čo je dôležité najmä v dnešnom období rastúcich cien energií.

„EcoCocon chce byť lídrom v inováciách ekologických riešení pre stavebníctvo,“ uvádza spoločnosť. „Veríme, že naše produkty môžu zmeniť pohľad na to, ako by mali byť budovy stavané v 21. storočí.“

továreň
zdroj: EcoCocon

Nová kapitola pre stavebný priemysel

Od svojho založenia v roku 2008 EcoCocon postavil vyše 400 budov pomocou slamených panelov. Spoločnosť týmto spôsobom uložila viac ako 5,5 milióna kilogramov CO₂ a toto číslo bude vďaka novej fabrike vo Voderadoch len narastať.

Očakáva sa, že dopyt po ekologických stavebných materiáloch bude v nasledujúcich rokoch stúpať, pričom EcoCocon má ambíciu byť lídrom v tomto sektore nielen na Slovensku, ale aj na európskom trhu.

Zároveň sa otvárajú nové možnosti spolupráce so zahraničnými firmami, ktoré hľadajú ekologické alternatívy k tradičným stavebným materiálom. Zahraniční investori prejavujú záujem o inovatívne riešenia spoločnosti, čo len posilňuje pozíciu Slovenska ako krajiny, ktorá je otvorená novým technológiám a udržateľnému rozvoju.

Prečo je udržateľné stavebníctvo dôležité?

Stavebný priemysel patrí medzi najväčších prispievateľov k celosvetovým emisiám CO₂, no zároveň sa ukazuje ako sektor s veľkým potenciálom pre zmenu. Tradičné stavebné materiály, ako betón a oceľ, majú vysoké emisie CO₂ počas svojej výroby.

Naproti tomu prírodné materiály, ako slama, majú schopnosť nielen znížiť emisie, ale aj ukladať oxid uhličitý, čo prispieva k boju proti klimatickej zmene.

EcoCocon je príkladom toho, ako môže stavebný priemysel prejsť na ekologickejšiu cestu bez toho, aby sa muselo obetovať pohodlie alebo kvalita. 

Zdroje: TS/EcoCocon, Finstat, Forbes, Foaf

Najnovšie videá

Trendové videá